elegancija i odmjerenost

Tajna stila prve dame Hrvatske: Obožava domaće dizajnere, redovito ‘reciklira‘ outfite i zna nositi zahtjevne komade nakita

Premda uloga prvih dama nije samo da se smješkaju i lijepo izgledaju, odjevni stil supruga predsjednika se ipak smatra vrstom prezentacije države iz koje dolaze. A s obzirom na profinjeni stil Sanje Musić Milanović, hrvatski građani mogu itekako biti ponosni na način na koji predstavlja Hrvatsku.

Sve ono čemu se svjetska štampa divi kod vojvotkinja Kate i Meghan – odmjerenost, elegancija i osobni detalj koji njihovom stilu daje autentičnost, prepoznaje se i u odjevnim kombinacijama supruge hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

image

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović s papom Franjom.

VATICAN MEDIA/PRESS OFFICE/VATIC/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Tajna stila zagrebačke epidemiologinje i sveučilišne profesorice Sanje Musić MIlanović (52) leži u elegantnim haljinama princess kroja koji su kao stvoreni za njenu figuru. Riječ je o modelu koji u gornjem dijelu prati liniju tijela ističući struk, a potom se širi ispod razine bokova. Model takvog kroja od mješavine svile i viskoze s metalnim nitima koju joj je napravila dugogodišnja krojačica Ankica nosila je prilikom posjeta Papi.

Čitajte i: I naša prva dama prekršila pravilo: Sanja Musić Milanović pri prvom susretu papi u crnom 'od glave do pete'

image

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović u Vatikanu.

VATICAN MEDIA/PRESS OFFICE/VATIC/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Premda su pravila odijevanja za susret sa Svetim ocem vrlo stroga i zahtijevaju skromnost, prva dama je stajlingu uspjela dati vlastiti pečat: struk je naglasila tankim decentno svjetlucavim remenom, obula je antracit sive salonke a od nakita je imala jedan ali upečatljiv prsten sa crnim kamenom.

Najviše voli boje

No, crna i tamne boje rijetko su zastupljene u garderobi prve dame. Sanja Musić Milanović se ne boji upadljivih uzoraka i boja. Za Opću skupštinu UN-a u New Yorku na kojoj je govorio Zoran Milanović, odabrala je haljinu iz Varteksove kolekcije s gustim ''kockastim'' uzorkom, a na ovogodišnjoj je Alki u Sinju odjenula haljinu atraktivnog uzorka nalik na kineski porculan, koju je upotpunila damskim bijelim šeširom zagrebačkog salona Kobali.

image

Za Opću skupštinu, na kojoj je govorio Zoran Milanović, odabrala je haljinu iz Varteksove kolekcije

DARIO ANDRIšEK
image

Sanja je i ove godine dala izraditi haljinu prema vlastitom dizajnu.

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Slamnati šešir istog brenda je nosila i na lanjskoj Alci, u kombinaciji s lepršavom haljinom-košuljom intenzivne ljubičaste nijanse koja se veže u struku.

image

Sanja Musić Milanović nosila je Kobali šešir i na prošlogodišnjoj Sinjskoj Alci.

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Čitajte i: Vatikanski dress code: Dok se američke prve dame striktno drže protokola, supruge domaćih dužnosnika krše pravila

Lanjskog se lipnja na sastanku pedijatara Dalmacije u Kninu, pojavila u haljini princes kroja s krupnim žutosmeđim uzorkom, a akcent je tog puta stavila na cipele, kombinaciju sandala-gležnjača. Kad je prije devet godina, tada kao supruga premijera, bila u New Yorku na susretu s ondašnjim predsjednikom Barackom Obamom i njegovom suprugom Michelle Obamom, odjenula je princess haljinu krupnog cvjetnog uzorka na kojoj je struk naglasila tankim remenom.

image

Sanja Musić MIlanović 2012. na susretu s prvom damom Michelle Obamom u SAD-u.

