Jacquemus, tjedan mode u Parizu 2019.
 Profimedia, Abaca Press
pitanje održive mode

Francuska traži rješenje: Do kada će luksuzni brendovi spaljivati odjeću višemilijunske vrijednosti?

Višak luskuzne odjeće i modnih dodataka često završi na otpadu i biva spaljen, što stvara probleme za okoliš i uzrokuje velike novčane gubitke. Na ovogodišnjem Fashion Summitu održanom u Kopenhagenu raspravljalo se o ovom problemu, a Francuska je objavila da će novim projektom tome stati na kraj.

Dok high street brendovi na policama ostavljaju svu odjeću dok se ona ne rasproda, luksuzni i dizajnerski brendovi u namjeri da zaštite svoje ime i spriječe krivotvorenje spaljuju ogromne količine odjeće i modnih dodataka. Brojni brendovi poput Louisa Vuittona su se tako našli na udaru javnosti zbog nepotrebnog bacanja odjeće.

Britanski Burberry se također našao na meti kritika kada je u 2017. godini zapalio odjeću vrijednu čak 37 milijuna dolara. Nakon kritika, krajem 2018. godine iz kuće je rečeno kako prestaju sa spaljivanjem odjeće i okreću se eco-friendly načinu rada pa su iz proizvidnje izbacili i životinjsko krzno. Također, kazali su kako će za višak odjeće pronaći ponovnu uporabu - recikliranjem, prenamjenom ili doniranjem.

"Previše brendova i tvrtki smatra da je ok samo baciti i zapaliti stvari koje se nisu prodale", rekao je francuski ministar za zaštitu okoliša Brune Poirson. Složio se s njim i suprug glumice Salme Hayek, Francois-Henri Pinault, inače direktor tvrtke Kering koja u vlasništvu ima više luksuznih brendova (Gucci, Balenciaga, Saint Laurent).

Salma Hayek and Francois-Henri Pinault
Costume Institute Benefit celebrating the opening of Camp: Notes on Fashion, Arrivals, The Metropolitan Museum of Art, New York, USA - 06 May 2019, Image: 431328955, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features
Francois-Henri Pinault i Salma Hayek

"Samo zato što smo tako radili do sada, ne znači da trebamo nastaviti s tim. Iako još ne postoje konkretna rješenja, modna industrija bi zajedničim snagama trebala odraditi svoje i pronaći pravo rješenje", rekao je.

Brenovi koji odbijaju donirati svoj višak odjeće i dalje imaju problem s recikliranjem, zbog niza različitih materijala od kojih se predmeti izrađuju. Ipak, na summitu je istaknuto da više ne mogu ovako nastaviti pa se očekuju nove ideje kojima će se izbjeći zagađivanje okoliša i nepotrebno bacanje suvišne odjeće. Istovremeno se postavlja pitanje zašto se troše resursi i proizvodi količina odjeće koja se nikada ne rasproda te dio rješenja možda leži i u manjoj proizvodnji, no po tom pitanju brendovi se nisu oglasili.

Models pose on the runway before the Jacquemus show as part of Paris Fashion Week Spring/Summer 2019-2020 on February 25 in Paris, France., Image: 415954341, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca Press
Profimedia, Abaca Press
Jacquemus, tjedan mode u Parizu 2019.

Linker
18. travanj 2024 12:21