10 podmorskih lokacija na Jadranu koje će vam oduzeti dah!

Istini na volju, svaka uvala i plaža u Hrvatskoj stvorena je za snorkeling - ima se štošta za vidjeti gdje god se zaroni! Kako bi vam pomogli u odabiru vaše nove ljetne destinacije, suzili smo izbor na deset najljepših mjesta za ronjenje.

Snorkeling (tj. površinsko ronjenje) je mnogima jedna od omiljenih ljetnih aktivnosti jer ne zahtijeva pretjeranu fizičku spremu niti posebnu opremu. To je najjednostavniji oblik istraživanja podmorja uz pomoć maske i disalice za ronjenje, a ponekad dobro dođu i peraje koje olakšavaju plivanje. Snorkeling se smatra „mlađim bratom“ ronjenja s vlastitim spremnikom komprimiranog zraka i pripadajućim neopren odijelom, a za što je, prema hrvatskom zakonu, potrebno ishodovati Odobrenje za individualno ronjenje nadležne lučke kapetanije ili njezine ispostave.

Hrvatska obiluje čarobnim mjestima na kojima se možete do mile volje diviti bogatoj jadranskoj flori i fauni, atraktivnim podvodnim grebenima i spiljama, arheološkim nalazištima i olupinama potonulih brodova i aviona.

U nastavku vam donosimo listu najljepših lokacija koje će vas ostaviti bez daha, bez obzira ronite li samo površinski ili s bocom.

1. Paklinski otoci

Iako je cijeli arhipelag idealna ronilačka destinacija, njezin se najatraktivniji dio nalazi kod otočića Vodnjak. Na dubini od 10 metara može se uočiti vrh potopljenog kamenog obeliska nazvanog Kampanel, a zaronite li još dublje, ugledat ćete impozantan kanjon s krvavo crvenim gorgonijama i 5 metara dugi tunel.

2. Otok Vis

Podmorje najudaljenijeg naseljenog otoka u Dalmaciji vrvi prirodnim ljepotama, od šarenih grebena pa sve do zidova prekrivenih zanimljivim živim svijetom. Osim čarobne Plave i Zelene špilje, najveću pažnju privlače olupine potopljenih aviona iz Drugog svjetskog rata. Među najzanimljivijima su ostaci teškog bombardera B24 zvanog Liberator Tulsamerican, te olupine antičkih jedrenjaka kod otočića Host i hridi Krava.

3. Otok Mljet

Kada zaronite u Odisejevu špilju te istražite rt Goli Rat, Rikavicu i greben Štit, shvatit ćete zašto je ovaj zeleni otok proglašen nacionalnim parkom. Nije slavni oceanolog Jacques Cousteau bez veze hvalio ljepote mljetskog podmorja – prije više od 40 godina!

image
PROMO

4. Poučna podvodna staza Verige na Brijunima

Ako se ikada nađete na Brijunima, svakako se upustite u avanturu istraživanja uvale Verige, gdje se pod morem nalaze ostaci antičke vile iz 1. stoljeća. Stručno vodstvo ovog hidroarheološkog lokaliteta će se pobrinuti da oprema za ronjenje bude na nivou, a na vama ostaje da se prepustite nevjerojatnom povratku u prošlost dok vam endemska školjka plemenita periska, morske spužve i razne vrste riba i rakova prave društvo.

5. Uvala Brbišćica i Lagnići na Dugom otoku

Ako nemate vremena za razgledavanje cijelog podmorja Dugog otoka, dovoljno je da zaronite u okolici uvale Brbišćica koja je puna špilja i tunela prigodnih za istraživanje. Lagnići u blizini svjetionika Veli Rat idealno su mjesto za snorkeling s djecom jer brodska olupina Michelle djelomično viri iznad površine mora.

6. Makarska rivijera

Snorkeling avanturu ćete pronaći duž cijele Makarske rivijere. Maska za ronjenje i disalica su sve što vam treba da bi ste uživali u čarima 60 kilometara dugog makarskog podmorja u kojem je sve puno skrivenih uvala i plaža, svaka ljepša od one prethodne – ispod i iznad površine more.

image
PROMO

7. Rt Kamenjak

Južni dio istarskog poluotoka usrećit će sve ljubitelje aktivnog odmora. Iako se sam rt čini površinski malen (obala je duga cca 30 km), zapravo je toliko raznolik da bi vam trebalo i nekoliko tjedana da ga u cijelosti obiđete. Kristalno plavo more, svaki otočić, plaža, uvala ili hrid – kao da priča svoju priču… Najpoznatija i najljepša je plaža Pinižule, a na kojoj je veliko nalazište fosila iz ranijih vremena.

8. Otok Cres

Provjerite što se sve krije u Plavoj špilji i okolici najljepše creske plaže Lubenice. Istražite stjenovitu izbočinu Lorelei na kojoj se još uvijek nalazi podvodna mina iz Prvog svjetskog rata, te se divite dupinima koji rado obitavaju na tom području.

9. Otok Korčula

Čudesan morski svijet krije se i u dubinama korčulanskog mora. Avanturiste će oduševiti arheološko nalazište kod otočića Majsana koje datira iz doba Rimljana. Sidra, amfore i ostali brojni predmeti iz daleke prošlosti vas očekuju na dnu mora. Ova je lokacija pogodna za noćna ronjenja, kao i za početnike.

10. Arheološka plaža Colentum na Murteru

Ljubitelje povijesti očarat će podvodne šetnje na arheološkoj plaži Colentum na prostoru poluotoka Gradina, gdje povijesni nalazi djelomično „žive“ na kopnu – i u moru.

Doživite scene iz dokumentarnih emisija – uživo! Zaronite već ovog ljeta u Jadransko more zahvaljujući opremi za ronjenje i snorkeling iz Hervisa, specijalizirane trgovine sportske opreme najpoznatijih svjetskih proizvođača!

Linker
19. travanj 2024 16:05