oštre kritike

Hailey Bieber potaknula mnoge da probaju ovaj način šminkanja, a onda je krenuo val osuda

Brojni TikTokeri zamjerili su manekenki da je pokupila zasluge za trend koji su zapravo popularizirale žene tamne boje kože.

Poznata manekenka Hailey Bieber suočila se s optužbama za kulturno prisvajanje (aproprijaciju) nakon što je na TikToku podijelila make-up tutorial za usne koji su devedesetih popularizirale žene afroameričkog i latino podrijetla. Hailey je video nazvala "brownie glazed lips", što je kombinacija smeđe olovke za usne i prozirnog sjajila.

Iako je Bieber ovim videom pokrenula novi trend među svojim obožavateljima i pratiteljima, izazvala je bijes među tamnoputim ljudima jer smatraju da je "prisvojila" tehniku šminkanja bez navođenja tko ju je na nju inspirirao.

@haileybieber

ready for all the fall things including brownie glazed lips ?✨✨✨???

♬ cant erase - weeping audios

U članku magazina TIME pod nazivom "Hailey Bieber brownie glazed lips look još je jedan primjer kulturnog prisvajanja ljepote" stoji kako je manekenka potaknula niz TikTokera svijetle boje kože da rekreiraju look, navodeći Biber kao inspiraciju. Autorica teksta navodi da se kritičari protivili ideji da je bjelkinja dobila zasluge za ovaj trend.

Inače, olovka za usne i sjajilo su dio kolekcije šminke njezinog brenda Rhode, što je po nekima također problematično jer "Bieber kulturnim prisvajanjem želi prodati svoje proizvode".

@haileybieber the lip combo vibe I’m feeling for fall ?? @rhode skin ♬ She - Tyler, The Creator

Članak u TIME-u također se osvrnuo na veće implikacije kulturnog prisvajanja i ustvrdio da su slavne bjelkinje, poput Kardashianki, preotele trendove koje su popularizirale žene tamne boje kože te ih rebrendirale u "izgled modela van dužnosti".

"Implikacije sežu daleko izvan TikToka. Iako se standardi ljepote stalno mijenjaju, idealizacija bjeline u ljepoti ostaje. Estetski trendovi koje prakticiraju tamnopute žene, poput nošenja pletenica, perika i složenih akrilnih noktiju, stalno su bili stigmatizirani sve dok ih bjelkinje nisu isprobale pa su odjednom postali cool ili provokativni," dodala je autorica.

image

Hailey Bieber

NO CREDIT/BAUER GRIFFIN/PROFIMEDIA

Bieber se ranije ove godine suočila s pravnim problemima nakon što ju je jedna modna tvrtka, također pod imenom Rhode, tužila za kršenje prava na zaštitni znak. Ova tvrtka osnovana u New Yorku, s bazom u Los Angelesu, tvrdi da bi postojanje dvije tvrtke pod istim imenom bilo zbunjujuće za javnost.

Osim toga, kažu da je manekenka od njih pokušala kupiti marku, ali su vlasnice brenda Purna Khatau i Phoebe Vickers odbile prodati je. Hailey i njezin tim tvrdili su na sudu da su bili usredotočeni isključivo na njegu kože, a ne na odjeću pa je presuda donesena u korist manekenke.

Linker
24. travanj 2024 06:14