Novi-stari trend na pomolu

Sjećate li se haljine koju je proslavila Carrie Bradshaw? Kultni print se vraća

Ove su se godine vratli mnogi šik uzorci i printevi, a među njima i onaj koji je popularizirala Sarah Jessica Parker u kultnoj seriji 'Seks i grad'. Izgleda odlično sam za sebe pa ga je najbolje kombinirati s basic komadima poput traperica, kožne suknje ili jednostavne majice.

Kada se Sarah Jessica Parker kao Carrie Bradshaw u seriji "Seks i grad" pojavila u haljini s novinskim printom, obožavateljice su potpuno poludjele za sličnim komadima. Haljina koju je dizajnirao John Galliano za modnu kuću Christian Dior dobila je kultni status pa nikoga nije iznenadilo kad ju je Carrie Bradshaw ponovno nosila u drugom "Seks i grad" filmu. Malo tko bi se tada usudio nositi haljinu s tako neobičnim printom, ali glumica je probila led i proslavila print koji se danas vraća na velika vrata i to ne samo na haljinama.

#3546895 Sarah Jessica Parker flaunts her pencil thin physique in a Christian Dior newspaper inspired dress and chats up director Michael Patrick King on the set of Sex and the City in NYC on September 4, 2009 where it sure looks like the precocious Carrie Bradshaw has a date!, Image: 38203318, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA
Profimedia, Backgrid USA

No, povijest novinskog printa seže još u četrdesete. Talijanska modna dizajnerica Elsa Schiaparelli bila je toliko oduševljena šeširima od novinskog papira koje su nosile žene ribara u Kopenhagenu da je napise u novinama o sebi i svom radu "preselila'" na vlastite kolekcije šalova, bluza i šešira. Prvi bikini s ovim printom kreirao je 1946. Louis Réard, a uzorak je bio vrlo popularan i u šezdesetima, kada su se haljine izrađivale upravo od novinskog papira.

April 1974:  A model wearing a dress with a newspaper print design.  (Photo by D. Morrison/Express/Getty Images)
Getty Images

Prva kontroverza vezana uz novinski print pratila je ekscentričnog dizajnera Johna Galliana i njegovu kolekciju proljeće/ljeto 2000. Galliano je, naime, inspiraciju za kolekciju vukao iz života pariških beskućnika, kao i "Tramp Balls" pokreta iz 20-ih, kada su se bogati Parižani odijevali kao siromasi zbog zabave.

A Model walks on the runway during the John Galliano Fashion Show during Paris Fashion Week Spring Summer 2019 held in Paris, France on October 2, 2018., Image: 389732311, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca Press
Profimedia, Abaca Press
John Galliano proljeće/ljeto 2019.

Galliano je tada bio optužen za aproprijaciju siromaštva, na što je odgovorio sljedeće: "Možemo biti inspirirani Indijom, bez obzira na siromaštvo koje vlada u zemlji. Možemo biti inspirirani Afrikom, bez obzira na to što Masai plemenu prijeti izumiranje. Ne razumijem zašto je ovo drukčije? Možda oni koji me kritiziraju ne žele znati da beskućnici postoje?", rekao je dizajner. Kasnije je u svojim kolekcijama često imao novinski print "Galliano Gazette" koji se pojavio i u kolekciji za proljeće/ljeto 2019., a tijekom prošlih godina predstavili su ga i drugi luksuzni brendovi poput Balenciage, Alexandera Wanga i Helmuta Langa.

Balenciaga 
Spring Summer 2018
Ready to Wear
Paris Fashion Week, Image: 351386435, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS- Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red  London: +44 (0) 20 7421 6000  Los Angeles: +1 (310) 822 0419  Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Avalon Editorial
Profimedia, Avalon Editorial
Balenciaga proljeće/ljeto 2018.

Mnoge poznate dame već su viđene u novinskom printu, bilo da se radilo o suknji, hlačama ili čak badiću. Kris Jenner i Rita Ora isfurale su "novinsku" haljinu, dok je Kendall Jenner na svom Instagramu pozirala u badiću s novinskim printom. Nisu mu odoljele ni modne blogerice koje su ga kombinirale s nekim basic komadima poput sakoa, hoodice i salonki. Odlično stoji i na traperice, elegantne sandale, kožne suknje ili pak ispod kožne jakne. Mogućnosti su beskrajne.

Profimedia, Kendall Jenner Instagram

Ako biste i vi željeli neki komad s ovim cool printom, u galeriji pogledajte naš izbor.

Linker
24. travanj 2024 17:25