Getty Images
ispadaju kosti iz ormara

Bill Clinton opet pod povećalom: Prijateljstvo s Epsteinom ozbiljno bi mu moglo naštetiti

Bivšem američkom predsjedniku na naplatu stižu stari računi, a odnose se na prijateljstvo s milijarderom Jeffreyjem Epsteinom, seksualnim predatorom koji je lani počinio samoubojstvo kako bi izbjegao suđenje zbog zlostavljanja maloljetnica u New Yorku i na Floridi.

Zbog fotografija s Chauntae Davies (40), jednom od žrtvi ozloglašenog financijaša nedavno objavljene u britanskom Daily Mailu i The Sunu, te njezine ispovijesti za američku tv-kuću CBS o okolnostima susreta, američka javnost ponovno preispituje vjerodostojnost bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona (74).

Fotografije su snimljene 2002. u ozloglašenom Epsteinovom zrakoplovu "Lolita Express" i prikazuju dobro raspoloženog političara nakon što mu je tada 22-godišnja Chauntae izmasirala vrat i ramena.

Tom prilikom nije bilo neprimjerenih dodira niti se dogodilo išta što bi upućivalo na zlostavljanje, no problem je u kontekstu njihovog susreta koji šteti ugledu bivšeg američkog predsjednika.

Jednostavno neprihvatljvo

Ukratko, lani uhićen Jeffrey Epstein (66) je osuđeni seksualni prijestupnik jer je 2008. platio maloljetnici na seks i takvoj osobi nije mjesto pokraj donedavno najmoćnijeg političara u Americi. Neprihvatljivo je da ga masira mlada suradnica ozloglašenog financijaša koju je tada prvi put vidio, tim više što je Clinton umalo opozvan tijekom predsjedničkog mandata zbog seksualnog skandala s Monicom Lewinsky.

DETROIT, MI - NOVEMBER 04: Former President Bill Clinton is shown at the funeral of former U.S. Congressman John Conyers Jr. (D-MI) at Greater Grace Temple on November 4, 2019 in Detroit, Michigan. Conyers, who died on October 27 at the age of 90, was the longest serving African American member of the U.S House of Representatives in U.S. history, and the third longest serving House member, having held the office for more than 50 years. (Photo by Bill Pugliano/Getty Images)
Getty Images
Bill Clinton često se družio s tragično preminulim Epsteinom koji je bio optužen za monstruozna dijela...

Priča o tome kako se tri mjeseca prije američkih predsjedničkih izbora i neposredno prije konvencije Demokratske stranke na kojoj je potvrđena kandidatura Joea Bidena, doveo u situaciju da američka javnost preispituje njegovu vjerodostojnost, počinje u rujnu 2002., godinu dana nakon što je mu je istekao mandat.

Kako je u skladu s tradicijom bivših američkih predsjednika osnovao dobrotvornu zakladu, trebao je održati govore u Gani, Nigeriji, Ruandi, Mozambiku i Južnoj Africi o opasnostima ADIS-a te pomoći podizanju svjesnosti tamošnjeg stanovništva o opakoj bolesti.

NEW YORK, NEW YORK - FEBRUARY 01: Bill Clinton and Sharon Cohen attend a special screening of
Getty Images for Greenwich Enter
Bill Clinton uvijek se volio okruživati ženama...

Jeffrey Epstein predložio mu je da zajedno otputuju njegovim Boeingom 727 na petodnevnu afričku turneju, a pozvao je i prijatelje, britanskog glumca Kevina Spaceyja te američkog komičara Chrisa Tuckera kako bi svojom prisutnošću osnažili Clintonovu poruku. Političar je prihvatio ponudu, a Epstein je prepustio organizaciju detalja prijateljici Ghislaine Maxwell (58), kćerki medijskog tajkuna Roberta Maxwella, svojoj bivšoj partnerici te poslovnoj suuradnici - koja mu je u zamjenu za izdašnu naknadu pomagala pronaći financijski ovisne maloljetnice.

Orgije s maloljetnicama

Mučna svjedočanstva Sarah Ransome, Courtney Wild, Annie Farmer i Virginije Roberts Giuffre (koju je, navodno, u dobi od 17 godina silovao i Epsteinov prijatelj, britanski princ Andrew), lani su razotkrila financijaša. Nedavna ispovijest Chauntae Davies ponovno aktualizira lanjski iskaz Virginije Roberts Giuffre: tvrdi da je vidjela bivšeg predsjednika na Epsteinovom karipskom otoku, na kojem su se, navodno, održavale orgije s maloljetnicama. Virginia je isključila neprimjerene situacije s Clintonom na otoku, no posjet rezidenciji osuđenog zlostavljača, ako je do njega došlo, svejedno zasjenjuje njegov ugled.

