Glumica Ana Marac Harmander
 Samir Cerić Kovačević
lookovi za ranu jesen

Svaka u svom filmu: Pet odličnih outfita poznatih hrvatskih glumica za opušten izlazak

Što se nosi za odlazak u kino, nakon kojeg će najvjerojatnije uslijediti odlazak na piće, odlično su pokazale domaće glumice koje su se pojavile na prikazivanju filma 'Bog postoji, njeno ime je Petrunija'.

Film "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" u Kinoteku je ovog tjedna privukao brojne ljubitelje domaćeg filma, ali i poznata hrvatska glumačka i umjetnička lica.

Među uzvanicama koje su došle podržati ovaj feministički film našle su se i glumice Nadia Cvitanović, Tena Jeić Gajski, Ana Vilenica, Ana Maras Harmander i Iva Mihalić koje su, svaka na svoj način, privukle pažnju svojim odjevnim kombinacijama.

Glumica Tena Jeić Gajski pokazala je kako se bijele hlače mogu nositi i nakon što prođe ljeto. Uz opušten, mekan pulover, lagano uvučen u hlače i zanimljive salonke s tankom potpeticom, outfit mlade glumice pravi je primjer casual elegancije.

Samir Cerić Kovačević
Glumica Tena Jeić Gajski

Ana Maras Harmander priklonila se trendu maksi hlača te uz širok bijeli mode odjenula bijelu košulju na crne točkice. Taj crno-bijeli look upotpunila je crnim balonerom i zanimljivim čizmama, a za poziranje pred fotografima, poput prave glumice, na lice je dramatično stavila velike sunčane naočale.

Samir Cerić Kovačević
Glumica Ana Marac Harmander

Filmska glumica Nadia Cvitanović za odlazak u kino odabrala je pravu jesensku kombinaciju u bojama jesenjeg lišća, uz crne kožnate hlače s prorezima odjenula je zagasito žuti pulover preko kojeg je prebacila atraktivan karirani blejzer. Smeđim detaljima poput torbice i čizama naglasila je smeđe tonove zanimljivog sakoa.

Samir Cerić Kovačević
Glumica Nadia Cvitanović

Ana Vilenica prisjetila se trenda iz takozvanih "nultih godina", kad su se na traperice nosile haljine, čak i na crvenom tepihu. Ana je ovaj trend osuvremenila pa je uz skinny plave traperice odjenula dugačku plavu košulju-haljinu preko koje je prebacila kratku tamnozelenu jaknicu za rokerski look koji je zaokružila kožnatim gležnjačama na petu.

Samir Cerić Kovačević
Glumica Ana Vilenica

Iva Mihalić odvažila se na visoke čizme zmijskog uzorka, koje su ponovno u trendu, a koje je iskombinirala s mekanom haljinom s džepovima, u smeđoj boji. Ultraženstvenu kombinaciju upotpunila je jednostavnim zlatnim nakitom i decentnim remenom.

Samir Cerić Kovačević
Glumica Iva Mihalić

O filmu "Bog postoji, njeno ime je Petrunija"

Film prati glavnu glumicu, Petruniju, koja samo želi naći posao. Kao visokoobrazovana žena teško nalazi posao, prijavljuje se na natječaje za poslove daleko ispod svog ranga obrazovanja, no i za te poslove se očekuje da pristaje na seksističke komentare i dodirivanja od strane nadređenog, koji mogu eskalirati i u nešto više od pukog neukusnog komentiranja izgleda. Vraćajući se upravo s jednog takvog razgovora, baš na Bogojavljenje, prolazi pored rijeke gdje se održava tradicionalno plivanje za časni križ. Odluči i sama okušati svoju sreću, jer, tko prvi dopliva do križa cijelu godinu će ga pratiti sreća, što Petruniji itekako treba.

Film dalje prati ogoljavanje tradicije, rušenje paradigme i puki pokušaj preživljavanja u situaciji u kojoj ste na koljena bacili moćnu crkvenu hijerarhiju te postavljanje novih epistemoloških spoznaja.

Feminizam u domaćem filmu

Feminizam na filmskom platnu danas i nije nešto novo i revolucionarno, no feminizam u našim društvima i dalje je riječ koja izaziva zazor. Upravo kao radikalna kritika seksističke civilizacije, na filmska platna je došao makedonski film "Bog postoji, njeno ime je Petrunija", koji svojom ideologijom osporava supremaciju muškog spola.

Antropološki gledano, živimo na području gdje je patrijarhat ukorijenjen duboko u tradiciju, seksizam i mačizam se slave, a vjerske institucije potpiruju nejednakost između žena i muškaraca. Počnimo od oku najvidljivijeg, da žene ne mogu biti pripadnice svećenstva, pa sve do situacija gdje za lijesom pokojnika prvo kreću muškarci, a tek potom i žene. Točno s tim mačizmom i seksizmom u koštac se uhvatila redateljica Teona Strugar Mitevski kad je ekranizirala diskriminaciju na temelju spola, za što je dobila i nagradu Ekumenskog žirija na Berlinaleu te nagradu LUX, Europskog parlamenta.

"Bog postoji, njeno ime je Petrunija" u distribuciji Pari Pikula igra diljem Hrvatske, u nezavisnim kinima Zagreba, Velike Gorice, Križevaca, Koprivnice, Splita, Samobora i Rijeke. Detaljan raspored projekcija pratite na FB stranici "Bog postoji, njeno ime je Petrunija".

Čitajte i:

Povratak dive: Zrinka Cvitešić ponovno igra u predstavi 'Tko pjeva, zlo ne misli'

Tončica Čeljuska o stajlingu: 'Ako pokažemo dekolte ili noge, sve ostalo je u drugom planu'

Sandra Perković o velikim životnim promjenama: 'Nastavit ću karijeru i nakon što rodim'

Linker
02. travanj 2024 13:40