veliki uspjeh

Konstrakti se otvaraju glazbena vrata svijeta: Mogla bi biti nominirana za Grammy

Sa svojim hitom ‘In corpore sano‘ zaludjela je regiju i svijet, a sada je ušla u razmatranje za prestižnu glazbenu nagradu.

Srpska glazbenica Ana Đurić Konstrakta, koja je na ovogodišnjem Eurosongu predstavljala Srbiju s pjesmom "In corpore sano", ušla je u razmatranje za nominaciju za prestižnu glazbenu nagradu Grammy.

Konstrakta je na društvenim mrežama otkrila da je predložena u dvije kategorije - za Najboljeg novog izvođača i Najbolji svjetski nastup.

Kako je rekla u videu, predložio ju je jedan od članova Američke akademije za diskografsku umjetnost i znanost, a mogla bi biti nominirana ako skupi dovoljno glasova žirija.

Samo predlaganje će trajati do 23. listopada, dok će popis nominiranih biti objavljen u studenom. Ova glazbenica svojim je hitom i performansom zaludjela cijelu regiju, ali i svijet, a stihovi "umetnica mora biti zdrava" još uvijek se pjevuše i koriste kao fraza u svakodnevnom govoru.

image

Ana Đurić Konstrakta

NERA SIMIC/CROPIX

Kako nam je otkrila u intervjuu za Gloriju.hr prije nastupa na Eurosongu, inspiracija joj je bila Marina Abramović i njen performans "Art must be beautiful, artist must be beautiful".

"Da, u tom trenutku mi je bila, ali cijeli tekst je inspiriran životom i okolnostima u kojima mi živimo i tu prvenstveno govorim iz prvog lica. To je moj doživljaj, a ovo prepoznavanje je pokazalo da su se mnogi i s tim identificirali. Marina Abramović je jedna od referenci u pjesmi", objasnila je Konstrakta, čiji se nastup, između ostalog, sastoji od pranja ruku u lavoru.

No, polazište za to nikom nije željela otkriti. "To je ono što ja pokušavam izbjeći da kažem. Osnovna ideja bila je ta repetitivna radnja koja postoji, kompulzivna radnja. Ali tu zaista postoji potencijal za razna iščitavanja", rekla je glazbenica.

Linker
16. travanj 2024 09:44