Carla Bruni odaslala je moćnu poruku

 MARECHAL AURORE/ABACA/SHUTTERSTOCK
Emotivna objava

Carla Bruni: ‘Da nisam redovito odlazila na mamografiju, ne bih imala lijevu dojku‘

Bivša prva dama Francuske otkriva s kakvim se izazovom borila kako bi vlastitim primjerom potaknula žene da se posvete sebi i svom zdravlju jer rak dojke ne bira.

Bivša prva dama Francuske otkriva s kakvim se izazovom borila kako bi vlastitim primjerom potaknula žene da se posvete sebi i svom zdravlju jer rak dojke ne bira.

Bivša francuska prva dama, Carla Bruni, iskoristila je svoj utjecaj kao bivši model, pjevačica i supruga francuskog političara i bivšeg predsjednika, Nicolasa Sarkozyja kako bi nešto važno rekla. Doduše, u videu što ga je nedavno objavila na svom Instagram profilu ne koristi riječi, no ipak je odaslala moćnu poruku. Pojavljuje se u kadru ozbiljna izraza lica s bijelim kartonima velikog formata s porukom koja bi, nada se, mogla spasiti živote mnogih žena. Emotivnu objavu posvetila je listopadu, mjesecu kada se podiže svijest o raku dojke, slavi hrabrost žena koje se bore ili su se borile s opakom bolešću i poziva ih se na što češće kontrole. Jer rak dojke ne bira, "ne obazire" se na statistike i rizične skupine, svatko može oboljeti, redoviti pregledi i briga o sebi jedina su obrana od podmuklog karcinoma. U to se uvjerila i Carla Bruni.

"Prije četiri godine dijagnosticiran mi je rak dojke", piše u prvoj poruci majke dvoje djece, 20-godišnjeg Aureliena iz veze s profesorom filozofije i radijskim voditeljem Raphaelom Enthovenom te desetogodišnju Giuliju koju je dobila sa suprugom, Nicholasom Sarkozyjem.

"Kirurgija, radioterapija, hormonska terapija, slijedim uobičajeni put za liječenje ove vrste raka. Ali, imala sam sreće - moj rak još nije bio agresivan", stoji u drugoj poruci 55-godišnje glazbenice.

U sljedećoj je napisala:"Zašto ovaj rak nije bio agresivan? Zato što nije imao vremena da postane takav".

Ukratko, Carla Bruni svom zloćudnom tumoru nije dopustila razviti se do mjere u kojoj bi ju mogao stajati života. Promovirajući ružičasti listopad, kada se žene gromoglasno podsjeća na to da je u borbi protiv raka dojke prijeko potrebno redovito odlaziti na preglede, napisala je: "Svake godine, na isti datum, odlazim na mamografiju. Da ovo nisam radila svake godine, danas ne bih imala lijevu dojku". Svoj moćan istup poentirala je riječima: "Otiđite na mamografiju. Vaši životi ovise o tome."

image

S kraljicom Elizabetom II., princem Philipom i suprugom u Buckinghamskoj palači u travnju 2021.

ABACA/SHUTTERSTOCK

Kada je i sama postala dijelom strašne statistike, bivša francuska prva dama proživljavala je pravne "dubioze" svog 68-godišnjeg supruga. Suočio se s optužbama za korupciju zbog čega je dvaput osuđen na kaznenom sudu. Teško je proživjela i borbu s rakom dojke prijateljice Tatjane Patitz, njemačkog supermodela koja je u siječnju ove godine podlegla raku dojke u 56. godini.

Na kraju istupa kojim je prvi put javnosti otkrila s kakvim se opakim izazovom borila, pojasnila je da svoje iskustvo s rakom dojke ne prenosi kako bi, eto, javnost znala detalje o njenom zdravlju.

"To mi se gadi i dugo sam oklijevala prije nego što sam progovorila. Ovo objavljujem jer moram prenijeti jednu poruku. Temeljna je za sve žene koje me prate i glasi: ‘Svake godine otiđite na mamografiju‘”, zaključila je.

Linker
26. travanj 2024 06:52