LAWRENCE JACKSON/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Haljinu u varijanti princess kroja je Sanja Musić Milanović nosila i na suprugovoj inauguraciji u veljači 2020. Bila je to haljina varaždinske modne kuće Varteks nesvakidašnje blijedoružičaste nijanse kod koje je struk bio naglašen ženstvenom trakom-mašnom, te sa širim nabranim rukavima - budući da je ipak riječ o svečanom modelu. Haljina se nekoliko tjedana kasnije mogla kupiti u redovnoj prodaji po cijeni od 1190 kuna.

image

Sanja Musić Milanović na inauguraciji supruga Zorana nosila je Varteksovu haljinu.

DOMAGOJ KUNIĆ

Kreaciju je upotpunila unikatnim nakitom Nenada Sovilja - ručno rađenim naušnicama i prstenom od smole u kombinaciji s dvije vrste emajla u pozlaćenom srebru sa South Sea biserom, najcjenjenijim biserom na svijetu.

Čitajte i: Prva dama oduševila u SAD-u! U svoju je elegantnu kombinaciju ponovno uklopila i hrvatski dizajn

Voli domaće dizajnere

Soviljev nakit je nosila i za sastanak s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom i njegovom suprugom Eminom Erdoğan u New Yorku, a riječ je o prstenu iz kolekcije Molekula iz 2015.

image

Predsjednik Zoran Milanović i supruga Sanja Musić Milanović sastali su se s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom i njegovom suprugom Eminom Erdoğan.

AFP

Jednako rado nosi i komade zagrebačkog brenda Artefacto supružnika Carlosa i Nataše Bellante. Tijekom spomenute američke turneje, za posjet sveučilištu Columbia, nosila je njihovu kreaciju - broš u obliku vučedolske golubice, a za nju su osmislili i broš te prsten u obliku irisa.

image

Posjet Sveučilištu Columbia, sa suprugom Zoranom Milanovićem.

DARIO ANDRIšEK

Na primanju Udruženja arhitekata na Pantovčaku u travnju, pažnju je, pak, privukla krupnom unikatnom ogrlicom Ivane Knez, makedonske dizajnerice hrvatskog podrijetla, dok je u izbornoj noći prvog kruga rever njenog sakoa krasio broš u obliku velikog šarenog leptira.

image

Sanja redovito iznenadi nekim sjajnim detaljem poput ove statement ogrlice i kožnih detalja na haljini.

RANKO SUVAR/CROPIX

Čitajte i: Zanimljiva priča stoji iza ogrlice prve dame: ‘Sanja zna i može nositi tako zahtjevne komade nakita‘

image

Za službene prilike Sanja često bira elegantne košulje u kombinaciji sa suknjom ili hlačama.

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Obožava suknje A kroja

Prva dama voli kombinacije košulja i suknji A-kroja koji ističu figuru na isti način kao i princes haljina. Strogu bijelu košulju i crnu suknju ili hlače često je nosila tijekom suprugove predizborne kampanje te time podsjetila na legendarnu američku dizajnericu Carolinu Herreru koja je bijelu košulju nosila s dugačkom raskošnom suknjom od tafta, popularizirajući ju kao svečani komad.

image

Za odlazak u Školu narodnog zdravlja Mailman odjenula je suknju koju je sama kreirala

PRIVATNA ARHIVA

Za odlazak u Školu narodnog zdravlja Mailman tijekom nedavnog boravka u New Yorku, prva dama odjenula je satensku košulju plavo-zelene nijanse i lepršavu plavu suknju koju je sama kreirala.

image

Sanja Musić MIlanović i Nenad Sovilj.

MLADEN ŠARIĆ

Tu je kombinaciju nosila u srpnju na predstavljanju kolekcije nakita Nenada Sovilja, i to nije jedini put da Sanja Musić Milanović reciklira odjevne komade. Lanjskog je ožujka na simpoziju Hrvatskog liječničkog zbora nosila je cipele koje je imala i na Milanovićevoj inauguraciji, u kombinaciji s elegantnim Varteksovim odijelom, dok je u izbornoj noći imala model cipela s visokim potpeticama u kojima je snimljena 2014.

A osim brige o zaštiti okoliša, prva dama pokazuje angažiranost i u društveno korisnim kampanjama koje podržava tzv. protestnom modom: kampanji 'Nema maženja bez paženja' Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, iskazala je podršku i majicom sa sloganom kampanje.

Linker
18. travanj 2024 09:14