Tanja Bažalac
O suprugu i receptu za dobar brak

Jelena Đoković nikad iskrenija: Otkrila predivnu priču koja će je zauvijek vezati uz Hrvatsku

Supruga najboljeg tenisača svijeta u ekskluzivnom razgovoru za Gloriju otkriva što sve čine da bi pomogli oboljelima od koronavirusa u njihovoj domovini Srbiji te kako im sada izgleda svakodnevica - bez turnira i putovanja.

Do prije samo mjesec dana činilo se da ništa ne može zaustaviti bračni par Đoković: 32-godišnji Novak je - kao najbolji tenisač svijeta - osvajao turnir za turnirom, dok se njegova supruga Jelena (33) brinula o djeci, Stefanu (5) i Tari (2), te uspješno vodila Zakladu Novak Đoković zahvaljujući kojoj je u njihovoj domovini Srbiji, među ostalim, otvoreno 45 novih vrtića. A onda je sredinom ožujka koronavirus zaustavio čitav planet. Novaka i Jelenu samo nakratko jer su sve svoje snage - umjesto u tenis i biznis - usmjerili ka pomoći Srbiji, gdje sve brže raste broj oboljelih od Covida-19. Nedavno su donirali milijun eura za kupnju respiratora te su, kaže Jelena, okrenuli nebo i zemlju kako bi se u rekordnom roku bolnicama osigurala medicinska oprema.

“Sretni smo što zahvaljujući Novaku možemo doći do stručnjaka iz cijelog svijeta, sada je najvažnije da ti aparati stignu na vrijeme i da pomognemo ljudima”, kaže Jelena Đoković, koja je u ekskluzivnom intervjuu za Gloriju otkrila kako se njezina obitelj nosi sa životom u izolaciji, što čini da bi ostala mentalno jaka te kakvim je to neraskidivim nitima vezana uz Hrvatsku.

POGLEDAJTE VIDEO UOČI INTERVJUA...

Ovo je rijetka prilika da je cijela obitelj na okupu. Zašto, za razliku od ostalih supruga, vi ne pratite Novaka na turnirima?
- Život tenisača i sportaša općenito nije prilagođen njegovoj obitelji. Mi smo zajedno odlučili da Novak odlazi sam na turnire jer mu je potrebna puna koncentracija. Da bi postizao ovakve uspjehe, cijelo vrijeme mora imati rutinu i biti posvećen teniskim obvezama.

Družite li se sa suprugama drugih tenisača?
- Nikada nisam mnogo vremena provodila u tzv. player’s loungeu, gdje se okupljaju obitelji i prijatelji. Uvijek bih samo dolazila na meč i potom otišla dalje jer nisam htjela biti odvojena od djece i posla. No sprijateljila sam se s djevojkama i ženama tenisača iz našeg Davis Cup tima. Sve su to žene lavice. Hrabre, dosljedne, neovisne, pune ljubavi i razumijevanja. Iskrene smo prijateljice, iako su nam muževi često na suprotnim stranama mreže.

Jeste li bliski i s nekim iz Hrvatske?
- Jako mi je draga prijateljica Aida Ljubičić, supruga vašeg Ivana Ljubičića. Uvijek je bila prisutna u mom životu u nekim prijelomnim trenucima. Od nje sam puno naučila o majčinstvu i bračnim odnosima. Kad sam prije 15 godina prohodala s Novakom, on je tada trenirao s Ivanom, a Aida me vrlo lijepo i toplo prihvatila. I sada je često nazovem i pitam za savjet.

Tanja Bažalac
Direktorica Zaklade Novak Đoković sa zanimanjem je pročitala Glorijinu reportažu o hrvatskoj tenisačici Donni Vekić koja također, kao i Jelenina obitelj, živi u Monaku.

Koji je bio prijelomni trenutak u vašem životu koji vas je odredio da postanete to što jeste?
- Bilo je to kada mi je bilo 17 godina, tada je moja dvije godine starija sestra Marija otišla u Ameriku na školovanje. Bile smo jako bliske, ona mi je bila najbolja prijateljica. Nakon što je ona otišla, shvatila sam da moram odrasti. Najveći mi je šok bio kada se vratila, jer se promijenila. Drugi takav trenutak bio je kada sam u Milanu upisala studij poslovne administracije na Sveučilištu Bocconi. Ondje sam naučila što je zahvalnost - jer mi je pomogla osoba koja to uopće nije morala. I to je jedna predivna priča koja me veže uz Hrvatsku.

Možete li nam otkriti detalje?
- Nisam odmah dobila mjesto u studentskom domu pa sam nakon mnogo peripetija preko mame došla do gospođe Lidije iz Šibenika, koja je u to vrijeme živjela u okolici Milana i radila u jednom domu za starije. Ona me je primila u svoj skromni dom. Spavale smo u istom krevetu, brinula se za mene kao da sam joj kći.

Ona je za mene - moja druga mama.

Nije imala mnogo, no sjećam se da mi je dala 50 eura džeparca i rekla - zaslužila si. Umrla je lani nakon teške bolesti. Bile smo u stalnom kontaktu, pokušavala sam joj pokazati koliko mi je važna u životu, na neki način joj se odužiti za sve što je učinila za mene. Nadam se da sam joj uspjela zahvaliti na svemu. Neki govore o neprijateljskim odnosima između naših dviju država, no to za mene ne postoji. Lidija me naučila što je zahvalnost jer mi je sve dala, a nije morala.

