Ines Ištvanović
Color Yourself

Wood U: Nakit za žene koje biraju radost, izrađuje ga dizajnerica koja se ne boji riskirati

Domaća dizajnerica prije dvije godine odvažila se na potpuni zaokret u životu i povratak korijenima, odnosno prvoj ljubavi u karijeri, pokrenula je vlastiti brend nakita za koji kaže da je namijenjen hrabrim ženama koje biraju biti sretne.

Trebalo je mnogo hrabrosti i odlučnosti da napravi iskorak u životu, napusti siguran posao te da Ines Ištvanović iz Čakovca postane ono što je oduvijek htjela - dizajnerica. Ova je Međimurka prije dvije godine odlučila završiti Tekstilno tehnološki fakultet u Zagrebu, koji je upisala još 2003. U međuvremenu je pokrenula svoju modnu marku, pronašla se u obradi drveta te na specifičan način proizvodi unikatan nakit.

Zagreb, 040920.
Tehnicki muzej.
Dizajneri  izlagaci na Design Week Zagreb. 
Na fotografiji: Ines Istvanovic, Wood U. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Ines Ištvanović ove je godine izlagala na Zagreb Design Weeku

"Sad kad se sjetim, dosta brzo se sve izdogađalo. Kada sam se 2018. ohrabrila i dala otkaz u firmi u kojoj sam radila 10 godina, iskreno, nisam znala što želim i što će se dogoditi. Vratila sam se na fakultet i završila ga. A najviše pamtim podršku koju sam u tom periodu dobivala od svih", ispričala je Ines za Gloria.hr kako je krenuo njezin put u pokretanje WOOD U, unikatnog nakita.

Nakon što je u Graditeljskoj školi u Čakovcu, završila smjer dizajna keramike, na TTF-u dobila titulu višeg modnog dizajnera, ona se ipak odlučila za obradu drveta, točnije šperploče te raznih letvica.

Zagreb, 040920.
Tehnicki muzej.
Dizajneri  izlagaci na Design Week Zagreb. 
Na fotografiji: Ines Istvanovic, Wood U. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Drvo je idealan medij za bojanje

"Drvo sam upoznala kroz samostalno istraživanje, redizajniranje starih komada namještaja, kojim sam opremila kuću. Toplo je, lako se obrađuje, a najvažnije od svega - odličan je medij za boju. Super mi je tračna pila koju koristim jer me podsjeća na šivaću mašinu - trebaš biti precizan i čuvati prste", s osmjehom govori Ines.

Zagreb, 040920.
Tehnicki muzej.
Dizajneri  izlagaci na Design Week Zagreb. 
Na fotografiji: Ines Istvanovic, Wood U. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Brend WOOD U #colorYourself osmislila je dizajnerica Ines Ištvanović

Ovisi o tome što radi za jedan komad nakita treba joj oko 30 minuta do sat i pol. "Baza, odnosno moj koncept je geometrija, odnos između boja i oblika. Svaki dio izrađujem ručno, a sam proces nakon dizajna počinje piljenjem, pa puno brušenja, bojanje u više faza, tako da svaki komadić prođe više puta kroz moje ruke. Naravno na kraju slijedi spajanje", opisuje Ines koja nakit izrađuje u radionici.

Ines Ištvanović
U radionici svaki komad drveta robraćuje i boja sama

U cijeloj avanturi, kaže, najviše muke zadavao joj je odabir imena brenda i izrada loga. "Bilo je tu čak i suza, prije nego je na prijedlog prijateljice iz jedne igre riječi nastao WOOD U, sa sloganom #colorYourself. Što u prijevodu zvuči 'Hoćeš li se obojati'", opisuje dizajnerica kako je nastalo ime brenda, koje ujedno opisuje i njezin koncept.

Ines Ištvanović
Ines Ištvanović u vlastitoj radionici

Kaže kako u svom životu boje povezuje s raspoloženjem, a to pokušava prenijeti i na nakit. "Pokušavam stvoriti tu malu savršenu kombinaciju boja i oblika koja te razveseli", kazala je.

Inspiraciju pronalazi u svemu, od nekih potpuno običnih, svakodnevnih stvari koje doživi u danu, često su to ljudi, razgovori s prijateljicom, djeca, a često su to boje same po sebi.

U njezinoj radionici nastaju naušnice, ogrlice, broševi, prstenje, koje vlasnicama garantiraju da će biti zamijećene.

"Nakit je upečatljiv, hrabar i dinamičan. Zato volim naglasiti da je namijenjen - ženama koje biraju radost, koje su ponekad preglasne i nije ih sram. Radost je nešto što biraš ako si hrabar, odvažan i ne želiš biti u komfor zoni", zaključila je dizajnerica.

Pročitajte i:

Holi Coast: 'Ne želimo se zatrpavati balama materijala, ulažemo u fine tkanine iz lokalnih dućana'

Splitski dizajneri cipela ne prepuštaju se očaju! 'Ne treba trčati kroz život, već ići dan po dan'

Neodoljivo: Domaća dizajnerica izrađuje odjeću od tkanina s ekološkim certifikatom

Linker
18. travanj 2024 17:12