#trending

Neki ih vole, neki mrze: Omražene sandale iz devedesetih ponovno žele zavladati, hoćemo li im dopustiti?

Neki od trendova iz prošlih desetljeća nikada više ne bi smjeli dobiti svoj trenutak slave, ali se ipak nekako uspiju probiti do vrha. Zašto mi jedan od njih nikako ne sjeda, a nije ni u devedesetima, otkrijte u nastavku.

Devedesete su, barem po mojem skromnom mišljenju (a mnogi bi se složili sa mnom), jedno od najgorih razdoblja kada je riječ o modi. Odrastala sam u njemu i iako su mi se neki trendovi tada činili normalnim, kao što se sadašnjim generacijama takvima čine današnji, danas ne mogu ni zamisliti da ih pratim.

Miks su svega i svačega, najčešće nepovezanog, a jedan od onih omraženijih su japanke na petu. Ovaj kontroverzni tip obuće imao je svoje kratko doba slave i od tada se sasvim izgubio u bespućima odbačenih trendova. Ali, eto ga, na moju ili vašu žalost, opet!

Pitat ćete se zašto toliko hejta prema tim kvazi japankama? Ponajviše zato što stopala, posebice ako je gazište od glatkog materijala, bježe prema naprijed. Povišena peta, bila ona kitten ili puna, onemogućava normalno hodanje jer stopalo nema potporu nigdje osim na sitnom središnjem dijelu.

Čitajte i: Meka elegancija ljetnog pletiva: Štrikani i heklani komadi nose se kroz cijeli dan - ujutro na posao, navečer za izlazak

Drugim riječima, hod u ovim, nazovimo ih, sandalama, noćna je mora!

Davno, u svojim tinejdžerskim godinama, i sama sam ih imala i nosila i svaki put su mi priuštile bolne žuljeve i osjećaj žarenja na "gaznim jastučićima", kao da vam netko radi "indijansku vatru" na zapešću.

image
Dok u jednom trenutku Katie Holmes nosi japanke na petu...
LRNYC/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
image
...u drugom ih je zamijenila crnim natikačama. Slučajnost ili su je legendarne japanko-sandale nažuljale, procijenite sami.
LRNYC/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

No, japanko-sandali ovo nije prvi povratak na nezasluženi modni tron - uživala je i 2019. i 2020. godine kada su je nosile mnoge poznate dame - od Kim Kardashian do Katie Holmes, koja se tijekom šetnje New Yorkom iz ovih sandala morala preobuti u niske natikače. Toliko o tome da su japanko-sandale udobne!

Ponovno su bile viđene prije otprilike tjedan dana na stopalima slavne manekenke Kendall Jenner, jedne od sestara iz klana Kardashian-Jenner.

image
Kendall Jenner uspjela je mnogima omražene japanke na petu isfurati na cool način.
SHOTBYNYP/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Da ne bude sve tako crno, Kendall je japanke na petu isfurala na posve cool, šik način - s kožnim hlačama visokog struka i laganim crop topom, baš poput modno osviještenih žena u devedesetima.

Čitajte i: Uzorak koji osvaja svijet! Hit je ljetne poslovne garderobe, ali i nezaboravnog provoda na obali

Ako biste im, unatoč riziku od žuljeva, dali šansu, dobra vijest je da idu gotovo na sve: midi i kratke suknje, haljine, culotte hlače, traperice, samo dva puta razmislite želite li ih zaista nositi na posao?

Osim što se rubno uklapaju u profinjenu estetiku poslovnog odijevanja, stopala vam neće biti zahvalna ako ih budete mučili hodanjem na posao u ovoj obući. Ja ću ipak preskočiti ovaj trend, a vama želim lijep dan bez žuljeva!

image
Japanke-naktikače, Reserved, 199,90 kuna.
RESERVED
image
Kožne sandale s potpeticom, Zara, 349,90 kuna.
ZARA
image
Japanke 'Valentine', Le Ger, About You, 525 kuna.
ABOUT YOU
Linker
17. travanj 2024 22:10