Matthew McConaughey i Camila Alves

 SUZANNE CORDEIRO/SHUTTERSTOCK
Just because

Matthew McConaughey objavio slikovnicu: "Došla mi je u snu, napisao sam je u 2 ujutro"

Glumac, motivacijski govornik, a sada i dječji pisac, Matthew McConaughey pravi je primjer renesansnog čovjeka.

Glumac, motivacijski govornik, a sada i dječji pisac, Matthew McConaughey pravi je primjer renesansnog čovjeka.

Matthew McConaughey pronalazi se u svemu: vrhunski je glumac nagrađen Oscarom, drži inspirativne govore pred tisućama ljudi, a njegovi su memoari "Zelena svjetla" prodani u milijunima primjeraka. Sada se pronašao i kao dječji spisatelj pretočivši svoje ideje u slikovnicu koju je nazvao "Just because".

Kako je došao na ideju za ovu knjigu otkrio je nekidan u Instagram objavi rekavši da mu je ideja došla u snu. "Ova mi je knjiga došla u snu. Bilo je kao u narodnoj pjesmi. Probudio sam se u 2:30 i samo otišao i napisao je. Pomislio sam da je u stilu Boba Dylana, što u jednu ruku i jest" rekao je McConaughey o knjizi koja je na police američkih knjižara stigla 12. rujna. " Tako ja razmišljam i sanjam, u pjesmi i ritmu" nadodao je glumac koji je u ovu knjigu pretočio brojne životne mudrosti i teme za razgovor s djecom. Rezultat je zbirka rima koje se vrte oko riječi "Just because" ("Samo zato"), a svaka stranica koja uključuje ilustracije koje je nacrtala Renée Kurilla donosi svoju životnu lekciju. Neke od njih su i "samo zato što sam se pustio ne znači da sam se prestao penjati" koju prati ilustracija mladog skejtbordera na rampi te "samo zato što to mislim ne znači da ne lažem" koja se nalazi uz crtež tužne djevojčice koja pokušava naslikati nasmiješeno sunce.

"Riječ je o poeziji života" kazao je glumac objašnjavajući knjigu kojoj je cilj dati suprotnost pritisku koji se na nas svakodnevno vrši da u svemu moramo biti savršeni. Uz to daje slikovit prikaz svih kontradikcija i kompleksnosti oko nas. "To nije realnost života. Život je puno poetičniji, čudniji, ironičniji. Jednom kad priznate sve te kontradikcije život postaje puno više nalik pjesmi" rekao je. Neki od McConaugheyjevih stihova kriju filozofska pitanja i lekcije, a neke poput onog "samo zato što sam ti oprostio ne znači da ti i dalje vjerujem" jače će utjecati na roditelje nego na djecu. Stoga, iako je knjiga napisana jezikom bliskim djeci, ne znači da je samo njima namijenjena. Dapače, kako i sam glumac kaže, jednako je važna i za roditelje jer će potaknuti brojne teme razgovora i životne lekcije koje će zasigurno, baš poput njegovih memoara, prijevodom na druge jezike stvoriti vojsku obožavatelja.

Linker
26. travanj 2024 19:41