NETFLIX/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
Napokon premijera

Harry razočarano: ‘Rano sam postao svjestan razlika između donošenja odluka glavom ili srcem‘

Prikazan je prvi dio Netflixovog dokumentarca ‘Harry & Meghan‘ u kojem princ detaljno otkriva kako izgleda život iza pozlaćenih vrata palače.

Prikazan je prvi dio Netflixovog dokumentarca ‘Harry & Meghan‘ u kojem princ detaljno otkriva kako izgleda život iza pozlaćenih vrata palače.

Najiščekivaniji dokumentarac godine o kraljevskoj obitelji, ispričan iz kuta insajdera, princa Harryja, otkriva kako je izgledao njegov život iza zatvorenih vrata Buckinghamske, a kasnije Kensingtonske palače. U prvom dijelu šestodijelnog Netflixovog projekta "Harry & Meghan" prikazanom danas - uz nekoliko prekida, jer se platforma srušila zbog interesa gledatelja na koji čak ni streaming div nije računao - princ je održao riječ. Doista progovara o svom, sve samo ne radosnom životu iza pozlaćenih vrata dvora. Iako je u prvom planu Harryjeva i Meghanina dosad neispričana priča, redateljica Liz Garbus odlučila je, uz Harryjevu pomoć, najprije rasvijetliti njegovo djetinjstvo. Nekoliko puta je govorio da je njegov odnos sa suprugom oblikovao odnos s majkom, princezom Dianom. Premalo je reći da ju je volio, da mu nedostaje, da bi dao sve na svijetu samo da je danas s njim, da s njom dijeli sreću zbog braka s Meghan, priča joj što su taj dan rekla ili napravila njegova djeca Archie i Lilibet. Međutim, mame nema, a on je i danas strahovito tužan. Dokumentarac prikazuje nikad viđene fotografije s Harryjevih zimskih praznika kad je bio mali, na kojima se vidi gomila paparazza kako ih vreba.

image

Princeza Diana s mlađim sinom koji ju nikada nije prežalio.

NORTHCLIFFE COLLECTION/ANL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Rijetko kad smo imali odmor bez da netko s kamerom ne iskoči iz grma ili tako nešto".

Dodao je kako je šturi savjet unutar obitelji glasio: "Nikako ne reagirajte".

Prikazana je snimka malenog Harryja i njegovog brata Williama kako pokušavaju svirati klavir.

image

Princeza Diana sa starijim sinom Williamom.

ARCHIVO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Čuje se Williamov glas: "Harry! Prestani mi stajati na nozi dok sviram", misleći vjerojatno na pedale glasovira. Čuje se i princeza Diana kako govori: "William je tipičan trogodišnjak, vrlo energičan i entuzijastičan. Za razliku od njega, Harry je tiši. Više voli promatrati nego sudjelovati. Potpuno je drugačiji od brata".

image

Maleni Harry s mamom.

MAURO CARRARO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Slijede snimke Harryja s mamom i tatom, na izlasku iz bolnice. Očito je da dokumentarac ne prati kronološki red, već slijedi Harryjeva sjećanja stavljajući u prvi plan njegove osjećaje, sve što je proživljavao u djetinjstvu (čega se može prisjetiti). Naracija slijedi njegovo srce, koje je, čini se, još uvijek ranjeno zbog tužnih uspomena i osjećaj da bi, kao mlađi, "rezervni" sin u kraljevskoj obitelji bio zanemaren - da nije bilo njegove neprežaljene, požrtvovne majke.

"Zapravo nemam ranih sjećanja na mamu. Kao da sam ih interno blokirao. Ali uvijek se sjetim njenog smijeha, njenog drskog smijeha. Jednom mi je rekla: ‘Možeš upasti u nevolju, to je u redu, samo nemoj biti uhvaćen na djelu‘", ispričao je dodajući da će uvijek ostati "drski klinac" u duši, ako ništa drugo onda u spomen na majku.

image

Rijetka fotografija princeze Diane sa sinovima na zimovanju u Austriji.

MARTIN KEENE/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Očito je da je vojvodi od Sussexa cijeli život nedostajala toplina, osjećaj da je prihvaćen, da ga razumiju, da u njemu drugi ne vide samo princa i neshvaćenog buntovnika već osobu željnu ljudskog, toplog kontakta kakav nikad nije iskusio iza, kako kaže, zatvorenih vrata palače. Taj osjećaj dala mu je Meghan. Osjećaj da je voljen, prihvaćen i obožavan takav kakav je. Meghan je u njemu prepoznala dječaka slomljenog srca i nekako našla način pomoći mu zaliječiti rane.

Dokumentarac stoga, pred kraj prvog dijela prikazanog u četvrtak, 8. prosinca, pozornost usmjerava na njih dvoje. I to kako! Harry je podijelio crno-bijelu fotografiju prvog spoja s Meghan. Presretni su, već tad zaljubljeni, a Meghan se priljubila uz Harryja. U tom trenutku progovara Meghan. Kaže da je tada osjetila želju "isprobati" tog momka, dati mu priliku da je bolje upozna i tko zna.

Harry je tada rekao: "U tom trenutku, na prvom spoju, sinulo mi je da smo se na neki način već povezali. Rekao sam sebi: ‘Okej, ova djevojka, je nevjerojatna. Ona je sve što sam tražio. Tako je ugodna, tako opuštena u mom društvu‘".

image

Fotografija Harryja i Meghan iz dokumentarca.

NETFLIX VIA THE GROSBY GROUP/GROSBY GROUP/PROFIMEDIA

Meghan zatim otkriva da je Harry "imao detaljan popis onoga što je tražio od djevojke". Dakako, svi bi rado zavirili u njega, ali Harry ga, kaže u šali, zasad nikome neće pokazati.

Kako je Meghan bila sve samo ne partnerica kakvu je njegova obitelj priželjkivala (priznali to ili ne), Harry je rekao da u njegovoj obitelji odavno postoji "iskušenje da se oženite ili udate linijom manjeg otpora", samo zato da ih članovi obitelji i mediji ostave na miru.

image

Meghanine suze u dokumentarcu.

NETFLIX/PLANET/PROFIMEDIA

"Postoji poriv ili neka vrsta glasa razuma da se oženite ili udate za nekoga tko bi odgovarao obiteljskom kalupu, umjesto da završite s nekim s kim vam je, možda, predodređeno da ostvarite vezu", rekao je Harry.

Ispričao je i to da je vrlo rano postao svjestan razlika između donošenja odluka glavom ili srcem.

"Moja mama je većinu svojih odluka donijela iz dubine svog srca. A ja sam sin moje majke", zaključio je Harry.

Linker
27. travanj 2024 06:21