Mizogine uvrede su kap preko čaše


 

 BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
Kap preko čaše

Jeremyja Clarksona stigle posljedice napada na Meghan Markle

Zbog uvreda na Meghanin račun otkazana mu je serija Amazon Primeu, isprika vojvodama od Sussexa nije prihvaćena, a zgrozio je i vlastitu kćer Emily.

Zbog uvreda na Meghanin račun otkazana mu je serija Amazon Primeu, isprika vojvodama od Sussexa nije prihvaćena, a zgrozio je i vlastitu kćer Emily.

Koliko god se čitateljima sviđao njegov neuglađen stil i brutalna otvorenost, slavni televizijski voditelj i kolumnist novina "The Sun", Jeremy Clarkson, prešao je svaku granicu u kolumni punoj uvreda na račun Meghan Markle. Ispisao ju je prošlog mjeseca, nakon što je na Netflixu počelo prikazivanje drugog dijela dokumentarne serije "Harry & Meghan". U svom tekstu je, mrtav-hladan, napisao da "mrzi Meghan".

Dodao je i da "sanja o danu kada će biti natjerana da paradira gola ulicama svakog grada u Britaniji dok publika skandira: "Sramota!". I baca grumene izmeta na nju". Te izjave izazvale su žustre reakcije preko 25.000 čitatelja: vojvotkinja od Sussexa nije baš svima draga u Velikoj Britaniji, ali i njezinim žestokim kritičarima jasno je da se Jeremy Clarkson u svojoj kolumni ne može jezikom ulice obračunavati s javnim osobama koje, eto, ne voli. Uvrede ni u kojem slučaju nisu način na koji je poželjno komunicirati u javnom prostoru. Osudila ga je kćer Emily Clarkson, kao i mnogi drugi.

Emily se ogradila od oca, a njegovu kolumni upisala je kao "mizoginiju i medijsko zlostavljanje žena u javnom prostoru.

Dodala je: "Odlučno se protivim svemu što je moj otac napisao o Meghan Markle". Shvativši što je napravio, Jeremy Clarkson počeo se ispričavati. Paru je poslao e-mail (naslovljen na princa, a ne na majku dvoje djece koju je uvrijedio), kako bi se ispričao zbog svog teksta u The Sunu, prenosi Sky News. Objavio je ispriku i na Instagramu, počeo se posipati pepelom po glavi. Pokušao se opravdati i tvrdnjom da je tekst pušten bez da ga je itko u novinama prije toga pročitao. Navodi kako se pišući o Meghan nespretno osvrnuo na scenu u seriji "Igra prijestolja".

image

Kontroverzni voditelj i kolumnist Jeremy Clarkson

IAN WEST/PA IMAGES/PROFIMEDIA

"To je loše prošlo, mnogi me kritiziraju. Užasnut sam što sam nanio toliko boli i ubuduće ću biti oprezniji. Telefon mi je poludio. Bliski prijatelji su bijesni. Čak me i vlastita kći osudila", rekao je.

Pa ipak, uz isprike mu se potkrala čudna izjava kako je "u posljednjih trideset godina napisao gotovo pet tisuća novinskih kolumni, tako da je bilo neizbježno da će se jednog dana pojaviti jedna od prokletih stvari. Što se i dogodilo s tekstom o Meghan."

image

Vojvode od Sussexa nisu prihvatili ispriku

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Glasnogovornik vojvotkinje i vojvode od Sussexa rekao je da je par odbija njegovu ispriku. Ne vjeruje da je sporni članak neoprezan, izoliran incident.

"Iako je danas g. Clarkson uputio novu javnu ispriku, ono što tek treba riješiti je njegov dugogodišnji obrazac pisanja članaka koji šire retoriku mržnje, opasne teorije zavjere i mizoginiju”, stoji u priopćenju. Tekst je povučen, ispričao se i izdavač, a jučer je objavljeno kako će Amazon Prime zbog kolumne o Meghan Markle, prekinuti suradnju s Clarksonom.

Njegova serija "Clarkson’s Farm" više se neće prikazivati.

Linker
26. travanj 2024 02:07