Dunja i Hrvoje Horvat s kćeri Vanjom na premijeri drame 'Na dnu' 2013.
 Vedran Peteh / Hanza Media
Tuga u obitelji rukometne legende

A trebao je to biti sretan dan za cijelu obitelj... Vanja Horvat okriva nam priču koja slama srce

Tužna vijest zatekla je Vanju Horvat, njezinu sestru Jasenku Puc i njihova oca Hrvoja Horvata Cvebu dok su u Miamiju iščekivali Jasenkinu svadbu. Iz Bjelovara im je njegovateljica javila da je njihova voljena majka i supruga Dunja preminula. A svega sat vremena ranije s njom su pričali putem Skypea. Bilo je to prvi puta da se njen vjerni suprug na nekoliko dana odvojio od svoje Curkice...

Stisnuti oko laptopa, neprestano se gurkajući jedni s drugima, obitelj Dunje Horvat - kćeri Vanja Horvat (47) i Jasenka Puc (51), suprug Hrvoje Horvat Cveba (74) te unuci Borut Puc i Bruno i Nina Mamić - mahali su joj i slali poljupce, govorili koliko je vole i koliko im je žao što nije s njima u Miamiju. I da će je doći posjetiti brzo, čim se vrate u Hrvatsku. Sat kasnije zazvonio je telefon, a iz Bjelovara je stigla najtužnija vijest. Njegovana, plavokosa umirovljena profesorica matematike i fizike, koja se od listopada 2014. borila s Alzheimerom, neizlječivom degenerativnom bolesti mozga, u rodnom je gradu sklopila oči. I zauvijek zaspala.

LJUBAVNA PRIČA KAO IZ FILMA: Hrvoje i Dunja Horvat zajedno su bili u dobru i u Alzheimeru

Dvoumio se, ali je na kraju pristao otići zbog kćeri

"Ostali smo šokirani. Naime, u Miami smo došli na vjenčanje moje sestre Jasenke. Znali smo da mama zbog bolesti ne može podnijeti tako daleki put i tata se dugo dvoumio da li da uopće ide. A onda je popustio, znajući koliko se Jasenka napatila bdijući danonoćno uz muža, proslavljenog rukometaša Iztoka Puca koji je u 46. godini izgubio bitku sa zloćudnom bolešću.

dunja i hrvoje horvat bjelovar 07092017 foto ivan posavec
Ivan Posavec / Hanza Media
Dunja i Hrvoje Horvat - Privatni album

Odlučio je ići s nama, sretan što je nakon devet godina Jasenka ponovo pronašla svoj komadić sreće.

I tako se dogodilo da nas je mama napustila baš u trenutku kad smo bili na drugom kraju svijeta", kaže Vanja Horvat stomatologinja, dizajnerica interijera i suvlasnica tvrtke koja proizvodi i distribuira preparat Zeotex. Uz nju je bio zaručnik Mladen Veber (53), koji je u dvije godine, koliko su zajedno, dobro upoznao cijelu Vanjinu obitelj. Znajući koliko joj je teško zbog majčine bolesti i koliko je vezana i uz nju i oca, diplomiranog pravnika i legendarnog rukometaša, gotovo svaki vikend on i Vanja posjećivali su njezine.

Privatni album
Strepili su oboje kako će njenom ocu reći da čekaju dijete i da bi se ženili, no njegov odgovor ih je oboje ugodno iznenadio.

Uz njih je naučila da vječna ljubav nije bajka

"Sretna sam da sam odrasla uz roditelje koji su me naučili i pokazali da vječna ljubav nije bajka, već stvarnost, njihov život", kaže Vanja, koja je početkom ljeta 2013., kao i ostatak obitelji, počela primjećivati da s mamom nešto nije u redu. Tada su još Hrvoje i Dunja Horvat živjeli u Njemačkoj. Ona je znala dugo biti na kompjutoru, često se čula s Vanjom i Hrvojem, koji su u Zagrebu, te s Jasenkom, koja je nakon smrti Iztoka, ostala u Miamiju.

dunja i hrvoje horvat bjelovar 07092017 foto ivan posavec
Ivan Posavec / Hanza Media
Dunja i Hrvoje Horvat u svom domu u Bjelovaru prije nešto više od dvije godine ugostili su ekipu Glorije

Dunji je bolest dijagnosticirana 2014. godine

"Djeca su me, kaže Hrvoje Horvat, upozorila da se s njom nešto događa. Mama im je, rekli su, slala čudne poruke, ali isto tako i prijateljima iz inozemstva s kojima je igrala belu preko interneta. Sve sam to pripisao umoru i golemom stresu koji je proživljavala posljednjih godina. Prvo joj je umrla majka, uz koju je bila posebvno vezana, pa je tri mjeseca bdjela s Jasenkom uz Iztokovu bolesničku postelju u Miamiju, sve do njegovog kraja. S Vanjom je pak proživljavala razvod od supruga, strahujući kako će naša kći, ali i unuci Nina i Bruno sve to podnijeti".

dunja i hrvoje horvat bjelovar 07092017 foto ivan posavec
Ivan Posavec / Hanza Media
Dunja i Hrvoje Horvat u svom domu u Bjelovaru 2017. godine

Ostao je uz nju i u teškoj bolesti

No, tada još nitko nije pomišljao na tešku bolest koja joj je dijagnosticirana godinu kasnije. Dunja i Hrvoje Horvat vjenčali se se u travnju 1968. u Bjelovaru i otada su dijelili dobro i zlo. I kada je njegova supruga zbog bolesti završila u kolicima i prestala komunicirati, nije odustao od nje. Nije ju htio smjestiti u dom, vjerujući da ona ipak zna da je on i dalje uz svoju voljenu Curkicu.

Obitelj koju je Dunja Horvat držala na okupu i bdjela nad djecom i unucima, nakon vjenčanja Jasenke Puc vraća se u Hrvatsku gdje će se oprostiti od supruge, majke i bake, koja ih je naučila plivati u Novalji na Pagu, razmazila svojim delicijama i nadaleko poznatim kolačima.

"Vjerujem da je moja mama sad na nekom boljem mjestu, sretna", kaže Vanja Horvat, koja se od majke oprostila i na Instagramu, riječima: "Mirno spavaj majčice moja... Ovo će zauvijek biti tvoj dan, 8.3."

Linker
15. travanj 2024 21:31