UNIVERSAL PICTURES - ATLAS ENTER/AFP/PROFIMEDIA
ništa novo

I SAG Awards bez iznenađenja: Glavni favoriti filmovi "Oppenheimer" i "Barbie"

Za SAG nagrade natječu se filmovi i serije koji su se natjecali i na Zlatnim globusima, neki su ih i osvojili pa je sada prilično jasno kako će izgledati i nominacije za Oscare.

Za SAG nagrade natječu se filmovi i serije koji su se natjecali i na Zlatnim globusima, neki su ih i osvojili pa je sada prilično jasno kako će izgledati i nominacije za Oscare.

Objavljene su nominacije za jubilarne 30. Screen Actors Guild Awards (SAG Awards) koje dodjeljuje udruženje filmskih i televizijskih radnika.Radi se o jednoj od najvažnijih nagrada uz Oscare i Zlatni globus tim više što ih dodjeljuju ljudi iz struke. I to oni koji su do nedavno bili u štrajku.

Listu nominiranih filmova očekivano predvode prošlogodišnji blockbusteri “Barbie” i “Oppenheimer” s četiri nominacije te "Killers of the Flower Moon", "American Fiction" i "The Color Purple".

Za najboljeg glavnog glumca u filmu nominirani su Cillian Murphy iz "Oppenheimera‘‘, Paul Giamatti iz filma "The Holdovers" (oboje su dobili Zlatni globus), te Colman Domingo iz film “Rustin”, Jeffrey Wright iz “American Fiction” i Bradleyja Coopera iz “Maestra”.

image

Margot Robbie i Ryan Gosling u filmu ‘Barbie‘

WARNER BROS. PICTURES - HEYDAY F/AFP/PROFIMEDIA

Za najbolju glavnu glumicu u filmu natjecat će se Lily Gladstone, koja glumi ženu na meti zbog svog bogatstva u filmu " Killers of the Flower Moon", Emma Stone iz " Poor Things", Carey Mulligan iz "Maestra", Annette Bening iz filma "Nyad" i Margot Robbie iz ‘‘Barbie‘‘.

A u istoj kategoriji u muškoj konkurenciji nominirani su Brian Cox, Matthew Macfadyen i Kieran Culkin (Succession‘‘), Billy Crudup (The Morning Show‘‘) i Pedro Pascal (The Last of Us).

Za televizijske nagrade natjecat će se hvaljena serija "Succession" koja je među četiri nominacije u utrci i za nagradu za najbolji ansambl u dramskoj seriji, a konkurenti su joj "The Crown", "The Gilded Age", "The Last of Us" i "The Morning Show". Za najbolji ansambl u televizijskoj komediji bit će utrka između serija "The Bear", "Ted Lasso", "Only Murders in the Building", "Abbott Elementary" i "Barry".

image

Jon Hamm i nominirana Jennifer Anistonu seriji ‘The Morning Show‘

STEVE SANDS/NEWYORKNEWSWIRE/BAUER-GRIFFIN/SHUTTERSTOCK

Za najbolju glumicu u dramskoj seriji nominirane su Jennifer Aniston (‘‘The Morning Show‘‘), Elizabeth Debicki (‘‘The Crown‘‘), Bella Ramsey (‘‘The Last of Us‘‘),Keri Russell (‘‘The Diplomat‘‘) i Sarah Snock (‘‘Succession‘‘).

A u istoj kategoriji u muškoj konkurenciji nominirani su Brian Cox, Matthew Macfadyen i Kieran Culkin (Succession‘‘), Billy Crudup (The Morning Show‘‘) i Pedro Pascal (The Last of Us).

image

Brian Cox nominiran je za ulogu us eriji ‘Succession‘

JULIE EDWARDS/AVALON/PROFIMEDIA

Zvijezde serije "Ted Lasso", Jason Sudeikis i Brett Goldstein odmjerit će snage u utrci za najboljeg glumca u komediji uz kolege Jeremyja Allena Whitea i Ebon Moss-Bachrach iz serije "The Bear". Nominiran je Bill Hader, poznat po posljednjoj sezoni komedije o ubojicama "Barry". Za nagradu najbolje glavne glumice u humorističnoj seriji natjecat će se Quinta Brunson (“Abbott Elementary”), Ayo Edebiri (“The Bear”), Hannah Waddingham (“Ted Lasso”) te Alexa Bornstein i Rachel Brosnahan iz serije “The Marvelous Mrs. Maisel”.

image

Nominirana Emma Stone za ulogu u filmu "Poor Things" osvojila je Zlatni globus

ROBYN BECK AFP

Dodjela SAG Awards u kategoriji filma smatra se najboljom smjernicom za Oscare s obzirom na to da su glasači za ovu nagradu u velikom broju i članovi Akademije filmske umjetnosti i znanosti koja odlučuje o Zlatnim kipićima.

Primjerice, prošlogodišnji dobitnici SAG nagrada - Brendan Fraser, Michelle Yeoh, Ke Huy Quan i Jamie Lee Curtis - osvojili su i Oscara. I premda SAG nema nagradu za najbolji film, nominacije i nagrade mogu dati točne naznake koji bi film mogao trijumfirati na Oscarima. A jedina nagrada koja je za sada poznata na SAG Awards je ona za životno djelo koju će dobiti legendarna Barbara Streisand.

image

Barbra Streisand dobiva nagradu za životno dijelo

PHOTO IMAGE PRESS/SPLASH/PROFIMEDIA

Dodjela će se održat 24. veljače, a prvi put u povijesti direktan prijenos bit će na Netflixu.

Linker
02. svibanj 2024 03:04