Šareni svijet stroge geometrije

Suvremene interpretacije kultnih trendova! Prada se ‘vratila‘ u devedesete i probudila modnu nostalgiju

Šezdesete godine prošlog stoljeća doba su slobode i nesputane kreativnosti, a njihov duh nastoje prenijeti suvremene kolekcije odjeće i dodataka.

U potrazi za nadahnućem dizajneri modnih kuća često zavire u vlastite arhive. Tako je Miuccia Prada zajedno sa sukreatorom Rafom Simonsom u stvaranju aktualnih kreacija posegnula za uzorcima koje je 1996. predstavila u ljetnoj kolekciji za vlastitu modnu kuću Prada. Riječ je o geometrijskom uzorku koji je bio nadahnut motivima koje je tijekom 50-ih i 60-ih koristila američka tvrtka Formica u proizvodnji svojih poznatih podnih obloga od linoleuma.

image
Kuća Prada u aktualnoj je kolekciji predstavila redizajn uzorka iz kolekcije za proljeće 1996., koja je bila nadahnuta kreacijama iz 60-ih.
PROMO

U suvremenoj inačici uzorak je obogaćen dijelovima teksta koji u svojim radovima koristi belgijski multimedijski umjetnik Peter De Potter, Simonsov kolega s Kraljevske akademije lijepih umjetnosti u Antwerpenu. Tim potezom gospođa Prada samo je potvrdila da je retro u trendu i ove sezone - točnije stil ljuljajućih šezdesetih, kako se naziva ta uzbudljiva i progresivna dekada, s Londonom kao središtem modnih, kulturnih i društvenih događanja.

image
Kampanja retro stila kuće Paco Rabanne
PROMO

Čitajte i: Novi motivi na odjeći! Cirkus kao ‘muza‘ brojnih poznatih dizajnera, ali i high-street brendova: Pronašli smo šik komade

Čitajte i: Traper naš svagdašnji: Isprani, tamni ili s aplikacijama, ovaj bezvremenski materijal savršen je suputnik za hladnije dane

Ni dizajneri kuće Emilio Pucci nisu trebali druge inspiracije osim ekstravagantnih geometrijskih uzoraka koje je osnivač kuće kreirao tijekom tog razdoblja.

Pravokutnici, kvadrati, trokuti i krugovi u nekoliko boja davali su dojam perspektive i bili su nadahnuti umjetničkim pravcem op-artom, a njihove varijante našle su se i u aktualnoj kolekciji kuće. U kolekcijama drugih dizajnera kao što su Dries Van Noten i Vivetta Ponti mogu se pak naći podsjetnici na proizvode koji su obilježili to desetljeće, kao što su tkanine Marimekko. Ta je finska tvrtka, aktivna i danas, tijekom 60-ih postala poznata po proizvodnji tkanina s geometrijskim printevima jarkih boja, koje su se koristile u interijerima, ali i u kreiranju odjeće.

image
Talijanska glumica Ludovica Nasti u Dries Van Notenu.
MARIA LAURA ANTONELLI/AGF/SHUTTERSTOCK

No, nisu samo uzorci ti zbog kojih jesenske kolekcije izgledaju vrlo retro. Dizajneri su kopirali i krojeve pa su prepune trapezica, minica, pletenihkardigana i tunika A-kroja. Najpoželjnije je da se uzorak nosi od glave do pete u formi odijela ili haljine, no može se, dakako, i kombinirati. Dobar primjer za to dala je holivudska glumica Kirsten Dunst na venecijanskom filmskom festivalu Mostra.

image
Američka glumica Kristen Dunst u kreaciji Salvatore Ferragamo.
MARIA LAURA ANTONELLI/AGF/SHUTTERSTOCK

Zvijezda filma “Power of The Dog”, jednog od favorita festivala, odjenula je komplet s geometrijskim uzorkom različite veličine. Ako uzorci i nisu istovjetni, neka budu istog tonaliteta kako odjevna kombinacija ne bi od geometrijskog sklada upala u kaos. Tko ga ipak ne bi nosio u tolikoj količini, neka odabere jedan komad s uzorkom nosiv s više odjevnih predmeta, primjerice trendovski pulover bez rukava, tuniku ili mini suknju. Zajamčeno oživljuju svaki, pa i najdosadniji stajling, priskrbljujući mu dozu originalnosti i artizma.

image
Minica od brokata, Bershka - 119,90 kn
PRESS
image
Tunika od poliestera, Zara, 299,90
PRESS
image
Trapezice od poliestera, Zara, 199,90 kn
PRESS
image
Torba od kože i tkanine, Furla, 2010 kn
PRESS
Linker
19. travanj 2024 20:57