Komentar

Baby Lasagna prvi je na kladionicama, je li Hrvatska spremna za njegovu pobjedu na Euroviziji?

Nakon spektakularne pobjede na Dori i preko milijun pregleda na YouTubeu, fascinacija Baby Lasagnom i dalje ne prestaje. Prema rezultatima kladionica naš je predstavnik trenutačno najveći favorit za pobjedu u Malmöu, a zahvaljujući hitu "Rim Tim Tagi Dim" dobiva hvalospjeve iz cijelog svijeta.

Popularnost Baby Lasagne, našeg predstavnika na ovogodišnjem Eurosongu, svakim danom sve više raste što pokazuje i činjenica kako je zauzeo vodeće mjesto na eurovizijskoj kladionici. Iako je na Dori nastupio kao rezerva, zahvaljujući većini glasova gledatelja i ocjenjivačkih sudova uvjerljivo je odnio pobjedu, a on i njegova pjesma "Rim Tim Tagi Dim" trenutačno drže prvo mjesto s 15 posto šanse za pobjedu u Malmöu.

Osim na kladionicama, njegova pjesma našla se i na vodećem mjestu mnogih glazbenih top lista diljem svijeta, između ostaloga i u Finskoj. Na popisu 50 viralnih pjesama u toj državi, upravo je ona Baby Lasagne na vodećem prvom mjestu. U trendingu je i na YouTubeu gdje video njegovog nastupa na Dori zasad ima preko milijun pregleda i šest tisuća komentara.

No što to zapravo znači za našeg predstavnika i njegovu karijeru? Iako ne možemo sa sigurnošću reći u kojem će smjeru njegova karijera ići ako uistinu odnese pobjedu na ovom prestižnom glazbenom natjecanju, njegov uspjeh možemo usporediti s onim Käärije, prošlogodišnjeg predstavnika Finske čija je karijera, unatoč izmaku pobjede, procvjetala zahvaljujući upravo nastupu na Eurosongu.

Naime, odmah nakon pobjede, Baby Lasagnu većina gledatelja počela je uspoređivati upravo s Käärijom koji je Finsku 2023. na Eurosongu u Liverpoolu predstavljao energičnom pjesmom "Cha Cha Cha". Baš poput našeg predstavnika, i Käärija je odmah osvojio srca publike, kako pjesmom, jednako tako i scenskim nastupom, ali mu je pobjeda svejedno izmakla za dlaku nakon što je na tronu završila švedska predstavnica Loreen s pjesmom "Tattoo".

Iako je 30-godišnji reper svoj debitantski album pod nazivom "Fantastista" objavio još 2020. godine, upravo je zahvaljujući nastupu na Eurosongu stekao svjetsku slavu. Njegova pjesma kojom je predstavljao Finsku bila je prva pjesma na finskom jeziku koja je uspjela ući u top 200 na Spotifyju. No kao što to i inače biva, nekima se sličnost Baby Lasagne s finskim predstavnikom i njegovim nastupom baš i ne sviđa, što je između ostaloga komentirao i sam Käärija.

"Ista vibra, ali nije u potpunosti ista! Volim ovu ludu hrvatsku pjesmu", komentirao je reper na TikToku i tako bez zadrške dao podršku našem predstavniku. Zanimljiv je podatak i taj da je ovo prvi put u povijesti sudjelovanja Hrvatske na Eurosongu da smo se na kladionicama našli na vodećem mjestu, što je uistinu impresivan rezultat koji bi mogao naslućivati veliki uspjeh.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Osim toga, kladionice se već godinama smatraju prilično pouzdanim indikatorom uspjeha na Eurosongu. I to s opravdanim razlogom. Od četiri održana natjecanja u posljednjih pet godina (jedno se nije održalo zbog globalne pandemije) kladionice su čak tri puta pogodile pobjednike. Hoće li ove godine to biti slučaj i s našim predstavnikom, ostaje nam za vidjeti.

Dodatan bonus Baby Lasagni moglo bi biti i njegovo dosadašnje iskustvo izvan granica Lijepe Naše jer je zajedno s Markom Matijevićem Sekulom još prije nekoliko godina pokrenuo glazbeni projekt Bastion, a u veljači 2023. dobio je priznanje za album "Ravenblack" grupe Mono Inc nakon što je album zauzeo vodeće mjesto na glazbenoj ljestvici Offizielle Deutsche Charts. Osim toga, talentirani istarski glazbenik piše i tekstove za njemačke metalce okupljene u grupi Tanzwut.

image
RENATO BRANĐOLICA I BORIS ŠČITAR/HRT

No u slučaju da do njegove pobjede uistinu i dođe, a s obzirom na to kakve su dosadašnje reakcije publike, to je vrlo moguće, je li Hrvatska uopće spremna za takav veliki događaj? Naime, jedina dvorana koja bi svojim kapacitetom mogla zadovoljiti potrebe Eurosonga je zagrebačka Arena s maksimalnim kapacitetom od 24 tisuće ljudi, no taj bi se broj značajno smanjio nakon postavljanja impozantne pozornice koja je središnji dio svakog natjecanja. S kapacitetom od samo 1800 sjedećih mjesta koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, u kojoj se izbor za pjesmu Eurovizije održao davne 1990. godine, ne može joj konkurirati.

Hoćemo li Euroviziju iduće godine pratiti iz Hrvatske teško je reći, ali moguće je da natjecanje dođe kod nas i u slučaju da Baby Lasagna ne opravda svoju titulu favorita koju drži na kladionicama. Visoko kotira i Ukrajina, a u slučaju da oni pobjede, a naš predstavnik završi na drugom mjestu, šef delegacije Dore Tomislav Štengl najavio je kako bi prihvatio ulogu organizatora Eurovizije. Je li to realnost ili tek samo san? Saznat ćemo za nešto više od dva mjeseca, točnije 11. svibnja. No, jedno je sigurno, Baby Lasagna mogao bi vratiti stari sjaj hrvatskih predstavnika i nadmašiti uspjeh grupe Let 3 koji su prošle godine ušli u finale nakon šest godina i naposljetku završili na 13. mjestu.

Linker
23. travanj 2024 13:42