Sezona je virusa i gripe: pronađite najbolji ovlaživač zraka!

ZIMA JE DOBA GRIPE

Zima predstavlja opterećenje za svaki imunosni sustav, bez obzira na dob. Zato se moramo dobro čuvati. Zdrava prehrana, mnogo svježeg zraka, sunca i dobar zrak u kući, stanovima, uredima, posebno su važni zimi kada u zatvorenom provodimo veći dio dana. Ovo doba godine posebno opterećuje zdravlje. Bitno je i za djecu, starije osobe, ljude sa problemima dišnih putova,..

MANJE VIRUSA NA POVRŠINAMA NA RAZINI RELATIVNE VLAŽNOSTI OD 50%

Znanstvenici Sveučilišta u Carolini (SAD) obavili su temeljita istraživanja SARS-Virusa (SARS-CoV) i njegova ponašanja na površinama. Otkrili su da se koncentracija virusa na površinama na 20°C i na razini relativne vlažnosti od 50% smanjuje ispod 1% nakon dva dana. U okruženjima s višom ili nižom relativnom vlažnošću (npr. 20% ili 80%) koncentracija virusa je dramatično viša. Iz ovog istraživanja saznajemo da je djelotvorno postaviti razinu vlažnosti unutrašnjeg prostora na vrijednost između 40 i 60% relativne vlažnosti. Time se znatno smanjuje količina virusa.*

PONAŠANJE VIRUSA NA ZRAKU NA OPTIMALNOJ RAZINI VLAŽNOSTI

Virusi obično ne lebde sami po zraku, već su pričvršćeni za vrlo sitne kapljice vode (čestice). One se mogu zadržati u zraku određeno vrijeme. Tijekom tog vremena rizik od infekcije je vrlo visok. Ponašanje ovih čestica razlikuje se u suhim i vlažnim uvjetima. U suhom zraku čestice su lakše pa se zadržavaju u zraku dulje vrijeme. Vlažne i teže čestice padaju na tlo ili površine gdje su manje opasne. Dakle, u prostoru s optimalnom vlažnošću, izloženosti virusima iz zraka je smanjeno.

TREBAM LI KUPITI OVLAŽIVAČ ZRAKA DA BIH SE ZAŠTITIO OD KORONAVIRUSA?

Imajući na umu dva gore navedena vidika, korištenje ovlaživača zraka može djelovati blagotvorno u smislu smanjivanja izloženosti koronavirusu. Ipak, još je važnija mjera zaštite koja se odnosi na naše tijelo (npr. mukozne membrane). Naš imunološki sustav najbolje djeluje u okruženju gdje zrak ima optimalnu vlažnost. To znači da razina relativne vlažnosti od 40 do 60% pomaže našem tijelu da bude zdravo i optimalno se štiti od vanjskih utjecaja.

image
iStock

KOJI OVLAŽIVAČ ODABRATI?

Suh zrak u prostoriji pogoduje i česticama poput virusa koje lete zrakom: u suhom se okruženju virusi šire mnogo brže i ostaju aktivni dulje nego u prostoriji s optimalnom vlagom između 40% i 60% . To dovodi do povećanog rizika od infekcije. Kad je u zatvorenom prostoru optimalna vlažnost zraka, čestice poput virusa prehlade vežu se za kapljice vode, padaju na tlo i više se ne mogu udahnuti. Tako ovlaživač zraka pomaže u smanjenju širenja virusa.

Potrebno je donijeti odluku koji je najbolji ovlaživač zraka. Kad je riječ o elektroničkim uređajima u sobi, važan je i faktor sigurnost vaših mališana. Stoga biste trebali odabrati ovlaživač zraka koji predstavlja najmanji rizik - i zato vam preporučujemo da nabavite ovlaživač zraka tvrtke Stadler Form.

Stadler Form je švicarska tvrtka specijalizirana za razvoj, proizvodnju i prodaju kućanskih aparata s naglaskom na poboljšanje kvalitete unutarnjeg zraka. Proizvodi Stadler Form karakteriziraju izuzetan dizajn povezan s vrhunskom kvalitetom I inovativnom tehnologijom. Više od petnaest nacionalnih I međunarodnih nagrada potvrđuje (RedDot design award, German design award, Allergy-friendly Quality tested – ECARF).