MILWAUKEE, WI - AUGUST 18: In this screenshot from the DNCC’s livestream of the 2020 Democratic National Convention, Former U.S. President Bill Clinton addresses the virtual convention on August 18, 2020.  The convention, which was once expected to draw 50,000 people to Milwaukee, Wisconsin, is now taking place virtually due to the coronavirus pandemic.  (Photo by DNCC via Getty Images)  (Photo by Handout/DNCC via Getty Images)
DNCC via Getty Images
Bivši predsjednik zabrinut je što je njegov ugled opet došao u pitanje

Kako god bilo, prilikom organiziranja dobrotvorne afričke turneje 2002. Ghislaine Maxwell sjetila se svoje bivše maserke Chauntae Davies koju je godinu ranije preporučila Epsteinu i otad je masirala samo njega. Predložila joj je da preuzme ulogu stjuardese.

- Za odlazak u Afriku doznala sam tjedan ranije. Kako se Jeffrey Epstein prema meni ponašao neprimjereno na nekoliko putovanja te na svojem otoku, bojala sam se otići s njim tako daleko. No Ghislaine Maxwell uvjerila me je da ću samo pomagati oko posluživanja hrane i pića, čak je zatražila da odjenem uniformu kako bi ostavila profesionalan dojam - ispričala je Chauntae tijekom lanjskog intervjua CBS-u.

Bila je šokirana

Nije znala tko su gosti na letu, a kad je ugledala bivšeg predsjednika sa slavnim glumcem i komičarem, bila je šokirana. Smjesta je ustala trudeći se ostaviti dojam da je prava stjuardesa, a njezin sud o Clintonu bio je pozitivan.

- Trudio se zabaviti prisutne pomalo otrcanim šalama kojima su se svi smijali jer je šarmantan. Kartao se s prisutnima i pušio cigaru – rekla je dodavši kako se tijekom leta osjećala posramljeno zbog situacija koje je prošla s Epsteinom, nakon čega se našla u društvu javnih osoba za koje je pretpostavljala da ne znaju istinu o njoj i svojem domaćinu. Htijući prikriti nelagodu, svim silama trudila se ponašati poput profesionalnog kabinskog osoblja. No kad ju je bivši predsjednik pristojno oslovio, strah se malo po malo otopio i naposljetku mu je otkrila da je njezin rođak Russel Cronkhite bio šef kuhinje gostinjske kuće unutar kompleksa Bijele kuće.

Let je protekao bez problema sve dok nisu sletjeli u zračnu luku u Portugalu, zbog goriva.

Bivši predsjednik tada se požalio da mu se ukočio vrat nakon što je zaspao u svojem sjedalu, a Ghislaine Maxwell predložila je Chauntae da ga izmasira.

Djevojka se u prvi mah uplašila jer je znala kako završavaju masaže s Jeffreyjem Epsteinom. Tijekom televizijskog intervjua, otkrila je, naime, da se financijaš prilikom njihovog upoznavanja (u organizaciji Ghislaine Maxwell ) pred njom samozadovoljavao, a silovao ju je na njihovom trećem ili četvrtom susretu.

- Zašto sam dolazila? Potječem iz neprivilegiranog staleža, a Maxwell se darežljivo brinula o meni. Oboje su se često hvalili svojim vezama, znala sam koliko su moćni - rekla je.

Kažu da Clinton nije ništa znao

Ghislaine Maxwell ustrajala je na tome da Chauntae pomogne bivšem predsjedniku, jer je izučena maserka, a on se naposljetku složio.

- Okrenuo mi je leđa kako bih dosegnula bolno mjesto i počela sam mu masirati vrat i ramena. U jednom trenutku položaj mi je postao neugodan i izletjelo mi je pitanje: "Biste li kleknuli, jer mi je nezgodan kut pod kojim vas masiram? Nastao je tajac i tada sam shvatila kontekst svog pitanja (zbog asocijacije na oralni seks s Monicom Lewinsky). U prvi mah lice mu je promijenilo boju, potom se savladao i nasmijao. Svi su se počeli smijati, a onda je kleknuo i dobila sam bolji pristup bolnom mjestu - ispričala je.

