Bačena nagrada

Dobitnica ‘Zlatne palme‘ zaboravila nagradu, pogledajte reakciju holivudske legende Jane Fonde

Impulzivna holivudska legenda pokušala je privući pozornost smetene francuske redateljice, a kada nije uspjela, bacila je za njom prestižni smotuljak, umotan crvenom vrpcom.

Dodjelu "Zlatne palme" na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, dobitnica Justine Triet zauvijek će pamtiti, baš kao i prezenterica, holivudska glumica Jane Fonda koja joj je sinoć uručila prestižno priznanje.

Redateljica trilera "Anatomy of a fall", o ženi koja se bori s optužbama da je ubila supruga, bila je tolik smetena velikim pljeskom i pažnjom kojom je popraćen najvažniji trenutak filmske smotre u Cannesu, da je zaboravila uzeti nagradu. Zapravo, francuska redateljica sa sobom je, nakon zahvale za ukazanu čast uzela sam kutiju u kojoj se nalazi Zlatna palma, ali ne i pisani dio nagrade, jedan od najznačajnijih certifikata izvrsnosti u sedmoj umjetnosti, ukrašen crvenom vrpcom. Redateljica ga je ostavila na podiju. Jane Fonda pokušala joj je signalizirati da se vrati i uzme ga, ali ju Justine Triet, zbog navale emocija, nije doživjela.

image

Jane Fonda uručila je priznanje francuskoj redateljici

CHRISTOPHE SIMON AFP

Holivudskoj glumici nije preostalo drugo nego da za njom baci toliko važan "smotuljak papira". Dobro je ocijenila udaljenost i pogodila dobitnicu u glavu. Naravno, video s dodjele postao je viralan. Kako i ne bi kada je Justine Triet sedma žena koja je bila nominirana za prestižnu nagradu u povijesti tog filmskog festivala, a tek treća treća žena koja ju je dobila i jedina laureatkinja koju će odsad pratiti priča da je certifikat "Zlatne palme" bačen za njom.

image

Zaboravnoj laureatkinji Jane Fonda dobacila je certifikat

ANTONIN THUILLIER AFP

S druge strane, impulzivni postupak Jane Fonda mogao bi se objasniti činjenicom da je bila silno ponosna i dirnuta što priznanje predaje ženi. "U moje vrijeme nije bilo redateljica koje su se natjecale, a nikada nam nije palo na pamet da to nije u redu", rekla je dobitnici.

Treba dodati da se novozelandska redateljica Jane Campion 1993. upisala u povijest kao prva žena nagrađena "Zlatnom palmom" za film "The Piano". Gotovo tri desetljeća kasnije, Francuskinja Julia Ducournau dobila je 2021. prestižno priznanje za film "Titan" i sada je istu nagradu dobila i Justine Triet.

Linker
12. travanj 2024 19:02