Potresna ispovijest

Legendarna manekenka progovorila o seksualnom zlostavljanju na snimanjima

Paulina Porizkova objavila je sredinom studenog knjigu eseja kojom pojašnjava zašto je prije dvije godine doživjela emocionalni i financijski slom?

Jedna od najuspješnijih manekenki 80-ih, Paulina Porizkova, objavila je ovog tjedna knjigu autobiografskih eseja "No Filter: The Good, The Bad and The Beautiful" kojima pojašnjava zašto je prije dvije godine, na društvenim mrežama, proživljavala emocionalni slom. Kao uzrok svih problema navodi činjenicu da je karijeru započela kao neiskvarena, naivna klinka, nespremna za prevrtljiv svijet mode što ju je mnogo godina kasnije skupo stajalo.

Manekenska karijera dogodila joj se u Švedskoj, novoj domovini kamo se sklonila s majkom i mlađim bratom poslije traumatičnog odlaska iz tadašnje Čehoslovačke. Priča počinje tako da ju je prijateljica iz srednje škole zamolila da joj pozira jer se htjela probiti kao modna fotografkinja. Lovcima na talente za oko su zapale Paulinine prodorne plave oči, a ne autorica radova. Nedugo poslije prvog, nemuštog poziranja, modeling joj je postao profesija: napustila je srednju školu, potpisala prvi ugovor s agencijom Elite i preselila se u Pariz.

Vrlo brzo dogodio joj se nevjerojatan uspjeh, no problem je bio u tome što se nije znala nositi s poplavom angažmana (postala je prva manekenka iz Istočne Europe na naslovnici magazina Sports Illustrated Swimsuit Issuea 1988.) ali i sa spodobama koje su tko zna otkud dogmizale pokušavajući je iskoristiti.

image

Manekenka u danima najveće slave.

ATLANTIC CINE/ENTERTAINMENT PICTURES/PROFIMEDIA

"Bila sam klinka koja je muški spolni organ spazila prvi put u životu. Fotograf mi je na snimanju stavio svoj penis na rame. Osjetila sam nešto toplo, mekano i začuđeno gledala u tu čudnu stvar smještenu između moje ključne kosti i vrata", napisala je u knjizi čije izvatke prenosi Page Six.

Nije bila sigurna što učiniti. Začula je smijeh prisutne vizažistice (nije joj palo na pamet pomoći joj). Smijeh je zbunjenu i ustrašenu Paulinu naveo da povjeruje kako je ta strašna situacija – smiješna! Nije shvaćala da je fotograf iskorištava i zlostavlja. Kasnije joj se na drugom snimanju dogodilo nešto slično. Drugi fotograf je 15-godišnjoj manekenki u jednom trenutku rekao da ga gleda u kameru kao da želi oralni seks. Mlada djevojka ga je zbunjeno pogledala jer nije znala o čemu priča. Nije joj bilo jasno da joj takvo što ni u kojem slučaju nije smio reći.

Bila je nespremna i na udvaranje američkog rokera Rica Ocaseka, frontmena benda The Cars. Svim mastima premazani glazbenik i otac četvorice sinova, zaveo ju je na snimanju glazbenog spota "Drive". Bio je još u drugom braku, imao je četrdeset godina, a Paulini je bilo tek devetnaest. Na žalost, ni tada uz sebe nije imala nikoga tko bi joj da pobjegne od glazbenika što je noge dalje nose.

image

S Tomom Selleckom snimila je 1989. film ‘Her Alibi‘.

RIGHTS MANAGED/MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA

"Gledajući ga kako mi prilazi, znala sam da je to čovjek za kojeg ću se udati", piše u knjizi.

Vjenčali su se 1989. godine, čim je njegov razvod finaliziran, ali brak im je bio daleko od bajke. Suprug joj je bio posesivan i strahovito ljubomoran čak i na njezine gay prijatelje.

"Na kraju sam se odrekla svih svojih prijatelja, hetero ili gay. Ništa nije bilo tako važno kao naša ljubav," napisala je.

Trpjela je i njezina karijera jer zbog njegovog prigovaranja nije prihvaćala angažmane koji su od nje zahtijevali rad s muškarcima koji mu nisu bili po volji.

"Doživljavala sam ispade njegovog ljubomornog bijesa. Prestala sam raditi poslove koji su uključivali rad s previše muškaraca, odustajala sam i od poslova koji se nisu poklapali s njegovim rasporedom”.

image

Sa suprugom Ricom Ocasekom.

MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Malo kome je jasno zašto je na to pristajala i zašto je ostala u tom braku u kojem su dobili sinove Jonathana i Olivera čak trideset godina? Priča ima gorki kraj: odbacio ju je kad je ostarjela i prestala mu biti zanimljiva. Na jedvite jade pristao je prodati 14 milijuna dolara vrijednu vilu kako bi podijelili imovinu jer nije imala od čega živjeti. Finalizaciju podjele bračne stečevine omela je njegova nenadana smrt 2019.: manekenka je tek poslije njegovog sprovoda doznala da ju je isključio iz oporuke. Ukratko, u pedesetim godinama, Paulina Porizkova našla se na ulici, bez izgleda za posao, s gomilom neplaćenih računa za porez koje je naslijedila od supruga.

image

U braku s Ricom Ocasekom dobila je sinove
Jonathana i Olivera.

SHUTTERSTOCK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Morala sam tužiti vlastitog poslovnog menadžera koji je sada bio povjerenik muževe imovine, a time i njegovu djecu iz bivših brakova koji su također bili korisnici imovine pokojnog muža", napisala je otkrivši da ju je sudski spor umalo gurnuo preko ponora.

Danas u zrelim godinama počinje ispočetka, dobiva sve više angažmana, a sud joj je dodijelio i bračnu stečevinu. Tek je sada svjesna svojih pogrešaka, naivnih procjena i emocionalne ovisnosti o muškarcu koju ju je umalo uništio. Zato je napisala knjigu, kao pouku ženama što nikako ne smiju učiniti nađu li se na njenom mjestu.

Linker
17. travanj 2024 16:15