Naomi Campbell slavi uskoro 50. rođendan
 Getty Images
Feljton Naomi Campbell

'Crna pantera' oca nikad nije upoznala, a zbog traumatičnog djetinjstva postala je nasilna

Britanska manekenka prekrasnog izgleda i divlje ćudi radi i kada cijeli svijet stoji zbog koronavirusa. Iz svog stana pokrenula je YouTube serijal, sama se snimila za modni magazin te neumorno dijeli savjete o higijeni - jer je cijeli život opsjednuta čistoćom.

Iako će 22. svibnja napuniti 50 godina, Naomi Camp­bell, koja u radnoj knjižici ima 34 godine manekenskog staža, a na štednoj 40-ak milijuna dolara, još se ne osjeća zrelom za mirovinu. "Ne sviđa mi se riječ 'umirovljenje', izjavila je nedavno u jednom intervjuu. "Ako to više ne budem htjela raditi, jednostavno ću prestati. Ali nikad to neću reći. Volim biti aktivna i mislim da ću uvijek biti aktivna".

Various, UNITED KINGDOM  - Celebrity social media photos!

*UK Clients - Pictures Containing Children
Please Pixelate Face Prior To Publication*, Image: 505305452, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
BACKGRID / Backgrid UK / Profime
Naomi se panično boji bakterija i virusa te ništa ne prepušta slučaju tijekom putovanja u epidemiji.

U svom se domu sama našminkala, nafrizirala, odjenula i mobitelom fotografirala za naslovnicu jubilarnog broja modnog magazina Essence, koji ovog nesretnog proljeća također slavi 50. rođendan.

Posljednja Mohikanka iz prvobitne postave supermodela s početka 90-ih ostala je aktivna i nakon što je cijeli svijet zamro zbog koronavirusa, od kojeg se skriva u svom stanu u New Yorku. Iz karantene je na YouTubeu pokrenula serijal "No Filter With Naomi", gdje vodi intimne razgovore sa svojim slavnim prijateljima kao što su Cindy Crawford, Marc Jacobs, Sharon Stone, Nicole Richie ili sestre Williams. Na Instagramu emitira prizore iz svoje karantenske svakodnevice, dijeli higijenske savjete i vjerojatno u sebi tiho likuje što je njezina opsjednutost higijenom sada postala imperativna norma. Često je isticala da je njezina najdraža robna marka Dettol, britanski proizvođač sredstava za čišćenje, jer njihove proizvode koristi od djetinjstva.

ALI G INDAHOUSE, Naomi Campbell, 2002, (c) Universal/courtesy Everett Collection
©Universal/Courtesy Everett Col
Filmski izlet: u komediji ‘Ali G Indahouse’ iz 2002

Pred kamere je prvi put stala kad joj je bilo sedam godina u videospotu Boba Marleyja za pjesmu "Is This Love".

"Nakon povratka iz plesne škole prvo sam morala oprati svoje baletne tajice i šlapice te ih objesiti da se suše, tako sam odgojena", govori Naomi Campbell o svom odrastanju u Streathamu, siromašnom južnom predgrađu Londona. Oca nikad nije upoznala, a njezina majka Valerie, profesionalna plesačica, zbog turneja je često i dugo bila odsutna, tako da su se o maloj Naomi uglavnom brinule baka i tete. Glazbenici su je zapazili puno prije modnih skauta pa je s 13 godina zaplesala uz Boya Georgea i njegov bend Culture Club u spotu "I’ll Tumble 4 Ya". Sljedeće su godine Boy i njegovi dečki tinejdžericu koja je voljela nositi crne haljine, jakne i martensice pozvali da nastupi u njihovu glazbenom videu "Mistake No. 3".

NEW YORK, NY - MAY 06:  Naomi Campbell seen out on the 2019 MET Gala day on May 6, 2019 in New York City.  (Photo by Robert Kamau/GC Images)
GC Images
Obožavateljica je visoke mode, a prošle godine na MET Galu nosila je kreaciju modne kuće Valentino

"Boy George bio je moj idol. Znala sam s prijateljicom satima sjediti ispred njegove kuće vrebajući ga za autogram. Nekoliko sam puta jajima gađala kombi u kojem je bio George Michael samo zato što je on bio veliki rival mog glazbenog heroja", otkrila je Naomi. Puno kasnije Naomi je Michaelu priznala taj dječji vandalizam iz ljubomore, no sve su zagladili 1990. suradnjom u spotu za njegovu pjesmu "Freedom". Ponajviše zahvaljujući angažmanu svoje bivše hejterice, Georgeu Michaelu se posrećilo da u tom danas kultnom spotu okupi fabuloznu supermodelsku četvorku: Naomi Campbell, Lindu Evangelistu, Christy Turlington i Cindy Crawford.

Kad je Naomi bilo 15 godina, dok je u srednjoškolskoj uniformi šopingirala u Covent Gardenu, zamijetila ju je vlasnica modne agencije Synchro i ponudila joj posao.

