Carla Bruni, Italy - 02 Sep 2023

 MATTEO RASERO/LAPRESSE/SHUTTERSTOCK
Ne odustaju

A gdje su zvijezde? Vide se posljedice štrajka, ovogodišnja Mostra prolazi bez holivudskih lica

Američki glumci pokazali su da misle ozbiljno, pa se većina njih nije pojavila na crvenom tepihu u Veneciji, a organizatori se mogu nadati da će ih dostojno zamijeniti njihovi europski kolege kao i legende poput Sophije Loren i dizajnera Giorgia Armanija koji su stigli u grad na vodi.

Američki glumci pokazali su da misle ozbiljno, pa se većina njih nije pojavila na crvenom tepihu u Veneciji, a organizatori se mogu nadati da će ih dostojno zamijeniti njihovi europski kolege kao i legende poput Sophije Loren i dizajnera Giorgia Armanija koji su stigli u grad na vodi.

Kako se barem do sada čini, venecijanska Mostra bit će prva velika ‘žrtva‘ štrajka holivudskih glumaca ujedinjenih u sindikat SAG-AFTRA. Štrajk koji je počeo 14. srpnja zbog tekućeg radnog spora sa Savezom filmskih i televizijskih producenata zbog potplaćenosti glumaca i ostalog filmskog osoblja tako se pridružio štrajku pisaca i scenarista (WGA) koji je započeo još u svibnju.

Zbog štrajka se Hollywood i američka filmska i televizijska industrija doslovce našla u povijesnom prekidu, a glumci osim solidarnosti s piscima, štrajkaju i zbog promjena u industriji uzrokovanih streamingom i drugim novim tehnologijama poput umjetne inteligencije i digitalnih rekreacija živih likova u izvedbi glumaca koje ih stavlja u drugi plan.

image

Istinska diva Sophia Loren

AGENCE STRING/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Dakle, i pisci i glumci prekinuli su s radom, pa tako ne dolaze ni na promocije i premijere već završenih filmova, a prvi veliki festival koji se s tim susreo upravo je Mostra. Malo je reći da Venecija ovih dana izgleda prilično tužno, ne podcjenjujući glumce iz europskih i azijskih kinematografije, no Cannes i Venecija uvijek su bili i meka holivudskih zvijezda koje su tim festivalima dodale dodatno blještavilo. Ovaj puta neće ih biti ni na vlastitim projekcijama, a izostale su i zvijezde koje su se očekivale na projekciji filma ‘‘Ferrari‘‘ kojeg je fantastično utjelovio Adam Driver. On je također dao veliku podršku glumcima u štrajku, a na premijeru filma stigao je samo zato što je ‘‘Ferrari‘‘ snimljen u nezavisnoj produkciji.

image

Simon Bennebjerg, Amanda Collin i Mads Mikkelsenn promoviraju danski film The Promised Land

MATTEO RASERO/LAPRESSE/SHUTTERSTOCK

‘‘Jako sam sretan što sam tu kako bih podržao film kojeg smo zbog skraćenog rasporeda snimanja i velikog truda nevjerojatnih glumaca i filmske ekipe ipak uspjeli završiti. Ali sam tu i kao predstavnik vodstva SAG-a kako bih podržao napore našeg sindikata da ostvari svoj ciljeve. Ovaj film snimljen je u nezavisnoj produkciji koja je ispunila naše zahtjeve pa ne vidim zašto na to ne bi pristale velike tvrtke poput Netflixa i Amazona.‘‘, kazao je glumac koji je nakon prikazivanja filma dobio ovacije koje su mu izmamile suze na oči.

image

Giorgio Armani u veneciju je stigao na svojoj velebnoj jahti.

COBRA TEAM/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

U Veneciji je bio i George Clooney, ali ne na festivalu već kao pratnja supruzi Amal Clooney, odvjetnici za ljudska prava koja je dobila nagradu DVF Leadership u organizaciji modne dizajnerice Diane von Fürstenberg. Par je dan nakon dodjele napustio Veneciju, baš kada su tamo stigli Sophia Loren i dizajner Georgio Armani, do sada najveća imena koja su stigla na Mostru. No festival još traje pa se na njemu pokaže i još pokoje slavno ime - došao je tako i slavni danski glumac Mads Mikkelsen koji promovira film "The Promised Land" danskog redatelja Nikolaja Arcela.

Linker
26. travanj 2024 13:48