Živio sto godina!

Fiesta za Valentina: Poznati talijanski dizajner slavi svoj 90. rođendan!

Iako se želja Jackqueline Kennedy još uvijek nije ostvarila, čini se kako će nas omiljeni kreator poznat po kultnim crvenim haljinama još dugo uveseljavati.

“Valentino, živio 100 godina!”, izjavila je Jacqueline Kennedy 1966. godine, a sada se toga sjećamo povodom slavlja njegova 90. rođendana. Dizajner Valentino Garavani koji je osnovao jednu od najvećih modnih kuća na svijetu 1959. godine u Rimu zapravo potječe iz Pariza, a u Italiju je na neki način prenio sve ono što je naučio u prijestolnici mode.

Već ranim revijama Valentino je stekao priznanje zahvaljujući svojim crvenim haljinama, u nijansi koja je postala nadaleko poznata kao Valentino crvena.

image

Crvena haljina do danas je postala kultan komad.

MARECHAL AURORE/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

U roku od nekoliko godina, Valentinov dizajn počeo se smatrati vrhuncem talijanske mode. Godine 1967. dobio je prestižnu modnu nagradu Neiman Marcus, a njegov popis klijenata uključivao je Begum Aga Khan, kraljicu Paolu od Belgije i filmske zvijezde Elizabeth Taylor i Audrey Hepburn.

image

Kathryn Newton u Valentinovoj je kreaciji zablistala na dodjeli nagradan Critics' Choice Awards.

FOTOGRAFIJE: IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Doznali smo kada u prodaju dolazi iščekivani Fendace: ‘Ova suradnja znači ljubav‘

"Kad vidite ženu u prekrasnoj crvenoj večernjoj haljini, to je stvarno nešto posebno", davno je rekao Valentino, koji je to iznova i iznova dokazivao nakon što je pokazao svoju prvu crvenu haljinu, nazvanu Fiesta 1959. godine.

image

Pariški tjedan mode 2018. godine.

JONAS GUSTAVSSON/DDP USA/PROFIMEDIA

"Valentino ima neka praznovjerja koja su postala statusni simboli. Primjerice, jednom je igrao na crvenu, a sada su komadi u toj boji neizostavni za u svaku kolekciju”, rekao je njegov poslovni partner Giancarlo Giammetti za Vogue 1985. godine.

Linker
01. travanj 2024 02:00