Pet i pol godina nakon vjenčanja, što biste rekli da je recept za dobar brak?
- Mislim da ne postoji neka formula, brak jednostavno funkcionira ili ne. Kao i svaki odnos. Potrebno je mnogo poštovanja i emocionalnog angažmana da bi brak bio kvalitetan i trajao. Novak puno putuje, a kad se vrati s puta, to je kao da se opet upoznajemo, ponovno se zavodimo jer smo se oboje u međuvremenu zaželjeli jedno drugog i možda ne tako uočljivo na prvi pogled, ali i promijenili.

Mediji se bave vašim životima, nagađaju o bračnim krizama, prate jeste li dotjerani... Kako na to reagirate?
- Jedan dan se živciram, drugi dan sam mirna. Sve je jednostavnije otkako sam prije dvije godine prestala čitati napise o svom životu. Sada to umjesto mene radi moj tim.

S kakvim ste se predrasudama susretali u životu?
- Predrasude me uvijek prate. Ja sam žena uspješnog sportaša pa neki misle da znaju kako trebam izgledati, kako govoriti, s kim se trebam družiti. Srećom, kada sam postala majka, shvatila sam da se moram baviti sobom pa su me drugi prestali zanimati.

LONDON, ENGLAND - JULY 08:  Novak Djokovic and Jelena Ristic attend the Novak Djokovic Foundation inaugural London gala dinner at The Roundhouse on July 8, 2013 in London, England.  The foundation supports vulnerable and disadvantaged children, especially in Djokovics native Serbia.  (Photo by Tim P. Whitby/Getty Images for Novak Djokovic Foundation)
Tim P. Whitby/Getty Images
Jelena i Novak Đoković već su 15 godina zajedno u dobru i zlu.

Kako izgleda život s osobom koja tvrdi da u životu ne postoji nemoguće?
- Za početak, mnogo vremena provodite sami. Kod njega nema predaha. Uvijek je pred njim neki novi put, neki novi cilj… Na neka putovanja odlazi sam, a ponekad idemo zajedno. Život uz tako uspješnu osobu zahtijeva da radite na sebi, otkrivate svoje potrebe, svoju bit. Vrlo je lako izgubiti sebe uz tako uspješnog čovjeka jer uspješni ljudi konzumiraju svu pažnju i energiju, sve se oko njih okreće. Ja sam na vrijeme spoznala da to ne želim, ali često sam upadala u klopku i imala gomile uspona i padova. Na kraju je uvijek riječ samo o vama. Ako možete lijepo živjeti sami sa sobom, onda možete i s drugima. Zvuči otrcano, ali ovo pravilo itekako vrijedi u slučaju života s ekstremno uspješnom osobom.

Tko je u vašem braku romantičan, a tko stoji s nogama čvrsto na zemlji?
- Oboje smo romantični, ali i čvrsto na zemlji, svatko na svoj način. Ja mu pomažem pisati knjige, on organizira neke nevjerojatne izlaske, piše mi pisma, ja ga iznenadim nekom sitnicom… Ljubav i pripadnost izražavamo si na milijun načina.

Što su vas djeca naučila?
- Oni su moji životni učitelji. Vrijeme provedeno s njima, dok su ovako mali i nevini, je neprocjenjivo. Uče me da i ja tako promatram svijet. Predivno je što ne primjećuju razlike u boji kože ili kose, odijevanju, novcu… Kada sam postala mama, sve što sam skrivala isplivalo je na površinu pa sad moram raditi na sebi, da ne bih na njih prenijela te iste strahove.


Izdvojili smo tek nekoliko pitanja iz velikog ekskluzivnog intervjua koji je Jelena Đoković dala glavnoj urednici Glorije.

Kakva je kao novinarka i kako proživljava suprugove mečeve, kojim se načelima vodi u poslu, u čemu je savjetuje prijateljica Anna Wintour, legendarna urednica Voguea, što misli o estetskim zahvatima, koliko utjecaja ima na suprugovu karijeru i uspjehe, u kojim je situacijama bespogovorno sluša i što bi djeci rekla da se poput tate jednog dana požele baviti tenisom - pročitajte ekskluzivno u novom broju Glorije.

U novom broju magazina Gloria, koja je na kioscima od 16. travnja, čitajte i:

  • INTERVJU: ROMINA KNEŽIĆ Najteži dani u obitelji omiljene voditeljice
  • MRAČNE TAJNE KARANTENE Obiteljsko nasilje u doba pandemije
  • JAGODA BUIĆ Sigurno utočište u Provansi
  • BORIS JOHNSON Britanski premijer pobijedio koronu
  • STIL ŽIVOTA Fantastične ptice Garyja Jamesa McQueena
  • VRTLARICE NOVOG KOVA Terase i balkoni naših poznatih dama
  • KUHINJA: ALMIRA OSMANOVIĆ Četiri zdrava jela svaki dan

Uz novi broj Glorije ne propustite na dar i pakiranje Sanytola!

Linker
20. travanj 2024 04:07