Ovlaživači zraka familije OSKAR.

Ovlaživače zraka OSKAR odlikuje izvanredno tihi rad, švicarski dizajn, vrhunska kvaliteta i ušteda energije. Oni rade na načelu isparavanja vode pomoću izmjenjivih organskih filtera i namijenjeni su za sobe od 30 m2 do 100 m2. OSKAR little je primjeran za prostore do 30 m2, OSKAR za prostore do 50 m2 i OSKAR big za prostore do 100 m2. OSKAR i OSKAR BIG modeli imaju ugrađen i higrometar te možete postaviti željenu vrijednost vlažnosti u sobi, tako da savršeno funkcioniraju automatski. Apsorbirani zrak iz prostorije pumpa se kroz natopljene organske filtere, koji zadržavaju finu prašinu i alergene, čime se vraća čist i vlažan zrak u prostoriju. Svi modeli također imaju mogućnost aromaterapije u posebno dizajniranoj mokroj kaseti, ako želite lagano aromatizirati sobu. Ovlaživači zraka iz obitelji OSKAR također su pogodni za spavaće prostore, jer su izuzetno tihi i imaju noćnu funkciju, kao i za veće dnevne sobe.

image
OSKAR ovlaživači zraka

Pogledajte kako OSKAR-i ovlažuju zrak:

OLAKŠANJE ZA OSOBE KOJE PATE OD PREHLADA I ALERGIJA

Ako osim zbog suhog zraka patite i od alergija, pametnije je koristiti perač zraka, a ne uobičajeni ovlaživač zraka. U prodajnom asortimanu Stadler Form-a su i Čistači zraka 2 u 1 (OVLAŽIVAČ I PROČIŠČIVAČ ZRAKA). Čistač zraka također obogaćuje zrak vlagom - ali istovremeno iz njega čisti i čestice nečistoće, bakterije, viruse. Evaporacijski diskovi okreću se u vodi i iz zraka filtriraju onečišćenja i čestice poput prašine ili peludi. Preporučujemo vam naš čistač zraka GEORGE koji ima vrhunsku efikasnost i jednostavan je za održavanje.

Pogledajte video i uvjerite se kako čistač zraka George istovremeno ovlažuje i čisti zrak.

Još važnija od uporabe ovlaživača ili čistača zraka kad ste več bolesni jest preventivna uporaba ove vrste uređaja. Prije svega je važno postići dobru kvalitetu zraka u prostoriji kako bi se spriječilo da se virusi i bakterije uopće nasele. To znači osigurati da vlažnost zraka uvijek bude između 40% i 60%, jer samo dovoljno vlažna sluznica može biti prepreka virusima i bakterijama. Stadler Form proizvodi primjerni su za upotrebu u kučanstvima, uredima i ostalim javnim prostorijama.

Osigurajte optimalnu vlažnost i zdravu okolinu u svom domu, uredu,.. na vrijeme jer od 05.01. do 28.02.2021 (ili do isteka zalihe) možete nabaviti OSKAR little po akcijskoj cijeni od 699,00 Kn, OSKAR po akcijskoj cijeni od 999,00 Kn, GEORGE po cijeni od 2.199 Kn. U prodajnom asortimanu Stadler Form-a su i ostali modeli ovlaživača zraka, odvlaživača zraka, aroma difuzora. Artikle možete kupiti kod slijedečih ovlaštenih prodavatelja: Internet trgovina Stadler Form Hrvatska (24 sata, brza isporuka, besplatna dostava), Elipso, Svijet Medija, Emmezeta, Harvey Norman, eKupi, Links, Centar Tehnike.

VAŽNO: Istraživanje se odnosi na SARS-CoV virus – ne na trenutni SARS-CoV-2 virus. Ipak, prema znanstvenicima, čini se da ti virusi imaju vrlo slično ponašanje. Dakle, vrlo je vjerojatno da se rezultati istraživanja mogu primijeniti i na trenutni virus.

*Izvor (Effects of Air Temperature and Relative Humidity on Coronavirus Survival on Surfaces, : https://aem.asm.org/content/76/9/2712)

Linker
23. travanj 2024 21:23