Bivši američki predsjednik na nju je ostavio upečatljiv dojam, bez problema se s njom fotografirao, a ona je u svojem dnevniku zapisala da joj je žao što više nije u Bijeloj kući. No putovanje u Afriku nameće pitanje zašto je Bill Clinton koristio baš taj avion i zašto ga je Epstein toliko želio u svojoj blizini?

Predstavnici zaklade bivšeg predsjednika tvrde kako 2002. nije mogao znati za njegove zločine zbog kojih je osuđen na Floridi te 2019. uhićen u New Yorku. Nadalje, predstavnici zaklade izjavili su kako je Clinton 2002. i 2003. četiri puta letio Epsteinovim zrakoplovom, no pregled dnevnika letova otkrio je da je tim privatnim zrakoplovom letio 26 puta.

Ghislaine Maxwell bila je 2009. među uzvanicima na vjenčanju Chelsea Clinton, kćeri bivšeg predsjednika.

Kako je bivša intimna i poslovna suradnica ozloglašenog financijaša nedavno uhićena na svojem imanju u New Hampshireu (kupila ga je u gotovini u prosincu prošle godine za nešto više od milijun dolara preko fiktivne tvrtke), za očekivati je da će detaljno pojasniti svoj odnos s Clintonom te razotkriti s kim je prijateljevao njezin nekadašnji partner, jesu li i njegovi prijatelji umiješani u zlostavljanja i koja je njezina uloga u toj mučnoj priči?

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 22:  U.S. President Donald Trump speaks during a listening session on youth vaping of electronic cigarette on November 22, 2019 in the Cabinet Room of the White House in Washington, DC. President Trump met with business and concern group leaders to discuss on how to regulate vaping products and keep youth away from them.  (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Getty Images
Trump je dao sve od sebe da joj vrati na kritike...

Nije on jedini...

Kako je suočena sa šest optužnica za što bi sveukupno mogla dobiti 35 godina zatvora, vjerojatno će se htjeti nagoditi i otkriti Epsteinove tajne ne bi li olakšala svoju situaciju. Kako god ispalo, slaba je to utjeha za žrtve seksualnog zlostavljanja koje je nemilo iskustvo zauvijek obilježilo.

S druge strane, bivši predsjednik nije jedini “kapitalac” uvučen u skandal zbog zlostavljanja maloljetnica. Kako su demokrati objavljivanje fotografija Chauntae Davies i Billa Clintona doživjeli kao predizbornu minu, čini se da su uzvratili udarac. Naime, nedavno su objavljene fotografije američkog predsjednika Donalda Trumpa (kad nije bio političar) s Jeffreyjem Epsteinom, snimljene 1995. u Trumpovom odmaralištu Mar-A-Lago na Floridi.

Predsjednik je bio domaćin zabave na koju je Epstein navodno doveo 14-godišnju djevojčicu koju je zlostavljao.

Danas odrasla žena čiji se identitet krije tvrdi da ju je financijaš upoznao s Trumpom te da su pred njom lascivno komentirali njezin izgled. Priču o zabavi na imanju Mar-A-Lago donosi američki portal Daily Beast, a žrtva ne optužuje Trumpa za zlostavljanje već samo Epsteina.

Kako prigodno

Nije tajna da su sadašnji predsjednik i ozloglašeni milijarder tulumarili zajedno od 90-ih do 2008., kad Trump prekinuo prijateljstvo. Iste godine Epstein je osuđen kao seksualni prijestupnik, a optužnica je navodno podignuta godinu ili dvije ranije. Samo po sebi nameće se pitanja koliko je Trump znao i zašto je 2002., za New York Magazine izjavio: "Poznajem Jeffa petnaest godina. Sjajan tip. Uvijek je zabavno s njim. Čak se govori da on voli prekrasne žene jednako koliko i ja, a mnoge od njih su mlađe." Odgovor na to pitanje mogla bi dati ključna svjedokinja Ghislaine Maxwell čak i prije završetka predizborne kampanje.



Čitajte i:

Bill Clinton nudi ruku pomirenja bivšoj ljubavnici, a Hillary govori da ju je njegova laž slomila

Seks-skandal iz Bijele kuće u središtu je treće sezone serije 'American Crime Story', zna se tko će glumiti Monicu Lewinsky

Trudnički trbuh otkriva da broji sitno: Ni treća trudnoća joj ne pada teško

Linker
16. travanj 2024 08:56