OTVORENJE MOSTRE

‘Pomaknuta‘ moda brazilske glumice na filmskom festivalu! Ovo je njezina kritika na svijet današnjice

Glumica i redateljica Barbara Paz na otvaranju filmskog festivala u Veneciji privukla je pažnju s pročišćivačem zraka, odnosno zaštitnom maskom koja ima vlastiti kvadrat kisika. Je li ovo kritika na pandemiju ili ljudski odnos prema okolišu?

U moru elegantnih odjevnih kombinacija na crvenom tepihu, na 78. Venecijanskom filmskom festivalu puno su pažnje privukle brojne raskošne haljine. No, još se jedna odjevna kombinacija s ‘pomaknutim‘ izričajem istaknula u talijanskom gradu. Riječ o je o brazilskoj glumici i redateljici Barbari Paz.

image
Barbara Paz na otvaranju 78. Venecijanskog festivala.
MARECHAL AURORE/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Dramatičan look u koji je uklopila zaštitnu masku koja joj služi kao pročišćivač zraka, mnogi su protumačili kao kritku na svijet u kojem se trenutačno nalazimo, a dvije su "struje". Dok će neki to protumačiti kao kritiku na pandemiju u kojoj su zaštitne maske postale naša svakodnevica, drugi smatraju kako je Paz ovime htjela poručiti da prije svega moramo sačuvati naš planet jer će se svatko ponaosob morati u budućnosti izboriti za malo kisika. Dramatičan look i dramatičnu poruku mnogi su pozdravili baš iz razloga jer smatraju da javne osobe moraju biti aktivisti i na ovakvim mjestima, filmskim festivalima gdje se prije svega slavi i nagrađuje njihov rad. Barbara Paz je inače nagrađivana glumica, a s Venecijom ima posebnu vezu. Ona joj je uspomena na preminulog supruga.

image
MARIA LAURA ANTONELLI/AVALON/PROFIMEDIA

Na filmskom festivalu u Veneciji 2019. godine predstavila se s filmom o velikom redatelju i svojem mužu Hectoru Babencu, prvom latinoamerikancu koji je 1985. dobio Oscara za najboljeg redatelja, za dramu "Poljubac žene pauka". Paz je prije dvije godine u Veneciji imala premijeru filma "Babenco: Reci mi kad umrem". Redatelj se od svoje 38. godine borio s rakom, preminuo je u 70. godini, a upravo ga je rad u filmskoj industriji sve ovo vrijeme držao na životu. Barem je tako tvrdio. To je Barbara i željela prikazati u filmu za koji se odlučila da će biti u crno-bijeloj boji.

Čitajte i: Poput prave kraljice: Jennifer Lopez u svili i zlatu stigla na modni događaj godine i prošetala svoju krunu

"Riječ je o jako emotivnom filmu budući da je osoban. Prikazan je na Venecijanskom festivalu i to mu jako puno znači budući da je i to naše posljednje zajedničko putovanje", rekla je Barbara za film o suprugu koji je preminuo 2016. godine. U Veneciji je prije dvije godine proglašen najboljim dokumentarnim filmom festivala.

Čitajte i: Slažete li se? Kažu da su ovo najljepše haljine s filmskog festivala u Veneciji

Linker
15. travanj 2024 05:11