Tradicija na moderni način

Zmaj i tigar hit su simboli na odjeći: Komadi u istočnjačkom stilu nose se s onima s daškom 90-ih

Aktualne kolekcije odjeće i detalja nadahnute su istočnjačkim borilačkim vještinama, njihovom odjećom i ikonografijom koja je već pola stoljeća dio popularne kulture.

Prije nekoliko dana uz veliku je pompu na američkoj televizijskoj postaji The CW prikazana prva epizoda trinaestodijelnog serijala “Kung Fu”, čija se radnja vrti oko Amerikanke kineskog porijekla koja se vraća u domovinu svojih roditelja kako bi naučila ovu borilačku vještinu.

image
Singapurski brend "PRAS THE BANDIT".
PRAS THE BANDIT via Bestimage/Bestimage/Profimedia

Kung fu, naime, unatrag nekoliko godina bilježi rast popularnosti kakav nije viđen još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća i filmova legendarnog glumca i nositelja crnog pojasa Brucea Leeja. A ikonografija koja prati ovu borilačku vještinu našla je mjesto i u aktualnim kolekcijama svjetskih modnih kuća.

image
Atsushi Nakashima
Avalon.red/Avalon Editorial/Profimedia

Zmaj, simbol nebeskog koji u kung fuu znači graciozan stil borbe, te tigar, simbol zemaljskog koji označava agresivan stil borbe, krase ležerne odjevne predmete - traperice, trenirke i pamučne majice.

Način kombiniranja s tenisicama visokih potplata i fluorescentnim dodacima nadahnut je pak 90-ima.

No, postoji i elegantna varijanta ovog stila u kojem je pamuk i traper zamijenjen satenom i svilenim brokatom. Takve je luksuzne komade predstavio Kim Jones u prvoj kolekciji visoke mode talijanske kuće Fendi.

image
Fendi proljeće/ljeto 2021.
Fendi/Shutterstock Editorial/Profimedia

Britanski dizajner zagriženi je ljubitelj filmova kung fu tematike, što se uklopilo u Fendijevu poslovnu strategiju da se što više proširi u Kini, u kojoj je početkom ožujka dobio sudsku parnicu protiv lokalne tekstilne tvrtke zbog krivotvorenja.

Najbolje prijedloge komada u istočnjačkom stilu pronađite u novom broju Glorije IN!

image
Gloria produkcija
Linker
19. travanj 2024 20:33