Florence Welch

 DUNCAN BRYCELAND/SHUTTERSTOCK
Otkazana turneja

Florence Welch objasnila zašto je otkazala nastupe: ‘Operacija mi je spasila život‘

Nije otkrila o kakvom se zahvatu radi, ali u objavi na društvenim mrežama pojašnjava da sadašnji problem sa zdravljem nema veze s prošlogodišnjim lomom noge na pozornici.

Nije otkrila o kakvom se zahvatu radi, ali u objavi na društvenim mrežama pojašnjava da sadašnji problem sa zdravljem nema veze s prošlogodišnjim lomom noge na pozornici.

Britansko-američka kantautorica Florence Welch (36) otkazala je nastupe na festivalima u Zürichu, Openairu i Rock en Seineu zbog zdravstvenih problema. Pjevačica indie rock benda "Florence + the Machine" otkrila je kako morala na operativni zahvat kojim joj je doslovce spašen život, ali nije otkrila o kakvoj se operaciji radi. Poznato je da je u studenom prošle godine naprasno završila britansku turneju jer je na pozornici slomila nogu, no u međuvremenu je taj zdravstveni problem riješen. Razlog zbog kojeg sada pauzira s nastupima nije povezan s tom nezgodom.

"Žao mi je što sam morala otkazati posljednjih nekoliko koncerata. Noge su mi u redu, no morala sam na hitnu operaciju iz razloga za koje se još ne osjećam dovoljno jako da ih podijelim, ali to mi je spasilo život", objavila je na Instagramu. Pjevačica je najavila povratak početkom rujna ove godine i vjeruje da će moći nastupiti na otprije planiranom nastupu na festivalu Dance Fever, u Lisabonu i Malagi.

Glazbena senzacija postala je još 2009., nakon objave debitantskog albuma "Lungs". Radi se o jednoj od rijetkih grupa čiji je stalni član - harfist Tom Monger. Glazbalo na kojem se, uglavnom, muzicira u koncertnim dvoranama, Florence Welch kreativno je ugradila u standardni zvuk svog sastava, što je rijetkost na rock sceni. Članovi benda još su klavijaturistica Isabella Summers te gitarist Rob Ackroyd, a naziv "Florence + the Machine" dobili su zbog "šale koja je izmakla kontroli", rekla je jednom prilikom.

"Snimala sam glazbu sa svojom prijateljicom koju smo zvali Isabella Machine, a ja sam, pak, bila Florence Robot. Nismo imali ime. Otprilike sat vremena prije našeg prvog nastupa, pomislila sam: ‘U redu, bit ću Florence Robot/Isa Machine prije nego što sam shvatila da je to ime toliko dugo da će me izluditi‘", ispričala je glazbenica koja je do svoje 26. godine već imala dva albuma na prvom mjestu britanskih top ljestvica, a 2011. nastupala je kao predgrupa irskog benda U2 na njihovoj U2 360° Tour.

Odrasla je u Londonu u obitelji Nicka Welcha, direktora u jednog marketinškoj agenciji i Evelyn Russell, Njujorčanke koja se nakon školovanja na Harvardu u domovini, preselila u Englesku zbog akademske karijere na Sveučilištu u Bristolu, čija je prorektorica. Velik utjecaj na Florence imala je njezina baka po ocu, Škotkinja Cybil Welch koja je poticala njenu kreativniu crtu. Florence, naime, podjednako dobro sklada, pjeva, piše i crta: prije pet godina objavila je knjigu proznih zapisa i pjesama "Useless Magic" s vlastitim ilustracijama. U početku se, naime, činilo da će odabrati studij književnosti, no u tinejdžerskoj dobi dijagnosticirana joj je blaga disleksija što ju je navelo da se opredijeli za studij grafičkog dizajna na londonskom "Camberwell College of Arts". Paralelno sa studijem nastupala je s bendom. Malo po malo, nastupa je bilo sve više stoga je odlučila godinu dana ostaviti po strani grafički dizajn kako bi "vidjela kamo će ju odvesti glazba”. Ohrabrena uspjehom s bendom, odustala je od studija.

Da je riječ o izvanserijskoj glazbenici, vidjelo se 2018., kada je s bendom objavila potresan single "Hunger" kojim progovara o tinejdžerskom poremećaju prehrane.

"Sa sedamnaest sam se počela izgladnjivati. Mislila sam da je ljubav neka vrsta praznine", glasi stih te pjesme. Proslavila se hitovima "Shake It Out" i "Dog Days Are Over" i unatoč neplaniranoj pauzi, Florence Welch ostat će glazbenica čiji će se uspon u svijetu glazbe nastaviti kao da prepreke zbog narušenog zdravlja, nije bilo.

Linker
27. travanj 2024 14:56