Mama Valerie nije bila najsretnija što joj kćer žele odvući na modne piste, no pristala je uz uvjet da ne zapostavi školu. I tako se egzotična ljepotica britansko-kinesko-jamajčanskog podrijetla, s tijelom koje je Bono jednom opisao kao Božjih ruku djelo, počela nezadrživo uspinjati na modni Olimp. Nije taj uspon bio nimalo lagan jer je modni svijet tih godina preferirao plavooke i plavokose manekenke bijele kože, a goropadna ćud i oštar jezik Naomi Campbell također nisu bili po volji modnog establišmenta.

Kada sam počinjala, nisu me bukirali za određene revije samo zbog boje moje kože. Nisam dopustila da me to frustrira. Već od prvih audicija i nastupa shvatila sam što znači biti crnkinja. Morali ste uložiti dodatni napor. Morali ste biti dvostruko bolji.

Uoči 16. rođendana Naomi je osvanula na naslovnici britanskog izdanja magazina Elle, nakon čega su je pozvali u Pariz, kamo je stigla bez novčića i nakita jer su je putem okrali. U francuskoj prijestolnici postala je muza i miljenica tuniskog dizajnera Azzedinea Alaïe, živjela je u njegovoj kraljevskoj kući u ulici Parc-Royal i preko njega se zbližila s velikim zvijezdama poput Tine Turner, Jerry Hall i Grace Jones.

PARIS, FRANCE - JANUARY 28:  (L-R) Fashion designer Jean Paul Gaultier and model Naomi Campbell walk the runway at the end of the Jean Paul Gaultier show as part of Paris Fashion Week Haute Couture Spring/Summer 2015 on January 28, 2015 in Paris, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images
S Jeanom Paulom Gaultierom na reviji u Parizu, 2015.

U prosincu 1987. dobila je naslovnicu britanskog izdanja Voguea: bila je prva crnkinja kojoj su ukazali tu čast. Sljedećeg ljeta probila je još jednu rasnu barijeru i uz pomoć svog prijatelja i mentora Yvesa Saint-Laurenta ušla u povijest kao prvi crni model na naslovnici francuskog Voguea. Laurent je izdavaču priprijetio da će povući sve svoje oglase nastave li odbijati naslovnice s crnkinjama i tek su tada prekinuli s tim modnim aparthejdom. Namirisavši nove trendove, Anna Wintour je 1989. Naomi Campbell stavila na naslovnicu rujanskog broja američkog Voguea. "Anna je tada prvi put uređivala rujanski broj, najvažniji u godini, i mislim da je izdržala tešku paljbu što je izabrala baš mene. Zauvijek ću joj biti zahvalna", izjavila je.

Ako ne uzmete Naomi, ne računajte na nas.

Crna pantera, kako su je prozvali zbog izgleda, karaktera i mačkastog hoda, svojedobno je strašno išla na živce modnom dvojcu Dolce & Gabbana pa su je zaobilazili u širokom luku, sve dok ih Christy Turlington i Linda Evangelista nisu otvoreno ucijenile: "Ako ne uzmete Naomi, ne računajte na nas". Solidarnost među supermodelima bila je jedna od njihovih superosobina.

LINDA EVANGELISTA, JOHN GALLIANO, NAOMI CAMPBELL, GISELE BUNDCHEN ET AMBER VALLETTA - DEFILE DIOR HAUTE COUTURE AUTOMNE HIVER 2007 2008 A L' ORANGERIE DU CHATEAU DE VERSAILLES
DIOR HAUTE COUTURE FALL WINTER 2007 2008 FASHION SHOW AT VERSAILLES ORANGERIE, Image: 21755147, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: RINDOFF-BORDE / ANGELI / Bestimage / Profimedia
RINDOFF-BORDE / ANGELI / Bestima
Linda Evangelista, Gisele Bündchen, Amber Valletta i Naomi s dizajnerom Johnom Gallianom na njegovoj reviji u Versaillesu, 2007.

Istini za volju, Campbell je svojim ekscesnim ponašanjem često davala povoda da je ljudi izbjegavaju.

Agencija Elite otpustila ju je uz obrazloženje da nema tog novca i prestiža koji bi opravdao zlostavljanje osoblja i klijenata. Ona je, dakako, tvrdila da je sama dala otkaz. Osim što običava satima kasniti na snimanja, nije prezala ni od fizičkih obračuna. Jednom je pljunula i udarila čuvara koji je nije prepoznao i pustio iza bine koncerta grupe U2. U luksuznom rimskom hotelu Eden 2005. pretukla je svoju dugogodišnju prijateljicu, talijansku glumicu Yvonne Scio, tako da je ova završila u bolnici. Svoju asistenticu Georginu Galanis je 1998. tresnula mobitelom, a spremačicu Anu Scolavino 2007. pogodila BlackBerryjem u glavu jer joj je zametnula trepavice. Jadna Ana morala je na šivanje glave, a agresivna Naomi kažnjena je s pet dana društveno korisnog rada; skupljala je smeće na njujorškim ulicama, svaki dan u drugoj haute couture kombinaciji.

