neravnopravnost

Ona je najplaćenija glumica na svijetu, i dalje zarađuje deset puta manje od Toma Cruisea

Nova lista najplaćenijih holivudskih glumaca i glumica otkrila je ogromne razlike u honorarima koje naravno, uz svu borbu za ravnopravnost spolova, idu na višestruku korist muškaraca.

Stiže kraj godine, a s njom i razne liste najuspješnijih osoba iz različitih sfera života. Među najzanimljivije svakako spada ona koja se bavi zaradom holivudskih glumaca u protekloj godini. Ne samo zbog toga što bi im netko virio u novčanik, već i zbog toga što unatoč raznim pokretima za ravnopravnost žena i spolova, i dalje postoji enormna razlika u plaćama između glumaca i glumica.

Tako je ove godine na vrh liste najplaćenijih glumaca zasjeo Tom Cruise s nevjerojatnom zaradom od 100 milijuna dolara koju mu je donio film Top Gun: Maverick, nastavak kultnog filma iz osamdesetih koji ga je i lansirao među zvijezde. Iza njega je oskarovac Will Smith sa zaradom od 30 milijuna dolara, a toliko su prošle godine inkasirali Leonardo Di Caprio i Brad Pitt.

image

Tom Cruise za film Top Gun: Maverick dobio je nevjerojatnih 100 milijuna dolara

DSANCHEZ/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Za razliku od muškaraca, najpoznatije glumice današnjice nisu zajedno uspjele zaraditi koliko su zaradila samo njih četvorica.

Prva na listi najplaćenijih protekle godine našla se Margot Robbie koja je za ulogu u filmu Barbie dobila 12,5 milijuna dolara jednako kao i njezin partner Ryan Gosling, što je veliki napredak u zabavnoj industriji, a to i ne čudi jer je Margot Robbie trenutno velika zvijezda, no ne dovoljno da bi se honorarima približila zvjezdanim kolegama.

image

Margot Robbie za film Barbie ibzorila se za jednak honorar kakav je dobio i njezin kolega Ryan Gosling

CPR/D.SANCHEZ/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Sandra Bullock druga je na listi sa zaradom od 10 milijuna dolara koliko je dobila za film The Lost City.

S istom zaradom slijedi mlada Zendaya koje je taj novac zaradila ulogom u filmu Challengers koji u kina stiže iduće godine. Ova izuzetno tražena glumica i pjevačica do sada je zaradila 20 milijuna dolara ponajviše zahvaljujući ulogama u raznim TV serijama i filmovima kao što su Spider-Man: No Way Home i Euphoria.

image

Zendaya je jedna od najplaćenijih mladih glumica, ali daleko od svojih muških kolega

OCONNOR/AFF-USA.COM/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Zatim slijedi 18-godišnja Millie Bobby Brown koja je za film Enola Holmes 2. dobila 10 milijuna dolara i najbolje je plaćena tinejdžerica u svijetu zabave.

Ovih dana počeo se snimati drugi nastavak filma Joker pod nazivom Joker: Folie À Deux u kojem će Joaquinu Phoenixu partnerica biti Lady Gaga. Dok je on za ulogu dobio 20 milijuna dolara, ona je dobila duplo manje.

Sljedeća na listi je Jennifer Lopez sa zaradom od 8,5 milijuna dolara što joj je donijela uloga u romantičnoj komediji Marry Me, u kojoj igra uz Owena Wilsona. U ovom slučaju J. Lo. je puno veća zvijezda od svog kolege pa je Wilson za ulogu dobio ‘samo‘ 2,5 milijuna dolara

image

Jennifer Lopez dobila je tri puta veći honorar od Owena Wilsona za film Mary Me što je rijedak slučaj u Holywoodu

LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Iza J. Lo slijedi glumica Gal Gadot koja se proslavila ulogom u filmu Wonder Woman, a ove godine zaradila je 5 milijuna dolara zahvaljujući ulozi u filmu Death on the Nile.

I tako redom sve manje i manje, ni do koljena muškim kolegama koji su još uvijek privilegirana kasta što se zarade tiče. I ne samo na filmu. Doduše teško je procijeniti stvarnu zaradu jer zahvaljujući drugim poslovima, streaming platformama i društvenim mrežama ove su cifre samo dio zarade.

Koliko se zarada povećava kod žena vjerojatno se još više povećava i kod njihovih muških kolega. Pitanje je dokle će se praviti baš tolika razlika u plaćama između žena i muškaraca u svim sferama života kao u filmskoj i zabavljačkoj industriji.

Linker
17. travanj 2024 17:21