stilski vodič

Dvostruka doza stilske dinamike: Prugice su statement uzorak proljeća

Najvibrantniji uzorak sezone donosi nam dvostruku dozu stilske dinamike u raskošnoj paleti boja.

Kad je riječ o prugastom uzorku, ove sezone limit ne postoji - ni u broju uzoraka, ni u načinu na koji se nosi. Umjesto klasičnih plavo-bijelih mornarskih pruga, dizajneri su, naime, predstavili linije u boji koje na odjevnim predmetima teku u svim smjerovima i za koje ne postoji pravilo u kombiniranju širina i boja linija.

Premda se u tom mnoštvu prugastih uzoraka ne može razlučiti čime su nadahnute, zanimljivo je da mnoge ostavljaju etno dojam - pruge jarkih boja tipične su za tradicionalnu odjeću mnogih naroda.

image

Fendi proljeće/ljeto 2022.

Jonas Gustavsson/ddp USA/Profimedia

A dojam ne vara jer mnogi kreativni direktori ne kriju da su se nadahnuli odjećom afričkih plemena. Jedan od njih je i Alberto Caliri, sad već bivši kreativni direktor u obiteljskoj tvrtki Missoni, poznatoj po šarenom pletivu. “U sjećanju mi je ostalo ljetovanje u Keniji i vodič iz plemena Masai u živopisnoj odjeći”, rekao je Alberto opisujući proljetnu kolekciju, posljednju koju je kreirao za tu talijansku modnu kuću.

Prilikom biranja modela haljine ne zaboravite da vodoravne linije vizualno haljinu šire figuru, a okomite je sužavaju.

Sličnu priču o nadahnuću ima i vlasnica britanskog brenda Colville Lucinda Chambers, koja je kao bivša modna urednica britanskog Voguea snimila nekoliko editorijala u Keniji i Tanzaniji.

image

Detalji čine razliku!

JONAS GUSTAVSSON/DDP USA/PRO JONAS GUSTAVSSON/DDP USA/PRO

Atraktivne prugaste modele ima i kuća Chloé čija se kreativna direktorica Gabriela Hearst nadahnula tradicionalnom odjećom rodnog Urugvaja. No, daleko najpoznatiji po uzorku šarenih pruga je britanski dizajner Paul Smith.

image

Kenneth Ize Womenswear proljeće/ljeto 2022.

ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Karijeru je počeo 60-ih u vrijeme pokreta Swinging London, koji je promovirao opuštenost i hedonizam, pa je njegov dizajn od početka obilježen mladenačkom ležernošću i poslovičnom britanskom ekscentričnošću, koja mu je donijela nekoliko počasnih titula Britanskog kraljevstva te legendarni status u svijetu mode.

A najljepši izbor prugastih komada pronađite u novom broju Glorije IN!

image
GLORIA
Linker
16. travanj 2024 15:53