KAKAV FRAJER

Legendarni buntovnik odbio primiti Oscara! Isprika stigla nakon pola stoljeća

Akademijina isprika za šikaniranje Brandovoj kolegici Sacheen Littlefeather stigla je nakon pola stoljeća.

Za potvrdu istinske veličine i značaja nagrade nisu najvažnije, pa čak niti nužne. Znao je to jedan od najvećih filmskih glumaca svih vremena Marlon Brando, zvijezda kultnih holivudskih naslova kao što su ‘Kum‘, ‘Apokalipsa danas‘, ‘Tramvaj zvan žudnja‘, ‘Posljednji tango u Parizu‘, ‘Divljak‘, ‘Na dokovima New Yorka‘... i brojnih drugih filmova koji su obilježili povijest sedme umjetnosti.

U anale filmske umjetnosti upisao se i kao jedan od rijetkih glumaca koji je odbio Oscara, najvažniju filmsku nagradu na svijetu.

image

Marlon Brando u filmu ‘Divljak‘

HOLLYWOOD PHOTO ARCHIVE/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Legendarni glumac odavno već nije s nama, preminuo je u 81. godini života 1. srpnja 2004., a više od svega želio je da ga pamtimo kao aktivista za ljudska prava i čovjeka kojemu je opće dobro bilo iznad svakog privatnog i osobnog interesa.

Pa bi danas, da je to moguće, sigurno bio sretan što su se čelnici Američke filmske akademije nakon gotovo pola stoljeća odlučili javno ispričati njegovoj 75-godišnjoj kolegici Sacheen Littlefeather zbog bojkota cjelokupne industrije.

I to zato jer je na dodjeli Oscara 1973., u ime Marlona Branda, održala kratki, jednominutni govor o stereotipima i lošem postupanju prema američkim Indijancima u zabavnoj industriji i o masakrima počinjenim nad domorodačkim stanovništvom Sjedinjenih Država, te odbila primiti njegovu nagradu za najboljeg glumca.

Pogledajte video

"Sedamnaestog rujna pridružite se Sacheen Littlefeather u Muzeju akademije na večeri razgovora, zacjeljivanja i izvedbi tijekom koje ćemo se prisjetiti utjecaja koji je imao njezin govor na 45. dodjeli nagrade Oscara. Zbog svojih je riječi doživjela profesionalni bojkot, zlostavljanje, napade i diskriminaciju, a sad ćemo joj napokon uputiti dugo iščekivanu i zasluženu ispriku. A Sacheen vas poziva na nezaboravno slavlje uz izvedbe domorodačkih izvođačkih skupina uživo", objavila je Američka filmska akademija.

Linker
01. travanj 2024 21:27