Promo

Dalmacija okusom, mirisom i sjećanjem – sve u kolaču Spara

Iznimno prijateljstvo povezuje dvije snažne žene iz Dalmacije, bivšu rukometašicu Deanu Miletić i ekonomisticu Ivanu Perić. Njihova priča ujedno je i divan podsjetnik da iz najtežih životnih situacija možemo izaći uz potporu bližnjih. Deana, danas 60-godišnjakinja, u svojim 30-im godinama suočila se s pojavom autoimune bolesti zbog koje je morala potpuno promijeniti život i sve prilagoditi novom zdravstvenom stanju. U potrazi za poslasticama bez aditiva, tada je stvorila Sparu, kolač visoke energetske vrijednosti s rokom trajanja od 75 dana.

image
Deana Miletić i Ivana Perić
FOTOGRAFIJE: SPAR

Spara nastaje od kombinacije najkvalitetnijih sastojaka s lokalnih OPG-ova. Neretvanska suha smokva, sušene marelice, grožđice, bademi i orasi, rogač i čokolada Sparu čine iznimno ukusnom, a liker i džem od limuna dodaju joj i specifičnu notu. Domaće maslinovo ulje jedina je masnoća u ovom kolaču, a u bazi se koristi pirovo brašno. Spara, osim okusom i mirisom, i u nazivu donosi dašak Dalmacije. Naime, riječ spara označava jastučić koji su žene u Dalmaciji stavljale na glavu dok su nosile različit teret – voće, masline, vodu. Samim time simbol je ženskog rada i težine koju žene mogu podnijeti.

Kada se učinilo da zbog zdravstvenih poteškoća neće moći sama nastaviti dalje razvijati svoju priču Spari, tada je 15-godišnja Ivana, kći Deanine najbolje prijateljice, odlučila pomoći. Nekoliko godina kasnije, uzajamna podrška, trud, snaga i strpljenje doveli su Ivanu i Deanu i do jedinstvenog projekta “Startaj Hrvatska”. Pokrenuli su ga SPAR Hrvatska i Nova TV kako bi pomogli hrvatskim poduzetnicima i startupima s inovativnim idejama u plasmanu proizvoda na police velikog trgovačkog lanca. Upravo o tome Deana i Ivana su vidjele svoju priliku, a u tom procesu mogle su računati na pomoć stručnog tima SPAR-a Hrvatska.

image
Kolač Spara
FOTOGRAFIJE: SPAR

„Kad radite nešto što volite, nije vam važno koliko radite. Ivana i ja smo odličan spoj jer smo obje tvrdoglave i uporne“, riječi su kojima Deana opisuje svoj i Ivanin poduzetnički pothvat. „Drago mi je da smo dogurale do ovdje i da će naš proizvod biti tamo gdje i zaslužuje. Osim naše recepture i brenda, najveća tajna našeg uspjeha je upornost. Svi koji vjeruju u ono što rade, neka ustraju i sigurno će uspjeti“, komentirala je Ivana i njihov plasman u projekt „Startaj Hrvatska“.

image
Kolač Spara
FOTOGRAFIJE: SPAR

Sparu možete kupiti s posebnih „plavih polica“ u svim INTERSPAR i odabranim SPAR supermarketima na 51 lokaciji diljem Hrvatske. Deanu i Ivanu mogli ste upoznati u sedmoj epizodi projekta „Startaj Hrvatska”, a u subotnjem programu Nove TV možete pratiti inspirativne poduzetničke i životne priče drugih kandidata.

Linker
25. travanj 2024 19:00