Nisu mu vjerovali

Adam Driver: ‘Nisam vozio Ferrarije. Nisu dali u ruke išta vrednije od sendviča‘

Astronomske cifre osiguranja razlog su zbog kojeg glumac znakovitog prezimena nije smio isprobati jurilice na setu biografskog filma o Enzu Ferrariju.

Na svakom setu iskrsnu nepredviđene situacije, a glumci i članovi "backstage" tima trude se premostiti problem te nastaviti dalje sa snimanjem. No, Adam Driver, zvijezda biografskog filma "Ferrari" naišao je na nepremostivu prepreku koja nije dobro utjecala na njegovo samopouzdanje, našalio se uoči nedavne premijere filma na 80. Filmskom festivalu u Veneciji.

Tijekom snimanja biografskog spektakla o Enzu Ferrariju, osnivaču talijanske tvrtke koja proizvodi impresivne, luksuzne sportske automobile i jedne od najuspješnijih momčadi Formule 1, Scuderia Ferrari, holivudski glumac mogao je samo gledati predivne trkaće automobile na setu jer mu nisu dali da ih vozi. Naime, u scenama u kojima Enzo Ferrari isprobava vozila što ih je konstruirao, korištene su majstorski izrađene replike. Na set su, dakako, dopremljene i Ferrarijeve originalne jurilice kojima glumac znakovitog prezimena Driver nije smio upravljati.

image

Adamu Driveru nisu dali isprobati Ferrarijev ponos

JEFF BLACKLER/SHUTTERSTOCK

"Bile su to najstrašnije stvari na setu, nisu mi dopustili da vozim automobile zbog osiguranja. Nisu mu htjeli povjeriti išta vrednije od sendviča. Nisu mi vjerovali", izjavio je.

Film prikazuje ključnu godinu u životu Enza Ferrarija, 1957., kada se borio održati tvrtku, suočio se s bračnom krizom jer je imao ljubavnicu i pritom se nadmetao s najvećim rivalom, Maseratijem, za prevlast na trkaćoj stazi. Riječ je o legendarnoj cestovnoj utrci Mille Miglia koja se nerijetko pokazala kobnom za vozače. Redatelj Michael Mann pobrinuo se da njegov film ima autentične zvukove: jedinstven soundtrack utrke čini posebno snimljen originalni rad motora vintage vozila, uključujući i stari trkaći Maserati čiji je vlasnik Nick Mason, bubnjar rock grupe Pink Floyd.

Dok se Adam Driver tijekom promocije filma "požalio" jer nije smio voziti Ferrarije, američki glumac Patrick Dempsey nauživao se utrkivanja za volanom replika kultnih automobila. Zvijezda serije "Uvod u anatomiju" pasionirani je vozač utrka, stoga u filmu o Enzu Ferrariju tumači ulogu Ferrarijevog vozača utrka, Piera Taruffija.

"Bilo je prilično zastrašujuće. U modernom automobilu imate zaštitni kavez, ali kod ovih automobila nije bilo kaveza", rekao je glumac uoči premijere spektakla. Kad su ga upitali zašto se toliko voli utrkivati, priznao je: "To je svojevrsna ovisnost, ono čega se teško odreći. To je ushićenje. Govorite sebi: ‘Ovako bismo trebali živjeti‘".

image

Patrick Dempsey na premieri filma sa suprugom Jillian Fink

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Film se temelji na knjizi Brocka Yatesa, a producirala ga je mala, nezavisna filmska kuća Neon stoga su glumci glatko dobili suglasnost sindikata prisustvovati svjetskoj premijeri u Veneciji, unatoč štrajku pisaca i glumaca u Americi. Inače, cijeli tim sa seta, uključujući Penelope Cruz koja glumi suprugu Enza Ferrarija, Lauru, te Shailene Woodley u ulozi njegove ljubavnice, Line Lardi, solidaran je sa štrajkom. Bezrezervno podržavaju zahtjeve kolega koji prema napucima sindikata ne posustaju s protestima.

Linker
14. travanj 2024 00:46