Crno-bijeli svijet

Totalno drukčiji od drugih: Mate Pirija pomiče modne granice prvom uniseks kolekcijom

Dizajner se svojim minimalističkim, ali i statement kreacijama odmaknuo od svake podjele kada je u pitanju odjeća te ih doveo na novu razinu.

Komadi koji će jednako dobro pristajati muškarcima i ženama su nešto što nismo imali prilike viđati u radu domaćih dizajnera, a sada na scenu stupa Mate Pirija, dizajner koji pomiče modne granice i unosi novitete u domaću industriju.

Pirija je u svojoj novoj kolekciji "Unrestricted" odlučio prikazati drugačiji pogled na odjeću koju će obožavati i žene i muškarci. Svojim minimalističkim stilom, dizajner je kreirao komade koji ne poznaju ni rod ni spol, a među njima se posebno ističu hlače blagog trapez kroja koje su sedamdesetih godina predstavljale osnovni muški predmet, dok ih danas najčešće nose žene.

image

Pirija je u svojoj novoj kolekciji odlučio prikazati drugačiji pogled na odjeću koju će obožavati i žene i muškarci.

KARLA JURIć I IVE TROJANOVIć

Mladi dizajner se trudi kreirati odjeću koja nema rodni predznak, a koja se može nositi svakodnevno, ali i za svečane prigode. Zahvaljujući crno-bijeloj jednostavnosti, odjeća s potpisom Mate Pirije odlična je za odlazak na posao, kavu, a samo nekoliko detalja učinit će je idealnom za svečanosti.

Dizajner u svakoj svojoj ranijoj kolekciji, a tako i sada, nastoji kombinirati isključivo prirodne materijale među kojima dominiraju vuna, kašmir i štavljena goveđa koža.

Vrhunac kolekcije svakako čini statement kaput od goveđe kože koji zahtijeva dugotrajan proces izrade te je svaki unikatan i satkan na zahtjev. Na njega se nastavljaju bluze s konstrukcijskim pomakom i džemper koji imitira prisutan životinjski uzorak. Ovaj kaput svakako je jedan od "vječnih" komada, a oversized kroj omogućava nošenje na mnoštvo načina.

Čitajte i: Zagrebačka špica vrvi ovogodišnjim modnim hitovima koji će nas pratiti cijele godine: Izabrali smo najbolje outfite!

Kao i svim svojim prethodnim kolekcijama, dizajner još jednom poziva na svijest o održivoj modi i poticanju kupovine odjeće prirodnih materijala, a minimalizam je put koji nudi kao bijeg od masovne mode. Osim toga, minimalizam vidi kao idealan način za isticanje individualnih osobnosti koje će se u zasigurno pronaći u ovoj kolekciji.

"Unrestricted" je još jedan odmak od fast fashion industrije i podsjetnik na to da je moda ne smije biti rezultat tvorničkih postavki, već umjetnost, stvorena iz osobne vizije za individue.

Linker
20. travanj 2024 13:37