Glumica na premijeri dokumentarca
‘Pretty Baby: Brooke Shields‘ na Sundance Film Festivalu

 AFF-USA/SHUTTERSTOCK
Bolno priznanje

Brooke Shields priznala: ‘Pisala sam svom silovatelju‘

Htjela se osloboditi i početi normalno živjeti, trebao joj je odgovor na pitanje zašto njezino ‘ne‘ nije bilo dovoljno, ali seksualni predator mučki je šutio.

Američka glumica Brooke Shields štošta bi promijenila da hrabrost kakvu sada ima, nekim čudom može "proslijediti" mlađoj verziji sebe. Bila bi odlučnija, izborila bi se za sebe, oduprla bi se holivudskim moćnicima koji su je, kako tvrdi u potresnom, dvodijelnom dokumentarcu "Slatka mala: Brooke Shields" - čije prikazivanje počinje 3. travnja, na platformi Hulu - iskorištavali i seksualno zlostavljali na mnogo načina.

"Nikad nisam imala svoj #MeToo trenutak", kaže gorko nekadašnja dječja manekenka i glumica koja se (pre)rano proslavila. Bila je, primjerice, najmlađe lice na naslovnici američkog Voguea kada joj je bilo tek četrnaest. Zbog nevjerojatne, prirodne ljepote u veljači 1981. magazin Time ponudio joj je "cover" za koji bi mnogi bili spremni učiniti sve.

"Bila sam na naslovnici Timea kao zaštitno lice cijele ere 80-ih", pojašnjava danas 57-godišnja glumica u traileru dokumentarca "Slatka mala". Dobio je ime po istoimenom, kontroverznom filmu Louisa Mallea u kojem je 1978. tumačila jednu od glavnih uloga 1978. Zašto je kontroverzan? Tada 12-godišnja Brooke glumila je djevojčicu-prostitutku odraslu u bordelu, koja kreće majčinim stopama. Danas je iza nje i snimanje podjednako kontroverzne reklame. Naime, bilo joj je tek četrnaest kada je, uz majčinu suglasnost, snimila reklami spot za traperice Calvin Klein sa sloganom:"Želiš znati što stoji između mene i mojeg Calvina? Ništa."

image

S Christopherom Atkinsom u filmu ‘Plava laguna‘

COLUMBIA/KOBAL/SHUTTERSTOCK

O bremenitom odnosu s majkom Teri, svojom dugogodišnjom menadžericom koja je preminula 2012.,(našla joj je prvi angažman kad je bila beba od jedanaest mjeseci, snimala je reklamu za dječji šampon), napisala je 2014. knjigu "There Was a Little Girl". Raščlanjuje njihov komplicirani odnos, činjenicu da je mama dala sve od sebe ne bi li što unosnije unovčila njenu ljepotu. Ipak, stječe se dojam da glumica u knjizi nije rekla sve kako ne bi ukaljala uspomenu na majku, kakva god bila.

Srećom, u dokumentarcu odlazi puno dalje: ovaj put odvažno se obračunava sa svojim silovanjem. Uz to, u dvodijelnom dokumentarnom filmu razotkriva detalje koji su na ovaj ili onaj način, doveli u situaciju da je se napadne na najgori mogući način. Roditelji su joj se, naime, razveli kad joj je bilo pet mjeseci: otac joj je njujorški financijaš Frank Shields čija je imućna obitelj njezinoj majci ponudila novac da abortira kad mu je rekla da je trudna. Teri je uzela popriličan iznos, ali je 1965. ipak rodila Brooke.

image

S majkom Teri koja je unosno unovčila njezinu ljepotu

MCBRIDE/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Njezini mama i tata naposljetku su se vjenčali jer je u visokim njujorškim krugovima tada bilo nezamislivo imati izvanbračno dijete. Otac joj se ponovno ženio, glumica danas ima dva odrasla polubrata i tri polusestre, ali nije poznato jesu li bliski. Nije poznato ni kako su reagirali na trailer dokumentarca u kojem Brooke progovara o silovanju. Riječima teško opisiv, nasilan čin bio joj je, čini se, prvo seksualno iskustvo. Kasnije je silovatelju napisala pismo nadajući se odgovoru zašto joj je to učinio, zašto je nasrnuo na nju iako je rekla ne kako bi jednom zauvijek zatvorila traumatično poglavlje.

