Osnivači Akademije: Domagoj Eljuga, Zlatko Vlajčić, Bruno Cvjetičanin, Božo Gorjanc i Rado Žic

 Karlo Šutalo

Plastična kirurgija na najvišoj razini

Estetska medicina ima puno pristalica, ali uvijek se može čuti i pokoji negativan komentar na račun zahvata koji bi trebali popraviti izgled i samim time pojedincu poboljšati kvalitetu života kroz razne socijalne i emocionalne benefite. Uzrok kritika uglavnom je u loše odrađenim poslovima, liječnicima koji pristaju na nerealne zahtjeve klijenata i izvode zahvate nakon kojih osoba dovede sebe do granica neprirodnog izgleda.

Objedinjeni idejom da se postave određeni standardi te da se zapravo popuni praznina koja je nastala zbog nedostatka kvalitetne edukacije iz invazivnih i neinvazivnih postupaka plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije i medicine, pet vrhunskih stručnjaka iz tog područja osnovalo je u Zagrebu Akademiju za plastičnu kirurgiju. Sve su to licencirani plastični kirurzi s dugogodišnjim kliničkim iskustvom rada u hrvatskim bolnicama, neki od njih su sveučilišni nastavnici i članovi Američkog društva plastičnih kirurga, a opet specijalizirani za pojedine oblasti plastične kirurgije. Osnivači Akademije su doc. prim. dr. sc. Rado Žic, doc. prim. dr. sc. Zlatko Vlajčić, izv. prof. dr. sc. Domagoj Eljuga, dr. Božo Gorjanc i dr. sc. Bruno Cvjetičanin. Zahvaljujući njima prvi put u Hrvatskoj će se na jednom mjestu pacijentima omogućiti prepuštanje u ruke stručnjaka, koji će moći konzilijarno riješiti i najkompleksnije zahvate iz područja plastične, rekonstrukcijske, estetske kirurgije i kirurgije šake. Upravo zato je Akademija i pokrenula suradnju sa Specijalnom bolnicom Primamed u kojoj će raditi članovi Akademije i gdje će se po najvišim svjetskim standardima nuditi kirurška usluga - a prema indikacijama, pojedine će zahvate raditi zajedno, ovisno o regiji tijela koju treba operirati. Takav način rada će jamčiti da se svim pacijentima ponudi optimalni modalitet liječenja, s obzirom na to da je riječ o stručnjacima s dugogodišnjim kliničkim iskustvom: njih petorica zajedno imaju više od 30 tisuća izvedenih zahvata iz plastične kirurgije i oko 40 tisuća zadovoljnih pacijenta. To, među ostalim, obuhvaća veliki broj estetskih zahvata na dojkama i na tijelu, rekonstrukciju dojki kod onkoloških pacijentica, zahtjevne zahvate na šaci, glavi i vratu, kao i kompleksno podizanje kože nakon barijatrijske kirurgije.

image
Karlo Šutalo

Estetska plastična kirurgija dojki jedan je od najtraženijih kirurških zahvata u Hrvatskoj. Osim konzultacija za žene koje razmišljaju o primarnom povećanju dojki te, naravno, samog zahvata, u Primamedu se mogu riješiti i eventualne komplikacije nastale nakon primarnih zahvata u drugim ustanovama. Za povećanje dojki silikonskim protezama koriste najkvalitetnije proi-zvode koji daju ženama prirodan izgled dojki. Nakon što je otkriveno da proteze s hrapavom površinom mogu nakon 10-ak godina dovesti do razvoja rijetke maligne bolesti, anaplastičnog limfoma velikih stanica, u Primamedu s velikim oprezom biraju proteze s glatkom ili nanoteksturiranom površinom. Isto tako, ženama koje se na to odluče mogu promijeniti proteze. Osim zahvata povećanja dojki, plastični kirurzi Akademije imaju veliko iskustvo u najtežim slučajevima - sinkronog povećavanja, odnosno smanjivanja te podizanja dojki. Tu koriste cijeli spektar kirurških tehnika kako bi istodobno postigli estetsko i funkcionalno poboljšanje.

image
Karlo Šutalo

Poseban segment njihove prakse su operacije dojki kod muškaraca - i onih u "muškoj menopauzi", i onih koje nastaju kao posljedica korištenja anabolnih steroida, primjerice kod bodybuildera. Primamedov tim jedini u Hrvatskoj izvodi operacije ginekomastije bez ožiljaka.

