JUSTIN NG/AVALON/PROFIMEDIA
SADA SAMO ŽIVI

Marina Abramović o borbi za život nakon rutinske operacije: "Bol je bila nevjerojatna"

Iako je više od dva mjeseca provela u bolnici na intenzivnoj njezi, uspješno se oporavila i nastavlja sa svojim performansima, a uskoro će proslaviti 77. rođendan.

Iako je više od dva mjeseca provela u bolnici na intenzivnoj njezi, uspješno se oporavila i nastavlja sa svojim performansima, a uskoro će proslaviti 77. rođendan.

Slavna konceptualna umjetnica Marina Abramović, ovih je dana za britanski The Guardian progovorila o teškim zdravstvenim problemima koju su ju snašli prije nekoliko mjeseci. Naime, nakon rutinske operacije koljena došlo je do komplikacija, dobila je plućnu emboliju i šest tjedana provela je na intenzivnoj njezi ‘plešući‘ između života i smrti. Imala je tri operacije, dobila je devet transfuzija krvi i neko vrijeme bila u komi.

Iako je umjetnica u svojih pedeset godina djelovanja vrlo česti sama sebi nanosila bol, testirala izdržljivost vlastitog tijela i psihe do krajnjih granica, izgladnjivala se pa skoro i spalila, sve u svrhu umjetnosti, ovo bolničko iskustvo sasvim je drugačije doživjela.

image

Na njezinom slavnom performansu ‘Umjetnik je prisutan‘ u njujorškoj galeriji MoMA gdje je provela sjedeći 716 sati i 30 minuta, bio je i njezin pokojni životni partner, njemački umjetnik Ulay

NAMEFACE/DDP USA/PROFIMEDIA

"Za početak, svaka četiri sata liječnici su mi davali opijate s kojima sam se teško nosila. Ja naime, ne mogu piti alkohol, ne mogu uzimati lijekove, čak ni aspirin. Želim uvijek osjećati svoje tijelo. Pa sam ih prestala uzimati. Bol je bila nevjerojatna. Ali znala sam da će mi to omogućiti brži oporavak jer mogu i znam upotrijebiti snagu volje da brže ustanem iz kreveta. U protivnom bih još mogla biti tamo u bolnici.”

Iako je tema njezinih performansa često bila prolaznost i smrti, boravak u bolnici i istinsko suočavanje s vlastitom smrtnošću prilično ju je promijenilo. Prije dvadesetak godina izvodila je performans u kojem je gola ležala s ljudskim kosturom na sebi, a 2020. je napravila operni projekt ‘‘7 smrti Marije Callas‘‘ u kojem sedam puta umire na pozornici. Sada joj, kako je rekla, ne pada na pamet izvoditi takve vrste performansa.

image

S Robertom Redfordom na njegovom Sundance Film Festivalu u Park Cityju

MICHAEL LOCCISANO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA MICHAEL LOCCISANO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

"Sada samo živim! Ne želim imati posla s nikakvim kosturima. Iako nikada ne kuham, jučer sam pekla kruh s maslinama. Budim se sretna i pjevam cijeli dan.” A može pjevati jer osim što se izvukla iz vrlo teške zdravstvene situacije, 23. rujna u Royal Academy of Arts u Londonu, otvorila je retrospektivnu izložbu sa izborom svojih radova, od videa, skulpture, instalacije do performansa.

image

S Willemom Dafoeom izvodi operni projekt ‘7 smrti Marije Callas‘

ANDREW H. WALKER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA ANDREW H. WALKER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Početkom studenog u Engleskoj nacionalnoj operi izvesti će i svoj operni projekt o Mariji Callas uz čestog partenra, slavnog glumca Willema Dafoea, a čeka ju i promocija dvije knjige i četiri gostujuća predavanja. A na pitanje nije li joj to previše posla s obzirom na proživljeno, odgovorila je: ‘‘Pa jeste li vi ludi? Imam 76 godina, 77 punim u studenom. Što da radim? Sjedim doma i čekam mirovinu?”

Linker
26. travanj 2024 06:42