70. rođendan

John Travolta nizao je velike filmske uspjehe, a u privatnom životu proživljavao najveće tragedije

Početkom veljače glumac je stigao u Italiju gdje je bio gost na Sanremu, a i tada je mnoge iznenadio svojom životnom energijom pa je malo tko pomislio da za samo nekoliko dana navršava ni manje ni više nego - okruglih 70 godina.

Nakon što je prije desetak dana pokazao da je još uvijek u odličnoj formi i svojim plesnim pokretima zabavio publiku Sanrema legendarni holivudski glumac John Travolta vratio se u Ameriku kako bi u krugu obitelji 18. veljače proslavio svoj jubilarni rođendan, 70. rođendan. Sudeći po energiji koja ga nimalo ne napušta malo tko bi rekao da je slavni glumac zakoračio u osmo desetljeće života koje su obilježili veliki filmski uspjesi, ali i tragedije.

John Travolta rođen je 1954. godine u New Jerseyu gdje je odrastao s ocem Salvatoreom i majkom Helen te petero braće – Joey, Ellen, Ann, Margaret i Sam. Proslavio se ulogama u filmovima "Briljantin" i "Groznica subotnje večeri" za koji je bio i nominiran za Oscara za najboljeg glumca. Nakon tih filmova njegova karijera krenula je nizbrdo i u toj krizi čak je odbio uloge u filmovima "Američki žigolo" i "Oficir i džentlmen" koji su postali kino-hitovi, a odbijene uloge prihvatio je Richard Gere.

Njegova karijera ponovno je zaživjela ulogom Vincenta Vege u filmu Quentina Tarantina "Pakleni šund" zbog čega je poznatom redatelju neizmjerno zahvalan. "Za ulogu su bili zainteresirani ljudi mnogo zanimljiviji od mene. No, Quentin je stavio svoju karijeru na kocku i odbio napraviti film bez mene", priznao je svojedobno glumac.

Za ulogu u "Paklenom šundu" Travolta je ponovno bio nominiran za nagradu Oscar za najboljeg glumca, ali mu je i taj izmakao za razliku od Zlatnog globusa koji je osvojio za najboljeg glumca u filmu "Uhvatite maloga". Uskoro bi se ponovno trebao naći na velikom platnu jer je 2023. godine najavljeno da će glumiti u filmu "Atentat" koji govori o atentatu na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. Uz njega bi trebali glumiti Al Pacino i Viggo Mortensen, no kada će krenuti snimanje još uvijek nije poznato.

No, ono što je poznato je to da su Travoltin život obilježile i velike tragedije, a jedna od njih je i smrt sina. Slavni glumac svojedobno je u razgovoru s Barryjem Normanom za BBC priznao da mu je to najgore što mu se dogodilo u životu. Jett Travolta preminuo je 2009. godine u 16. godini života. Mladić je bolovao od Kawasakijeve bolesti, sistemskog vaskulitisa koji zahvaća koronarne arterije i dovodi do aneurizme, borio s neurološkim ispadima povezanih s autizmom, a tijekom boravka u kupaonici se poskliznuo i udario glavom o pod. U lokalnu bolnicu stigao je prekasno i više mu nije bilo spasa.

image

John Travolta i Kelly Preston sa sinom Jetom

INSTAGRAM

"Gubitak djeteta je noćna mora svakog roditelja, to je nešto najgore što mi se dogodilo u životu. Iskreno, nisam bio siguran hoću li to i kako preživjeti", priznao je kasnije glumac i otkrio da mu je scijentologija puno pomogla u oporavku. "Zauvijek ću biti zahvalan Scijentološkoj crkvi što me podupirala pune dvije godine, doslovno od ponedjeljka do nedjelje i pomogla mi da prođem kroz bol zbog gubitka djeteta", istaknuo je glumac koji je od 1991. godine bio u braku s Kelly Preston. Novi udarac život mu je zadao prije nepune četiri godine kada je njegova voljena supruga, s kojom ima još dvoje djece: 23-godišnju kći Ellen Bleu i 13-godišnjeg sina Benjamina, preminula nakon duge i teške bolesti.

Ljubavna priča Johna Travolte i njegove pokojne supruge Kelly Preston jedna je od najljepših, ali i najtužnijih u holivudskoj tvornici snova. Nije to bila ljubav na prvi pogled, ali je potrajala nepunih 30 godina, sve do prerane smrti Kelly Preston, koja je 2020. preminula od posljedica zloćudne bolesti, a svoje su probleme, kad god bi se pojavili i činili im se nepremostivima, rješavali u savjetovalištu u zajedničkim razgovorima s bračnom terapeutkinjom.

image

John Travolta s kćeri Ellom Bleu i sinom Benjaminom

INSTAGRAM

John Travolta i Kelly Preston upoznali su se 1988. godine na snimanju komedije "The Experts" (Stručnjaci), čije su bili zvijezde. Kelly se tada oporavljala od propalog braka s kolegom Kevinom Gageom i bila meta udvaranja jednog od najšarmantnijih holivudskih zavodnika Georga Clooneyja. U takvoj konstelaciji John Travolta je odlučio pričekati svoju priliku i dočekao je dvije godine kasnije. Za svoje vjenčanje odabrali su luksuzni pariški Hotel de Crillon, a nakon povratka iz grada ljubavi za prijatelje su priredili svadbeno slavlje u Daytona Beachu na Floridi.

Linker
23. travanj 2024 08:48