Model Naomi Campbell with her boyfriend Adam Clayton, the bassist of U2, during London Fashion Week, 18th October 1993. (Photo by Dave Benett/Getty Images)
Getty Images
S Adamom Claytonom, basistom benda U2, zaruke je prekinula nakon godinu dana

Opaku ćud Naomi Campbell još opakijom je činila dugogodišnja ovisnost o alkoholu i kokainu.

Liječiti se počela potkraj 90-ih i tu je bitku dobila, nakon čega je nekim svojim prijateljima, primjerice Johnu Gallianu i Marcu Jacobsu, velikodušno pomagala da se i oni riješe svojih ovisničkih demona. Vlastite probleme s nedopuštenim supstancama i agresijom tumačila je kao posljedicu traumatičnog djetinjstva. "Nisam nikakva razmažena diva koja gubi kontrolu kad nije sve po njezinom. Jednostavno mi padne mrak na oči kad me bliske osobe iznevjere. To kod mene dolazi duboko iznutra, kao posljedica emocionalnog poremećaja. Mislim da je to posljedica toga što sam kao mala patila zbog osjećaja da me je majka napustila, pa ako osjetim nepovjerenje ili izdaju, gotova sam".

Pet joj je godina bilo zabranjeno letjeti British Airwaysom zato što je 2008. na Heathrowu podivljala zbog izgubljene prtljage i ispljuvala dva policajca. Sljedećeg ljeta bijes Crne pantere srušio se na jednog paparazza koji ju je na Siciliji pokušao snimiti s tadašnjim partnerom, ruskim milijarderom Vladislavom Doroninom, pa ga je mlatnula torbicom po glavi i ogrebala mu oko. Zbog tog je nasrtaja uvjetno bila osuđena na šest mjeseci zatvora. Pred haškim se tribunalom 2010. morala pravdati zbog tri "krvava" dijamanata što ih je 1997. dobila na dar od bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora, kasnije osuđenog zbog ratnih zločina.

Italian Supertec chairman Flavio Briatore poses with his girlfriend British Super Model Naomi Campbell in the paddocks of the Imola racetrack, 02 May 1999 before the 19th San Marino Formula One Grand Prix. (ELECTRONIC IMAGE ), Image: 17445425, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: PATRICK HERTZOG / AFP / Profimedia
PATRICK HERTZOG / AFP / Profimed
Falvio Briatore ostao je tijekom prekida s Naomi bez staklovine u stanu. Sve je razbila.

Mnogi su moćni i poznati muškarci padali na koljena pred Naomi i obasipali je skupocjenim darovima, no ni jedan je nije htio ili uspio odvesti pred oltar.

Njezine zaruke s Adamom Claytonom, basistom U2, pukle su nakon godinu dana. Govorila je da je Robert De Niro bio njezina prva prava ljubav, htjela je s njim imati i djecu, no svojim ga je ljubomornim ispadima otjerala od sebe. Tommy Lee, bivši muž Pamele Anderson, brzo se ohladio od "zahtjevne cure koja putuje s 500 pari cipela i 82 haljine". Talijanskom je biznismenu Flaviju Briatoreu za kraj veze porazbijala svu staklovinu u stanu. Oligarh Doronin prekinuo je s Naomi zbog kineske Miss Universe Luo Zilin, ali je bivšoj dragoj džentlmenski ostavio vilu u Rubljovki, koju je projektirala Zaha Hadid. Naomina veza s Mikeom Tysonom ostala je zapamćena po vrućoj epizodi s jedne zabave u New Yorku: zatvorili su se u toalet i prepustili strastima dok je njegov menadžer stražario pred vratima. Na ovjerenoj listi muškaraca koji su proletjeli kroz život Naomi Campbell su i Kevin Costner, Lenny Kravitz, Sean Penn, Usher, P Diddy te Hassan Jameel, trenutačni dečko pjevačice Rihanne.

Naomi Campbell and her boyfriend Marcus at the
RBE+DFY / KCS Presse / Profimedi
S ruskim oligarhom Vladimirom Doroninom bila je u vezi pet godina.

"Prijateljica sam sa svim svojim bivšima osim s posljednjim", voli reći nepredvidljiva Crna pantera, a koga sada ljubi, možda će otkriti na proslavi svog 50. rođendana.

Čitajte i:

Feljton kraljice rocka: Borila se s bulimijom i anoreksijom, a poslije svake trudnoće i s depresijom

Diane Keaton: Sjajna glumica u vječitoj potrazi za ljubavi s vječnom grižnjom savjesti

Baš nije imala sreće s muškarcima: Razvodila se tri puta, ali nikad nije odustala od ljubavi

Linker
18. travanj 2024 03:08