Pionirka suvremenog odijevanja

Optuživali su je za suradnju s nacistima, no preživjela je sve! O genijalnosti Coco Chanel svjedoči i nova izložba

Retrospektivna izložba radova legendarne francuske kreatorice, koja je prvi put postavljena u Parizu, svjedoči o radikalnom i avangardnom dizajnu za to vrijeme, oblikujući način na koji se žene i dandanas odijevaju.

Jednostavnog, spartanskog kroja koji prati anatomiju tijela, sašiven od vunenog materijala čija blago reljefna površina omekšava strogu formu, kostim koji je kreirala Coco Chanel primjer je vrhunski oblikovanog odjevnog predmeta te s pravom zauzima istaknuto mjesto na retrospektivnoj izložbi "Gabrielle Chanel". Fashion Manifesto" otvorenoj do ožujka sljedeće godine u pariškom modnom muzeju Palais Galliera.

image
Kreacija iz 1926.
FOTOGRAFIJE: Palais Galliera

Nevjerojatna modna ostavština

A to je tek jedan od 350 eksponata izloženih na 1500 četvornih metara koji, premda kreirani prije osamdesetak i više godina, izgledaju suvremeno kao da su dio aktualnih kolekcija - što samo potvrđuje genijalnost njihove kreatorice. Pozornost posjetitelja plijeni pulover od džerseja s mornarskim prugama dizajniran 1916., kao i nekoliko varijanti male crne haljine čija jednostavna i savršena forma dokazuje da osnivačica slavne modne kuće nije samo krojila, već je konstruirala odjeću uzimajući u obzir trodimenzionalnost tijela, što je ženama dopuštalo slobodu pokreta.

image
Koktel haljina iz 1959.
FOTOGRAFIJE: Palais Galliera

Zatvorili su joj modnu kuću zbog optužbi da je šurovala s nacistima

Istu funkcionalnost kreatorica je pokazala i u dizajniranju modnih dodataka. Na izložbi se mogu vidjeti dvobojne salonke s crnim vrhom kreirane 1957., kao i prošivena torba 2.55 koju je Coco kreirala 1955. u povodu ponovnog otvorenja svoje modne kuće. Naime, bila je zatvorena od 1939., zbog Drugog svjetskog rata, a potom i optužbe za kolaboraciju s nacistima.

image
Kostim od bukle tvida iz 1960.
FOTOGRAFIJE: Palais Galliera

Posebnu tematsku cjelinu čini nakit koji je svojom raskoši bio kontrapunkt minimalističkoj odjeći. Ogrlice od perli, broševi, naušnice i narukvice u čijoj su izradi sudjelovali najpoznatiji pariški draguljari sadrže njene privatne simbole - lava, sunce, zvijezdu, klas žita, cvijet magnolije i križ. Posebna prostorija u muzeju posvećena je najkomercijalnijoj i najpopularnijoj kreaciji kuće Chanel: parfemu No.5, mirisnom spoju više od osamdeset sastojaka, koji je 1921. na Cocoin zahtjev osmislio parfumer Ernest Beaux.

image
Bočica jednostavnog dizajna kultnog parfema No.5
FOTOGRAFIJE: Palais Galliera

Čitajte i:

Tko je bila Coco Chanel: Obožavala je okultno, ludovala za 'Dječakom' i sve radila prema osjećaju

Linker
12. travanj 2024 09:59