Getty Images
prva dama mode

Stilsko naslijeđe Jackie K.

Damski stil ne izlazi iz mode - bez obzira je li riječ o prvim ili o ‘drugim’ damama: svaka žena, naime, odlično izgleda u otmjenom kostimu od vune, s decentnim nakitom i elegantnim salonkama.

U sjeni inauguracije sadašnje prve dame Amerike, Slovenke Melanije Trump, kojoj stilske savjete daje Anna Wintour, glavna urednica američkog izdanja časopisa Vogue, u domaćim kinima publika ima priliku vidjeti kakav je bio stil jedne druge prve dame - Jacqueline Kennedy.

Iako je njena ‘vladavina’ trajala samo nešto manje od tri godine - od siječnja 1961. do studenog 1963. kad je njen suprug John F. Kennedy ubijen u atentatu u Dallasu - Jacqueline Bouvier Kennedy trajno je obilježila stil 60-ih, ali i modu uopće: i dan-danas slovi za jednu od najvećih modnih ikona 20. stoljeća.

Natalie Portman kao Jackie i Caspar Phillipson kao John F. Kennedy

Njezin zaštitni znak bili su kostimi od tvida i buklea. Čistih linija i intenzivnih boja, kombinirala ih je s bisernim ogrlicama, salonkama niskih potpetica, dugim rukavicama i okruglim šeširima bez oboda. U ružičastom Chanelovom kostimu bila je i onog dana kad su hici iz puške američkog marinca Leeja Harveyja Oswalda označili kraj jednog političkog razdoblja.

Getty Images
Chanel

No, ne i modnog jer je njezin stil - za koji je najzaslužniji američki dizajner i stilist Oleg Cassini, Rus rođen u Parizu - ne samo ušao u modnu povijest, već je svakih nekoliko sezona iznova aktualan. I ove su zime u trendu kaputi i sakoi tzv. Chanel kroja bez revera i ovratnika, bluze i suknje od brokata, damske haljine s korzetom i raskošno nabranom suknjom, decentni nakit u kojem prednjače komadi od bisera, nijanse ružičaste i plave boje te sve vrste vunenih tkanina.

Klasična elegancija ne vlada samo u modnim kućama poznatim po klasičnom stilu kao što je Chanel, već i u onima na čije je čelne pozicije došla generacija rođena u osamdesetima, poput gruzijskog 'vunderkinda' Demne Gvasalije iz Balenciage, koji su na modnu scenu donijeli dašak uličnog stila. Čak su i oni popustili pred damskim utjecajem te u svoje kolekcije uvrstili ženstvena odijela od tvida, košulje s mašnom, svilene marame i elegantne cipele.

Linker
18. travanj 2024 18:16