image

Članovi Akademije s ravnateljem Primameda, prim. dr. sc. Gzimom Redžepijem i

doc. prim. dr. sc. Miroslavom Župčićem, anesteziologom i subspecijalistom intenzivne medicine

Karlo Šutalo

Svake godine u Hrvatskoj gotovo 3000 žena oboli od raka dojke. S obzirom na višegodišnje iskustvo u onkoplastičnoj i rekonstrukcijskoj kirurgiji dojke, svim ženama koje se odluče operirati u projektu suradnje Akademije za plastičnu kirurgiju i Specijalne bolnice Primamed omogućit će se najsuvremeniji kirurški postupci. To znači - operirati dojku koja je zahvaćena karcinomom te u istom aktu izvesti zahvat na drugoj radi simetrizacije dojki, što dokazano pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje pacijentica. Nakon provedene kompletne dijagnostike i timske konzultacije, ženama će biti ponuđen optimalni modalitet i najbrži mogući termin liječenja. Brzina je, naime, ključna za pozitivan ishod liječenja, a takav modalitet je, nažalost, nemoguće ponuditi pacijentima izvan privatnog zdravstvenog sustava. Prioritetne termine u Primamedu dobivaju i kirurška liječenja melanoma, sarkoma i drugih tumora na koži.

image
Karlo Šutalo

Kao je Hrvatska zauzela jedno od vodećih mjesta u EU po pretilosti, koju prate sve moguće zdravstvene komplikacije (od šećerne bolesti do hormonskog disbalansa), barijatrijska kirurgija postala je važan dio liječenja tog poremećaja. Akademija za plastičnu kirurgiju u suradnji sa Specijalnom bolnicom Primamed prva je takva ustanova u Hrvatskoj koja nudi usluge barijatrijske kirurgije i podizanja tijela nakon rapidnog gubitka težine. Kako je riječ o izrazito kompleksnim zahvatima, članovi Akademije su za suradnju odabrali upravo Primamed jer ispunjava uvjet postojanja kirurškog odjela za višednevno ležanje pacijenata. Kirurški tim izvodi i rekonstrukcije trbušne stijenke nakon ponovnog dobivanja kilograma, porođaja, traume trbušne stijenke i sl.

Svjesni da dio pacijenata nije spreman na kirurški zahvat zbog poboljšanja izgleda, članovi Akademije nude mogućnost i nekirurškog pomlađivanja - koje je danas veliki trend u očuvanju ljepote, pogotovo regija glave i vrata. Veliki je raspon nekirurških metoda, ali najpoznatije su botoks, fileri, mezoterapija i PRP terapija, odnosno pomlađivanje vlastitom krvnom plazmom. U mezoterapiji se koriste injekcije hranjivih tvari za povećanje vitalnosti kože, dok u PRP terapiji koriste plazmu pacijenta za prirodnu regeneraciju. Botoks djeluje na mišiće kako bi se smanjile bore, dok fileri daju licu punoću i rješavaju sitne bore. U ovom području medicine naglasak je na postizanju skladnog i prirodnog izgleda.

U slučajevima kada je potrebno skalpelom intervenirati na licu, jer neinvazivne metode više ne mogu dati zadovoljavajuće rezultate, pacijentima se u Primamedu nude brojni zahvati - od mini liftinga do klasičnog zatezanja lica, od blefaroplastike do zatezanja čela ili podizanja obraza. A oni koji imaju estetske ili funkcionalne probleme s nosom mogu se tu podvrgnuti rinoplastici.

I kirurgija šake je danas važan segment ovog dijela medicine pa se u Primamedu izvode tendolize, dekompresije živaca, primarne i sekundarne tendoplastike, osteosinteze, ali i operacije degenerativnih i autoimunih bolesti šake tipa osteoartritisa i reumatskog artritisa.

Akademija želi postaviti nove standarde u liječenju pacijenata ne samo u Hrvatskoj već zajedno sa Specijalnom bolnicom Primamed postati centar izvrsnosti za čitavu regiju. Uz to, namjera članova Akademije je svoja znanja i vještine prenositi i drugim liječnicima, tako što će organizirati tečajeve trajne edukacije iz kirurških i nekirurških zahvata - kako bi se postigla visoka razina stručnosti u primjeni i odabiru optimalnih metoda liječenja i uljepšavanja. Osnivanje Akademije se temelji na želji da se unaprijedi područje plastične kirurgije u Hrvatskoj kroz edukaciju, istraživanje i suradnju, ali i praćenje inovacija iz tog dijela medicine na globalnoj razini.

Linker
25. travanj 2024 11:14