Boja ljeta

Odjeća i nakit u boji koralja: Ulov iz morske šume

Boje mediteranskih i pacifičkih koralja prevladavaju u mnogim kolekcijama jer ističu preplanulu put, a isti zadatak ima i koraljni nakit...

Koralji, drevnog naziva ‘kameni cvijet’, nisu ni kamen ni biljka, već životinja. I to zaštićena, te stoga još cjenjenija. Posebno su traženi oni s područja Mediterana i Jadrana zbog žarkocrvene boje po kojoj su i poznati. No u trendu su i ružičasti koralji koji ‘rastu’ u Tihom oceanu, otkriveni u Japanu krajem 19. stoljeća. ‘Koralji iz Pacifika rijetko su jednake boje, imaju bijele žile i mrlje, veći su i deblji od crvenih pa su prikladni za graviranje’, kaže Anja Mučić, koja je sa životnim partnerom Vittorijem Ceccarinom vlasnica brenda Clara Stones trgovine i koraljne radionice u Dubrovniku.

Naušnice od ružičastog koralja, Clara Stones

A boja koralja ima istaknuto mjesto u ovosezonskim kolekcijama. Kad je Karl Lagerfeld, kreativni direktor kuće Chanel, zamišljao svoju grčku božicu - temu resort kolekcije, vidio ju je u haljinama boje koralja, koji je i u vrijeme stare Grčke bio vrlo cijenjen. Tradicijom se nadahnuo i Naeem Khan, indijski dizajner s njujorškom adresom, koji je lepršave večernje haljine ukrasio uzorkom koraljnih grančica.

Revija Naeem Khan

Američka glumica Jessica Biel u kreaciji Elie Saab

I dok komad koraljnog nakita pristaje uz sve odjevne kombinacije, na odjeći ružičastocrvene koraljne nijanse poželjni su crni, bijeli te tirkizni detalji. U nastavku pogledajte trendi koraljne komade koje je pronašla naša stilistica Ivana Pavić.

Privjesak s crvenim koraljem, Lapidarium

Pamučna majica (www.balmainjeans.com)

Menbur broš od akrila i legure cinka (290 kn, Karla)

Ruksak od eko kože (210 kn, Parfois)

Hlače od viskoze s volanima (299 kn, H&M)

Naušnice (Clara Stones)

Marc Jacobs marama od svile i vune (2990 kn, Elysées Boutique)

Kožnate espadrile (774 kn, Paramount)

Haljina od viskoze (930 kn, Liu·Jo)

Pamučna haljina (349,90 kn, Mango)

Coccinelle kožnata torba (2330 kn, Karla)

Linker
21. travanj 2024 11:51