Sada, pak, kroz suze progovara o predatorovoj kukavičkoj šutnji. Nije joj odgovorio, prenosi Daily Mail. Plačući je ispričala da se nakon pisanja pisma zato povukla u sebe. Odlučila je "izbrisati cijelu stvar iz svog uma i tijela i samo nastaviti putem kojim sam išla". Vjerovala je da bi sebe počela doživljavati kao manje vrijednu ženu prizna li da je žrtva, otkrila je glumica u suzama.

"Da, bilo je hrvanja. Bojala sam se da ću se ugušiti ili tako nešto. Ipak, nisam se dovoljno borila. Nisam. Apsolutno sam se zamrznula. Mislila sam da je jedno ‘Ne‘ trebalo biti dovoljno. Pomislila sam: ‘Ostani živa i izađi‘. Jednostavno sam se isključila. Bog zna da sam već tada znala kako odvojiti um od tijela. Na žalost, to sam dobro uvježbala”, ispričala je za magazin People uplakana Brooke Shields.

Poslije silovanja ušla je u taksi i plakala sve do stana svog prijatelja. Sve je ispričala šefu osiguranja Gavinu de Beckeru koji joj je rekao: ‘To je silovanje‘. No, Brooke ništa nije poduzela. Pitala se zašto je otišla u hotelsku sobu tog holivudskog moćnika poslije ručka na kojem se razgovaralo o njenoj karijeri? Taksi joj je mogao pozvati u hotelskom lobiju. Mogao je zamoliti conciergea da to učini. Kada se, slijepo vjerujući znancu, našla u njegovoj sobi, uzela je u ruke dalekozor koji je stajao pokraj prozora dok se on nakratko ispričao. Mislila je da će joj pozvati taksi.. Međutim, on se raskomotio i gol bacio na nju.

Najstrašnija stvar u dokumentarcu mogla bi biti činjenica da je u međuvremenu preminuli producent bio uvjeren kako to "smije" učiniti. Da mu je to "dopušteno". U Brooke Shields, koja je već tada bila slavna, nije vidio dokazanu glumicu i tek završenu diplomanticu iz francuske književnosti sveučilišta Princeton, nego seksualizirani simbol.

Brooke Shields danas je i sama ponosna majka. Poslije kratkog, neuspješnog braka s tenisačem Andreom Agassijem potkraj 90-ih, prije 22 godine, udala se za sadašnjeg supruga, filmskog producenta Chrisa Henchyja. Dobili su dvije kćeri, Rowan Francis (19) i Grier Hammond (16), pripadaju visokom njujorškom društvu, a žive mirno u solidnom braku. Upravo su kćeri razlog zbog kojeg je, poslije tolikih godina šutnje, progovorila.

Razlog su i neznane djevojke koje bi se mogle naći u pandžama seksualnih predatora, namljene u prostor gdje ih mogu silovati. Želi upozoriti na činjenicu da ako žena razgovara o karijeri, novim ulogama ili kakvim god projektima, nije došla "mijenjati" seks za željeni poslovni iskorak. Nije "to" tražila. Jedno "ne" moralo bi biti dovoljno. Evo što ona kaže o svom putovanju u prošlost kako bi se napokon oslobodila te strašne sjene: "Pronašla sam svoje samopouzdanje. Pronašla sam vlastiti glas. Sada se osjećam kao da mi je dopušteno ponovno biti ljudsko biće."

Linker
20. travanj 2024 02:54