Privatni album
Kreativna zona

Unikatni bodovi profinjenosti: Ekološke i elegantne torbice koje će vas oduševiti

Puljanka Ivana Bolković, vlasnica marke Bolkica, izrađuje atraktivne i ekološki prihvatljive torbe od recikliranog pamuka s drvenim elementima.

Torbi nikad dosta, rekle bi mnoge žene kojima su one najvažniji modni dodatak. To osobito vrijedi ako su unikatne i maštovite, poput modela Puljanke Ivane Bolković. Vlasnica marke Bolkica plete i hekla torbe raznih veličina i oblika od pamučnih traka svih boja koje nastaju kao produkt recikliranja tekstilnih proizvoda.

Gotove modele - za koje je potrebno desetak sati rada - ukrašava mašnama od pamuka i kože, nekima stavlja drvene ručke, a drugima drvene privjeske pa su njezine kreacije u potpunosti ekološki prihvatljive. Po struci komercijalistica, Ivana Bolković počela je plesti i heklati već kao petogodišnja djevojčica.

Privatni album
‘Bolkice’ karakterizira izražajna tekstura jer su izrađene od pamučnih traka.

- Baka je meni i bratu plela pulovere s likovima iz crtanih filmova, a jednog je dana ispred mene stavila klupko žute vune. Plela sam i parala, i tako nebrojeno puta, a završni rezultat bilo je “nešto” što je imalo oblik Istre - prisjeća se Ivana.

Svaki model nastane spontano

Otada je plela samo povremeno, opuštajući se nakon dnevnih tura po istarskim maslinicima u kojima turistima i gostima predstavlja najbolja maslinova ulja. No, potom je napravila kaputić za svog psića Lulu, što ju je potaklo da počne izrađivati i kape. Prvu torbu isplela je prije nekoliko godina iz zafrkancije i premda je prvi rezultat bio razočaravajući, bila je uporna jer je znala da se time želi baviti.

Privatna arhiva
Dizajnerica je svoje prve igle i pletivo uzela u ruke s pet godina.

- Prvih nekoliko torbica napravila sam i odmah rasplela, ali se - poučena iskustvom iz djetinjstva - nisam obeshrabrila - govori dizajnerica čiji svaki model nastaje spontano, mijenjajući se tijekom procesa pletenja pa nikad ne zna kako će finalni proizvod izgledati.- Granice ne postoje, heklanje i pletenje su “živi” procesi i što više radim, imam i više ideja - kaže Ivana čije se “bolkice” mogu naručiti putem društvenih mreža.

Pročitajte i:

Modni dodaci koje volimo! Podižu svaku kombinaciju, a usto su i jako korisni

U trendu su profinjeni rupci krupnog šarenog uzorka koji se nose uz odjevne predmete u jednoj boji

Nesvakidašnji modni editorijal kreativki iz Pule: Upoznajte neodoljivu La Barbie en Rose

Linker
05. travanj 2024 18:39