Fotografija: Ante Odak
INTERVJU

Albinino novo poglavlje: ‘Oslobodila sam se straha od osuđivanja i loših komentara‘

Glazbenica premijerno predstavlja spot za singl "27" i otkriva nam detalje nastajanja spota, kao i novih poslovnih pothvata koje će tek predstaviti.

Glazbenica premijerno predstavlja spot za singl "27" i otkriva nam detalje nastajanja spota, kao i novih poslovnih pothvata koje će tek predstaviti.

Početkom veljače Albina je proslavila 24. rođendan, a mjesec nastavlja u slavljeničkom tonu, novim singlom "27". Riječ je o autorskoj urbanoj mid-tempo baladi simboličnog imena, za koju je snimljen i spot kojeg premijerno predstavljamo. Nagrađivana glazbenica koja je Hrvatsku predstavljala na Eurosongu otkr kako otvara novo glazbeno poglavlje koje će obilježiti nizom autorskih pjesama kojima slavi važne trenutke, osobna iskustva i svakodnevicu, a povodom toga razgovarali smo s Albinom o novim glazbenim pothvatima, iskustvima i njezinoj najvećoj podršci.

Koje je značenje i inspiracija iza broja 27? I kome je singl posvećen?

- Kroz pisanje i rad na vlastitim pjesmama paralelno sazrijevam i razvijam se, te nastojim usavršiti zvuk za koji vjerujem da će doseći jednu razinu prepoznatljivosti i doći do ciljane publike. Između ostalih značenja, broj 27 odnosi se na meni poseban datum, a pjesma je generalno inspirirana motivima iz mog života i veze.

Možemo reći da ulazite u novu eru svoje karijere - što možemo očekivati i je li u najavi i album?

- Istina, ovo na neki način i jest nova etapa u kojoj više otkrivam sebe i svoje mogućnosti. Razvijam se i kao autor i kao glazbenik, radim na svom zvuku i pričama koje želim podijeliti. Sve to skupa sigurno nečemu vodi; pjesme su se nakupile, tako da ćemo moj tim i ja sve to skupa upakirati, pa o čemu se radi, vidjet ćete ubrzo.

Koliko je izazovno - ili oslobađajuće otkriti sebe i emocije kroz pjesmu? Postoji li strah od osuđivanja?

- Upravo to otkrivanje emocija, preispitivanje jesu li one pliće ili dublje od tuđih i kalkulacije slične navedenima su me do sada sprječavale da se opustim i krenem pisati. Međutim, kroz razna iskustva shvatila sam da se takve stvari ne mogu uspoređivati već da su potpuno individualne, tako da strah od osuđivanja više ne postoji. To su moje misli, moja mašta, inspiracija, motivi koji za mene nešto predstavljaju, a paralelno ipak volim vjerovati i da će se mnogi u njima pronaći.

image

Naslovna fotografija za single "27"

FOTOGRAFIJE: ANTE ODAK

Kako je izgledalo nastajanje spota, u kojem estetskom smjeru idete?

- Snimanje spota bilo je jako ugodno, bez pritiska i žurbe. Vjerujem da su svi koji su na njemu radili istovremeno i uživali. Cilj nam je bio bojama, atmosferom i jednostavnom pričom popratiti priču pjesme, kao i njen zvuk. Uvijek se nastojim maksimalno uključiti u kreativni proces s vlastitim idejama, dok god to ne remeti rad i ideje ekipe kreativaca. Mislim da smo pronašli nekakav pristup koji je svima odgovarao i da smo u konačnici pjesmu zaokružili estetski jako lijepim videospotom.

Kako izgleda vaš kreativni proces?

- Ne bih rekla da postoji nekakva šablona po kojoj radim - zato to i jest kreativni proces. On ovisi o puno faktora - raspoloženju, životnoj situaciji, inspiraciji, volji... Ono što se uvijek trudim je ne forsirati rad i zastati ako se u tom trenutku osjećam neinspirirano. Najviše me motiviraju iskustva u kojima shvatim da najbolje poznajem vlastite želje, zbog čega radije trošim vrijeme radom na sebi, nego trateći ga na pogrešne ljude i ideje.

image
FOTOGRAFIJA: ANTE ODAK

Što obožavate kod svog posla, a koje su njegove mane?

