Skandal na dodjeli

Angela Bassett nije mogla skriti kako se osjeća kad je Oscar otišao u ruke drugoj glumici

Javnost je podijeljena, jedni joj zamjeraju što ne zna gubiti i nije zapljeskala Jamie Lee Curtis, drugi traže opravdanje na Oscarima rijetko viđenog čina.

O izrazu lica holivudske zvijezde Angele Bassett na dodjeli Oscara zacijelo će se još dugo pričati jer ni svojim glumačkim umijećem, usavršavanim tijekom karijere duge gotovo četiri desetljeća - nije uspjela prikriti nevjerojatno razočaranje. Njezin okamenjen izraz lica, kad je shvatila da će zlatni kipić za sporednu ulogu pripasti Jamie Lee Curtis, jedan je od najviše komentiranih događaja na ovogodišnjoj dodjeli. Svi joj zamjeraju jer nije zapljeskala kolegici već je samo sjedila poput ledene statue, kao da ju se sve ono što se događalo nakon proglašenja pobjednice u kategoriji u kojoj je bila nominirala, ni najmanje ne tiče. Stoga ne čudi što su se društvene mreže, usijale.

"Svi žele pobijediti. Međutim, većina neće. To je život. Tako shrvan gubitnik nikad ne izgleda dobro", glasi jedan od komentara.

Drugi gledatelj dodjele konkretnije opisuje što joj publika najviše zamjera: "Trebala je zapljeskati. Trebala je to učiniti. Njezina reakcija je, u najmanju ruku, nesportsko ponašanje".

Stvar je u tome što je nominacija za sporednu ulogu kraljice Ramonde u Marvelovom filmu "Black Panther: Wakanda Forever", 64-godišnjoj glumici strahovito puno značila.

image

Izabrala je kreaciju Moschina, a dijamantnu ogrlicu i narukvicu potpisuje Bulgari

JOHN SALANGSANG/SHUTTERSTOCK

Da je osvojila Oscara, bio bi to povijesni trenutak jer bi bila prva holivudska zvijezda kojoj je to uspjelo u filmu o superjunacima. Podcjenjuju se jer, eto, služe zabavi "klinaca", premda je riječ o filmovima koji su značajni i važni. Angele Bassett nadala se da će to dokazati osvoji li nagradu Američke filmske akademije. Osim toga, ovo joj je bila druga nominacija, zacijelo je mislila da joj je to posljednja prilika. Naime, Oscar joj je prvi put izmaknuo 1993. kada je bila nominirana u kategoriji glavne glumice za ulogu Tine Turner u biografskom filmu "Što ljubav ima s tim". Jučerašnje razočaranje vjerojatno joj je bila kap preko čaše.

Pa ipak, kao najvećoj gubitnici 95. dodjele Oscara, tješi je činjenica da su se javili gledatelji koji razumiju njenu reakciju. Zapitali su se nije li Jamie Lee Curtis pomogla činjenica da su njezini roditelji, holivudski glumci Tony Curtis i Janet Leight bili nominirani za Oscara.

image

Na pripremi za dodjelu Oscara vjerovala je da će slaviti

SARA JAYE WEISS/SHUTTERSTOCK SARA JAYE WEISS/SHUTTERSTOCK

"Svi govore o reakciji Angele Bassett, tvrde da ne zna gubiti. Kako bi vama bilo da ste preko trideset godina ulagali u naporan rad i izvedbe vrijedne Oscara da biste na kraju jedva dobili nominaciju, a kamo li priznanje? Dok drugu glumicu svi prepoznaju, a prezime joj otvara vrata? Reakcija Angele Bassett bila je stvarna i bolno iskrena”, zaključio je njen pratitelj.

Kad se dojmovi slegnu i razočaranje mine, možda će smoći snagu čestitati kolegici. Kako god bilo, žena ženi ne bi smjela biti vučica, pogotovo ne na dodjeli nagrada koje, kako je Jamie Lee Curtis sinoć rekla, pripadaju svim filmskim radnicima.

Linker
24. travanj 2024 10:18