Sinonim luksuza

Bitka za nasljeđivanje Diora: Braća i sestre bore se za osvajanje obiteljske krune

Troje starije djece najbogatijeg poduzetnika svijeta kojeg zovu ‘vuk u kašmiru‘, započelo je rat za prevlast nad LVMH -om, najvećim konglomeratom luksuzne robe.

U najvećem konglomeratu luksuzne robe LVMH-u, svi se pridržavaju pravila da se nikada ne djeluje u žurbi. Postavio ga je Bernard Arnault, francuski poduzetnik čija su omiljena razbibriga šah te pažljivo prikupljanje eksponata impresivne kolekcije umjetnina. Suosnivač je, predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije u čijem je vlasništvu 75 luksuznih marki - od mode i nakita, do šampanjca, hotela, umjetničkih zaklada i vrhunske hrane za pse.

image

Najbogatiji magnat svijeta

FRANCOIS GUILLOT/AFP/PROFIMEDIA

Početkom 2023. proglašen je najimućnijim poduzetnikom svijeta s bogatstvom od 204 milijarde dolara, a konglomerat LVMH smatra se najzaslužnijim za konstantni rast prodaje luksuzne robe u posljednjih dvadeset ili čak trideset godina, diljem svijeta.

"Sve se promišlja jer je stup kompanije obiteljsko vlasništvo. Kad biraju tko će voditi pojedini brend, razmatraju puno kandidata i odlučuju se za najkompetentnije," kaže za The Guardian Thomas Chauvet, burzovni analitičar tržišta luksuzom u londonskom Cityju.

Rekao je to ciljajući na najnoviji potez "vuka u kašmiru", kako glasi Arnaultov nadimak u poslovnim krugovima. Odlučio je da će najstarije od petero odrasle djece, četrdesetsedmogodišnja kćer Delphine Arnault koju je dobio u prvom braku s Anne Dewavrin, preuzeti čelnu poziciju modne kuće Christian Dior. Objavljeno je da već 1. veljače ove godine postaje izvršna direktorica i predsjednica prvog brenda visoke mode koji je njezin otac kupio 1984., ujedno najdraže modne marke majke Bernarda Arnaulta, Marie-Josèphe Savinel.

image

Delphine Arnault priželjkuje tron obiteljskog imperija

BERZANE NASSER/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA BERZANE NASSER/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Što to znači? Dior možda ne donosi zaradu kakvu nosi marka Louis Vuitton (Delphine Arnault donedavna je direktorica i izvršna potpredsjednica LV-a i uvelike je zaslužna za taj uspjeh), ali ipak puno znači. Dior je prvi, poslijeratni francuski simbol visoke mode i ima veliko simbolično značenje za kompaniju. Ukratko, tko drži ključeve Diora, mogao bi preuzeti sve.

"Pod vodstvom Delphine, poželjnost Louis Vuitton proizvoda značajno je porasla, omogućujući marki da redovito postavlja nove prodajne rekorde. Njezini oštri uvidi i neusporedivo iskustvo bit će odlučujući u poticanju razvoja Christiana Diora", rekao je Bernard Arnault.

image

Bernard Arnault sa sinom iz prvog braka, Antoineom

MARECHAL AURORE/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Ta činjenica zabrinjava njenog mlađeg brata, četrdesetpetogodišnjeg Antoinea Arnaulta. Oboje su nevjerojatno prodorni, poslovno potkovani, ambiciozni i nesmiljeni kad nešto odluče. Što žele? Brat i sestra (oboje su rođeni u magnatovom prvom braku) hoće isto, prijestolje. Mlađi brat francuske poduzetnice suprug je bivšeg top modela Natalie Vodianove s kojom ima dva sina, i sestri stalno puše za vratom. Prije nepunih mjesec dana postao je potpredsjednik Diorovog odbora direktora i pazi na svaki njen potez.

image

Princeza Charlene od Monaca česta je gošća na Diorovim revijama

BRIQUET-GORASSINI-GOUHIER-GUIBBAUD-NEBINGER-ORBAN/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Poznavatelji prilika u moćnoj obitelji protumačili su imenovanja kao započinjanje otvorenog rata za nasljedstvo unutar kompanije koja sada vrijedi 418 milijardi dolara (340 milijardi funti). U igri je i dvadesetdevetogodišnji Alexandre Arnault, najstariji od troje djece iz (drugog) braka Bernarda Arnaulta s kanadskom pijanisticom Hélène Mercier. Osim Alexandrea, glazbenica i magnat dobili su još dva sina, Frédérica i Jeana.

image

Bernard Arnault sa sinovima iz drugog braka, Frédéricom, Jeanom i Alexandreom

RINDOFF-BORDE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Kale se u businessu, prikupljaju iskustvo, a onda će se i oni uključiti u borbu za prevlast nad kompanijom koja kontrolira svjetsko tržište luksuza, od mode i nakita do nekretnina za odmor na visokoj nozi. Alexandre Arnault vodi draguljarsku kuću Tiffany koju je njegov otac kupio dvije godine za 16 milijardi dolara, a naziva se "draguljem u kruni" obiteljskog imperija.

Dosad se vjerovalo kako je kao nadahnuće za nastanak serije "Nasljeđe" HBO-a poslužila obitelj medijskog magnata Ruperta Murdocha. Međutim, insajderi tvrde da su Murdochovi za obitelji Arnault "male bebe".

U nadmetanje za kontrolu nad najvećim konglomeratom luksuzne robe zacijelo slijedi još mnogo obrata i iznenađenja. Nije isključeno da bi mogli poslužiti kao nadahnuće za još jednu seriju, inačicu filmske franšize "Highlander" u svijetu luksuza, gdje borba također traje sve dok ne preostane samo jedan.

Linker
25. travanj 2024 06:08