Acne
 Getty Images
MINIMALIZAM I FUNKCIONALNOST

Svi su suglasni: Iduće godine nosit će se - vojnički komadi

Dizajnere inspirira minimalizam i funkcionalnost uniformi pa ćemo iduće godine ulicama šetati u utilitarističkim lookovima.

Prema analizama modnih platformi koje se bave prognoziranjem trendova, a nakon kolekcija predstavljenih za aktualnu i iduću sezonu, posve je jasno da će 2020-ima dominirati - utilitarizam. Za kreiranje tog stila dizajnerima je kao uzor poslužila vojnička odjeća koja je, uz radničku, vrhunski primjer praktičnosti. Stoga su kreacije sašivene od tkanina “kameleonskih” boja - maslinaste, smeđe, sive i bež - te maskirnog uzorka, s velikim našivenim džepovima, zatvaračima i metalnim “drukerima”, komotnog kroja i jednostavne forme.

PARIS, FRANCE - FEBRUARY 27: A model walks the runway during the Unravel Project  show as part of Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2019/2020 on February 27, 2019 in Paris, France. (Photo by Kristy Sparow/Getty Images)
Getty Images
Unravel Project

Uz kombinezone i hlače s džepovima pristaju detalji srebrne boje koji daju dozu glamura

No osim suvremenih vojničkih uniformi, nadahnuće su mnogi pronašli i u prošlosti. Tako se japanska dizajnerica Chitose Abe, kreativna direktorica marke Sacai, inspirirala znanstveno-fantastičnim filmovima iz šezdesetih i sedamdesetih, kao što su “Loganov bijeg” iz 1976. te “Fahrenheit 451” iz 1966. Prije pola stoljeća kostimografi su, naime, smatrali da će se u budućnosti nositi minimalistička odjeća, a sudeći prema trenutnim kretanjima na modnoj sceni - bili su u pravu.

TOKYO, JAPAN - MARCH 19:  A model showcases designs on the runway during the ANREALAGE show as part of Amazon Fashion Week TOKYO 2019 A/W at Shibuya Hikarie Hall on March 19, 2019 in Tokyo, Japan.  (Photo by Koji Hirano/Getty Images)
Getty Images
ANREALAGE

Filmska saga Georgesa Lucasa “Ratovi zvijezda” nadahnula je pak francusku kreatoricu Isabel Marant za kolekciju kombinezona i odijela u čijem se dizajnu susreću vojnička strogost i pariška elegancija.

ČIZME OD MASKIRNE TKANINE NEODOLJIV SU ODABIR UZ VEČERNJE ODJEVNE KOMBINACIJE

Stoga su njezini modeli idealni za poslovne žene kojima su dosadila klasična odijela, a kombiniraju se s niskim čizmama od fine meke kože, širokim remenjem, decentnim nakitom i klasičnom kožnatom torbom.

MILAN, ITALY - FEBRUARY 23: A model walks the runway at the Giorgio Armani show at Milan Fashion Week Autumn/Winter 2019/20 on February 20, 2019 in Milan, Italy.  (Photo by Estrop/Getty Images)
Getty Images
Giorgio Armani

- Kad sam počela proučavati krojeve svakodnevnih i svečanih uniformi različitih vojski, shvatila sam koliko su napredne u izvedbi i vrsti materijala od kojih su sašivene - rekla je dizajnerica, koja je dugo bila sinonim za odjeću nadahnutu hippie kulturom, dok je ove sezone u svom istraživanju otišla toliko daleko da je osmislila nekoliko maskirnih uzoraka koji bi bez problema bili prikladni i za profesionalnu vojsku.

PARIS, FRANCE - FEBRUARY 28: Janaye Furman walks the runway during the Isabel Marant show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2019/2020 on February 28, 2019 in Paris, France. (Photo by Peter White/Getty Images)
Getty Images
Isabel Marant

A japanskim je kreatorima iz marke Anrealage uspjelo gotovo nemoguće: vojničku odjeću pretvorili su u glamurozne večernje haljine. Adut kolekcije je krinolina s krznenim ovratnikom sašivena od tkanine za vojničke šatore.

Pripremio Oliver Jularić; Fotografije Vladimira Spindler

Linker
17. travanj 2024 21:30