Na prošlogodišnjem nastupu na Glastonbury Festivalu

 ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK
Bolje ne može

Elton John napokon u elitnom društvu: Osvojio Emmy i postao 19. EGOT na svijetu

Televizijskog Oscara dobio je zbog emisije o svom koncertu u Stockholmu s posljednjeg koncerta na oproštajnoj turneji ‘Elton John Live: Farewell From Dodger Stadium‘.

Televizijskog Oscara dobio je zbog emisije o svom koncertu u Stockholmu s posljednjeg koncerta na oproštajnoj turneji ‘Elton John Live: Farewell From Dodger Stadium‘.

Koliko god to neobično izgledalo, Elton John svoj prvi Emmy dobio je na 75. dodjeli televizijskih Oscara. Britanski glazbenik započeo je karijeru 1962., jedna je od glazbenih zvijezda s najdužom karijerom u zabavljačkoj industriji, no ipak je na prestižno priznanje morao čekati godinama. Dodijeljeno mu je zbog emisije o tome kako je izgledao emotivni koncert u Stockholmu s posljednje, ljetos završene turneje "Elton John Live: Farewell From Dodger Stadium". Gotovo petogodišnju turneju započeo je 2018. (morao je uzeti dugu pauzi zbog pandemije korone), kojom se oprostio od live nastupa, završio je, naime, nastupom u švedskoj prijestolnici u srpnju 2023., pred 30.000 oduševljenih fanova.

Snimka s veličanstvenog nastupa donijela mu je, u ponedjeljak na večer, televizijski ekvivalent Oscara: njome je 76-godišnji glazbeni velikan zaokružio karijeru s pokerom najvećih nagrada u industriji zabave i postao EGOT dobitnik, što znači da ima nagrade Emmy, Grammy, Oscar i Tony. Tom se titulom može pohvaliti samo devetnaest istaknutih pojedinaca u svijetu filma, glazbe i televizije - u natjecateljskim kategorijama. Postoje dobitnici koji su kompletirali EGOT zahvaljujući počasnim priznanjima što je veliko postignuće, no kompletiranje prestižnog "pokera" u natjecateljskim kategorijama još se više cijeni.

Prošle godine to je uspjelo američkoj filmskoj glumici Violi Davis, a prije nje dobitnici EGOT-a (u natjecateljskim kategorijama) postali su pop zvijezda John Legend te britanski skladatelj, Andrew lloyd Webber.

image

Eltona Johna Live na dodjeli Emmyja zamijenio je suprug David Furnish

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Kako nije mogao osobno doći na dodjelu jer je ozlijedio koljeno, zamijenio ga je suprug, David Furnish, no Elton John zahvalio je na nagradi priopćenjem. "Nevjerojatno sam počašćen što ću se pridružiti odabranoj, talentiranoj skupini pobjednika EGOT-a. Put do ovog trenutka bio je ispunjen strašću, predanošću i nepokolebljivom podrškom mojih obožavatelja diljem svijeta. Ovogodišnja svečanost dodjele Emmyja dokaz je moći umjetnosti i radosti koju ona donosi u sve naše živote. Hvala svima koji su me podržavali tijekom karijere, nevjerojatno sam zahvalan," naveo je Elton John.

Treba dodati i to kako je autor pjesme "I‘m Still Standing", koja je na oproštajnoj turneji dočekivana ovacijama, prvi Grammy dobio 1987. godine. Potom je 1994. uslijedio Oscar za najbolju originalnu pjesmu iz crtanog filma "The Lion King", a prije 24 godine dobio je priznanje Tony za najbolju originalnu glazbu u mjuziklu "Aida". Kad bi se nabrojala baš sva priznanja britanskog muzičara velikog srca, osnivača svjetski znane dobrotvorne organizacije "Elton John AIDS Foundation", bio bi to impresivan niz počasti, dokaza popularnosti, uspjeha, nadarenosti i moći koju ima u glazbenoj industriji. Sva mu mnogo znače, posebno posljednja, Emmy, ali najdražu počast zbog izvanrednog dosega u glazbi i humanitarnog rada - već je dobio.

image

Na premijeri biografskog filma ‘Rocketman‘ 2019., u Cannesu

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Pjevač, kompozitor i pijanist čiji je život pretočen 2019. u film "Rocketman", koji je tijekom karijere prodao preko 300 milijuna nosača zvuka diljem svijeta, 1998. postao je i vitez. Kraljica Elizabeta dodijelila mu je titulu Sir, a s njom se daje i pripadajući grb. Na njegovom se nalazi štit koji krase klavirske tipke te čelična kaciga s otvorenim vizirom, smještena iznad štita. Okrenuta je prema naprijed čime kao da se želi poručiti kako je veliki umjetnik i u poznim godinama uvijek okrenut budućnosti. Ni sada, kada je kao dobitnik EGOT-a uvršten na svojevrsni Olimp zabavljačke industrije, ne spava na lovorikama. Istina, više neće ići na turneje, ali legenda ne pomišlja na mirovinu. Još uvijek ima energije za stvaranje, pregršt ideja i "ono nešto" što ga desetljećima izdvaja iz pop mainstreama, zbog čega je postao i ostao pojam u glazbi.

Linker
27. travanj 2024 14:26