Nova pravila

Nova zvijezda modne palete: Ljubičasta je simbol duhovnosti i ambicije, ove jeseni ulicama vlada njena posebna nijansa

U novom broju Glorije IN donosimo veliki vodič za najvrući jesenski modni trend - sve nijanse ljubičaste. Kako najbolje kombinirati ovu magičnu boju potražite na svim kioscima.

Koloristička paleta jesenske garderobe je po tradiciji sastavljena od toplih žutih, crvenih, narančastih i smeđih tonova, istih onih koji ujesen dominiraju u prirodi. Tim više iznenađuje trend svijetloljubičaste nijanse, u koju su obojeni svi ključni sezonski komadi: vuneni kaput, pernata jakna, elegantno odijelo, damska torba, klasične cipele te tenisice. Razlog da bude odabrana za jednu od dominantnih boja jesenske i zimske sezone leži u njenoj ženstvenosti i činjenici što laska svim tipovima i generacijama žena.

image
Kontrast nježnoj nijansi - materijali s metalik efektom kao i glatka sjajna koža
EDWARD BERTHELOT WIREIMAGE

“Ovo je izuzetno profinjena nijansa koja ženama daje istodobno nježan i samouvjeren izgled”, rekla je Leatrice Eiseman, stručnjakinja za boje pri Institutu za boje tvrtke Pantone. A osim što je vole žene, vole je i modni dizajneri, pa su baš nju, bez obzira na stil u kreiranju odjeće, svi odreda uključili u svoje jesenske kolekcije. U kolekciji brenda Coach 1941, čiji je kreativni direktor Stuart Vevers, može se naći među komadima od kože - svijetloljubičaste kožnate bermude te baloner sportskog kroja najzapaženiji su jesenski modeli.

image
Komadi boje lavande svijetla su točka tamne jesenske garderobe
BESTIMAGE/PROFIMEDIA

U kolekciji kuće Missoni, koju potpisuje kreativna direktorica Angela Missoni, ovu je nijansu moguće naći među reljefnim pletivima od kojih su sašiveni elegantni kompleti sastavljeni od parke i trapezica. Američki dizajner Christopher John Rogers, koji je postao poznat nakon što je potpredsjednici SAD-a Kamali Harris dizajnirao kaput koji je lani nosila na inauguraciji, boju lavande koristi za glamurozna odijela od svilenog tafta, dok se u kolekciji kuće Miu Miu u istoj nijansi mogu naći kišne kabanice i vodonepropusna odijela od PVC-a.

image
"Coach 1941" revija za jesen/ zimu
SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Poigravanje nijansama i slojevima

Kao i za ostale boje, i za pastelnoljubičaste nijanse vrijedi pravilo da ih se nosi od glave do pete. Dapače, što slojevitija kombinacija, to bolje, kao što je u kolekciji za kuću Balmain pokazao njezin kreativni direktor Olivier Rousteing. No, boja lavande kombinira se s nizom raznih drugih boja jer se smatra neutralnom. Izvrsno joj pristaju žuta i siva - boje godine prema izboru Instituta Pantone, smeđa i boja konjaka, tamnozelena, boja fuksije i rubinski crvena, kao i sve fluorescentne nijanse.

image
Ruski top model Irina Shayk u kaputu boje lavande
PROFIMEDIA

Želi li joj se pak dati na važnosti, ipak ju je najbolje kombinirati s crnom i bijelom. Poznata influencerica Leonie Hanne svojim pratiteljima na Instagramu, a ima ih 3,8 milijuna, savjetuje da u poslovnim prilikama ispod blijedoljubičastog sakoa odjenu strogu bijelu košulju, dok ruska top-manekenka Irina Shayk kaput boje lavande najradije nosi uz crnu pamučnu majicu i crne traperice, jer joj oni daju frajerski dojam.

image
Njemačka influenserica Leonie Hanne,
CHRISTOPHER PETERSON/SPLASHNEW

I premda ljubičasta boja djeluje izuzetno suvremeno, koristila se još u starom Egiptu, Grčkoj i Rimu. Pigment se dobivao iz određenih minerala, životinja i biljaka pa je bila rijetka i dragocjena boja. Sve dok je 1856. u laboratoriju nije sintetizirao znanstvenik William Henry Perkin, tada 18-godišnjak, i to čistom slučajnošću. Želio je, naime, sintetizirati kinin, lijek protiv malarije, ali pokus nije uspio. Kad je epruvetu počeo prati u alkoholu, smeđi talog zaostao od pokusa pretvorio se u prah intenzivne svijetloljubičaste boje koji je obojio njegovu bijelu laboratorijsku kutu. Koloristička zvijezda je rođena.

Kako najbolje kombinirati sve nijanse ljubičaste i inspiraciju za najvrući trend sezone stil pronađite na stranicama Glorije IN, koja donosi i sve aktualne jesenske trendove s ulice.

image
Gloria produkcija

Nova Gloria In čeka vas na kioscima!

Linker
13. travanj 2024 18:10