- Najljepše je kad možeš raditi ono što voliš i kada su ruke odriješene (u kreativnom smislu) i na tome sam jako zahvalna. Rekla bih da sama krojim svoj put - on naravno ovisi i o drugim ljudima i suradnicima, povratnim reakcijama, ali ipak najveći dio ovisi o meni. Volim mogućnost spajanja glazbenog, vizualnog i društvenog aspekta kroz sve što radim, jer za mene jedno bez drugog ne ide. Naravno da, kao i svugdje, postoje i loše strane posla, ali trudim se fokusirati na ono pozitivno i na ono što je bitno, a to je sadržaj te predstavljanje i plasiranje mene kao izvođača. Nikada nisam ni računala na to će sve biti med i mlijeko, ali u tome i jest čar, svaki put iznova osvojiti publiku i svakom pjesmom pokazati rad na sebi.

image
FOTOGRAFIJE: ANTE ODAK

Što je najbizarnije, ili najgore što ste pročitali ili čuli o sebi?

- Pročitala sam neke bizarne stvari, ali ne sjećam se o čemu se točno radilo jer brzo zaboravljam takve stvari. Kao što sam već navela - oslobodila sam se straha od osuđivanja i loših komentara.

Jeste li na pragu nove ere i na privatnom planu? Možete li nam otkriti neke planove ili želje za budućnost?

- Nemam puno za otkriti po tom pitanju osim da su mi privatni život, budućnost i vlastita obitelj uvijek na prvom mjestu. Svakako planiram da tako i ostane, a ono što je najljepše u svemu tome je što me ništa od toga ne koči, dapače, motivira me na stvaranje i na rad, u čemu uživam, a na tome zahvaljujem svima onima koji mi pomažu da to i ostvarim.

Kako provodite slobodne trenutke, i nedostaje li vam slobodnog vremena?

- Uvijek nađem slobodno vrijeme jer znam koliko je bitno (za)stati, napuniti baterije i okružiti se ljudima i aktivnostima koje znače dom.

Ljubav - to su moji ljudi, koje bezuvjetno volim, za koje bih sve napravila, koji me čuvaju i paze, zbog kojih me ništa ne može do te granice pokolebati ili povrijediti

Što je za vas sreća, a što ljubav?

- Sreća se nalazi u toliko malih stvari, gesta, situacija i bitnih osoba. Kako bi rekla draga Doris: "malo mi za sriću triba", pa to i potpisujem. Ljubav - to su moji ljudi, koje bezuvjetno volim, za koje bih sve napravila, koji me čuvaju i paze, zbog kojih me ništa ne može do te granice pokolebati ili povrijediti.

Tko je Albina izvan pozornice?

- To je možda ipak pitanje za neku kolegicu, prijateljicu ili suradnika. Oni će vam najbolje reći (smijeh). Ovako ukratko bih rekla: empatična, društvena, emotivna i kreativna osoba.

Dotaknimo se mode - kako biste opisali svoj stil i kako se on razvija s vremenom? Koliko glazba utječe na njega?

- Kod mene u ormaru možete pronaći razne komade jer volim mogućnost prilagođavanja stylinga različitim prigodama. Ta opcija transformacije iz girl next door u pop-star mi je neprocjenjiva. Jako volim modu, ali ne pratim slijepo sve modne trendove. Uvijek se trudim da sve što nosim bude s ukusom, ali moda je, kao i puno toga, stvar individualnog ukusa.

image


Fotografija: Ante Odak

Imate li uzore u modi? I što ne biste nosili na pozornici, a što u privatnom životu?

- Nemam konkretne modne uzore, ali kao i mnogi moji vršnjaci, puno inspiracije crpim s Instagrama i društvenih mreža općenito. Moram priznati da su nastupi i javna pojavljivanja, a pod modnim pokrićem Stefana Orlića itekako utjecali na moj osobni stil, tako da sad i privatno volim obući nešto za što prije možda ne bih imala hrabrosti.

Koliko pažnje pridajete prehrani i tjelovježbi, a koliko beauty rutini?

- Do nedavno nisam bila toliko redovita po tom pitanju, ali u posljednje vrijeme se sve više trudim raditi na sebi, svom tijelu i koži. Imam neke svoje rutine koje su osnovne i zapravo nisu revolucionarne.

Za kraj - očekivanja od Eurosonga i što mislite o "Mami ŠČ"? Kakav im plasman predviđate?

- Našim predstavnicima svakako želim što bolji plasman i prije svega - dobru zabavu!

Linker
26. travanj 2024 01:32