Zgrožena javnost

Kim se napokon oglasila nakon Kanyeovog antisemitskog ispada: ‘Stojim uz Židove‘

Osudila je poziv Kanyea Westa na netrpeljivost prema židovskoj zajednici koji su prihvatili ekstremistički prosvjednici i užasnuli Ameriku.

Čini se da je Kim Kardashian napokon shvatila da nije dovoljno ne odgovarati na pozive bivšeg supruga čiji su javni govor mržnje prihvatile američke ekstremne, pronacističke skupine. Otkako je Kanye West početkom ovog mjeseca u sad već izbrisanom tweetu ničim izazvan zakotrljao antisemitsku lavinu, reality zvijezda konačno se oglasila.

"Govor mržnje nikada nije opravdan. Stojim uz židovsku zajednicu. Neka pozivi na strašno nasilje i retorika mržnje prema židovskoj zajednici smjesta prestanu", tweetala je.

I njezina sestra Khloe osudila je ispad, solidarizirala se sa židovskim prijateljima i jasno dala na znanje da ne tolerira ekstremizam. Pitanje je samo je li to dovoljno? Problem je u tome što je Westov ispad dobio zastrašujući nastavak. Nakon što je zbog samo njemu znanog ‘razloga‘ izrazio netrpeljivost prema Židovima, na nadvožnjacima američkih autocesta nedavno su osvanuli antisemitski transparenti:"Kanye je u pravu za Židove. Potrubi ako misliš isto". Ekstremisti koji su ih izvjesili pritom su dizali ruke u nacistički pozdrav, prenosi Daily Mail.

Da stvar bude gora, antisemitski prosvjednici pojavili su se i u Los Angelesu: svima je sada jasno da zastrašujuća ideologija iz II. svjetskog rata ima sljedbenike i u 21. stoljeću - u zemlji čiji su vojnici ginuli na europskim ratištima boreći se protiv nacističke Njemačke.

Naravno, javnost je zgrožena. Na društvenim mrežama redaju se osude holivudskih zvijezda Julianne Moore, Amy Schumer, fitness instruktorice slavnih Amande Kloots i nasljednice Kathy Hilton. Među prvima se oglasila Jennifer Aniston.

image

Jennifer Aniston nema toleranciju prema antisemitizmu.

KRISTIN CALLAHAN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Neonacisti dižu ruke u pozdrav kojim je tijekom holokausta izražavala podrška i poslušnost Adolfu Hitleru", napisala je i podijelila tweet američke političke komentatorice Ane Navarro: "Mentalna bolest nije izgovor za netrpeljivost i antisemitizam. I točka".

Zbog svega što se događa, stječe se dojam da gesta Kim Kardashian ipak nije dovoljna. Da, život nije lak s obzirom na to da je bivši suprug svako malo sramoti svjestan da će javnost i nju povezati s njegovim neshvatljivim ponašanjem. Ali, to ne znači da ne postoji načina na koji bi ga, uz pomoć odvjetnika i konačno, ispravne reakcije vlasti, mogla ušutkati. Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, možda je došlo vrijeme da promućurna poduzetnica skine rukavice.

Linker
20. travanj 2024 15:19