Stil iz druge ruke

Second hand dućani sve su popularniji i kod nas! Poznate dame tamo su ulovile neke od najljepših vintage komada

Kupnja nošene odjeće sve je popularnija i u Hrvatskoj - jer se tako čuva okoliš, a klasični komadi mogu se nabaviti po povoljnim cijenama.

Tržište već nošene robe u Europi i SAD-u u posljednjih godinu dana bilježi rast od dvadeset posto pa mu vrijednost sada iznosi tridesetak milijardi dolara. Zanimanje kupaca za stvari “iz druge ruke” posljedica je svjesnosti o zagađenju okoliša koje uzrokuje masovna tekstilna proizvodnja.

Prema istraživanju, više od polovice generacije milenijaca redovito kupuje u second hand dućanima te se predviđa da će se vrijednost tržišta rabljene robe u sljedećih deset godina utrostručiti, dok se onom brze mode predviđa rast od samo 20 posto.

Stoga je kompanija Kering, koja u svom vlasništvu ima Gucci, Saint Laurent i Balenciagu, nedavno postala suvlasnik Vestiaire Collectivea, internetske platforme na kojoj se prodaje i kupuje rabljena odjeća i dodaci poznatih modnih kuća.

Čitajte i: Kod njih kupuju i glumci i političari! Second hand dućani nude sjajne stvari za samo par kuna, no toliki su propali - istražili smo zašto

Nidžara Mustafić

Second hand trgovina Mango Sticky Rice, dućan od 15 kvadrata s vintage odjećom, nakitom i knjigama koji je prije dvije godine otvorila ekonomistica Nidžara Mustafić (39) ima nadimak “ormar sjećanja” - jer se većini izloženih stvari zna porijeklo. Nidžara, naime, stvari najčešće kupuje neposredno od vlasnika pa je upoznata s pričom koja stoji iza svakog predmeta.

Najviše se kod nje može naći odjevnih komada izrađenih na području bivše Jugoslavije od 1940. do 1990. godine, a klijentice su uglavnom žene od 20 do 40 godina, premda prodaje i mušku odjeću.

image
Nidžara Mustafić prodaje odjeću koju kupuje direktno od vlasnika pa zna priču iza svakog odjevnog komada kojeg nudi klijentima.
Vedran Peteh/CROPIX

Najtraženiji predmeti su traper, nakit, kožne torbe, romantične haljine iz 70-ih, vuneni kaputi Varteks ili Mura.

- Cijene odjeće kreću se od 75 do 400 kuna, zamjene ne radimo, ali rado otkupimo predmete ako nam odgovaraju cijenom i stilom - kaže Nidžara kojoj se najteže “oprostiti” od kreacija zagrebačkih dizajnerica Keti Balogh i Žuži Jelinek, čiju je zelenu haljinu nazivala “draguljem dućana”, te srpske dizajnerice Mirjane Marić.

Mirna Škrgatić

Kantautorica Mirna Škrgatić (31) često poseže za komadima iz maminog i bakinog ormara, a posljednjih nekoliko godina obilazi i second hand dućane. Jednom u dva tjedna odlazi u Ulični ormar, La Robu, Mango Sticky Rice, a često i u Textile House gdje je nedavno kupila jaknu leopard uzorka za samo pet kuna.

Prije je, kaže, znala izlaziti iz dućana s nekoliko vreća odjeće jer joj je kad bi vidjela cijene odjednom sve trebalo. Ipak, brzo je shvatila da tako samo pretrpava ormar pa - koliko god bilo zabavno i primamljivo - sad kupuje samo ono što joj se baš jako svidi.

image
Mirna Škrgatić sa svojim dečkom Miranom Kurspahićem čini jedan zanimljivi ljubavno-modni duo.
Vladimira Spindler/CROPIX

- Pritom pazim da je riječ o zbilja očuvanom komadu - kaže Mirna, koja se ne voli dugo zadržavati u dućanima, a vrlo brzo “snimi” nešto zanimljivo te najčešće kupi bez isprobavanja. A ako joj odabrani komadi budu preveliki, sama ih prekraja i sužava.

Čitajte i: Nekoć kontroverzan, danas apsolutni hit! Trend nošenja grudnjaka kao topa vraća se na ulice, evo kako ga nositi

Barbara Repe

Stilistica i modna blogerica Barbara Repe (33) u second hand dućanima kupuje od tinejdžerske dobi, a još pamti svoj prvi odlazak u dućan Šlic 2003. godine. Više od pola garderobe joj je iz “druge ruke” - od kaputa, do bluza, haljina, hlača, a najviše ima balonera.

Kupuje u Textile Houseu, na Hreliću, a omiljena joj je lokacija Humana Nova gdje se kupuje po principu 40 kuna za kilogram odjeće. Tako je prije nekoliko mjeseci “ulovila” dva maksi vunena kaputa i dugu plavu haljinu od lamea u stilu 70-ih za samo 150 kuna.

Dvaput godišnje ondje i sama donira odjeću, na što nerijetko potiče i čitatelje svog modnog bloga “ar-ar” koji vodi već više od deset godina.

U kupnju ne ide planirano: nekada iz kupovine izađe s tri svilene bluze, suknje i haljine, a nekada praznih ruku. S obzirom na to da živi na dvije adrese, u Berlinu i Zagrebu, često posjećuje buvljake u njemačkoj prijestolnici. No, najdraža joj je shopping destinacija Istanbul, gdje je na svakom koraku jedan second hand dućan ili buvljak.

image
Barbara Repe obožava second hand.
Zvonimir Ferina
Linker
18. travanj 2024 14:38